spot_imgspot_img
9.6 C
Vaslui
26-apr.-2024

Sfântul Ioan Botezãtorul, Înaintemergãtorul lui Iisus!

- Advertisement -

ULTIMA SÃRBÃTOARE A IERNII…Pe 7 ianuarie sãrbãtorim Soborul Sfântului Ioan Botezãtorul, zi în care cinstim pe proorocul care L-a botezat pe Mântuitorul lumii în apele Iordanului, moment în care SfântaTreime S-a arãtat pentru prima datã oamenilor. Soborul Sfântului Ioan Botezãtorul sau încununarea tuturor zilelor închinate Sfântului Ioan este ultima mare sãrbãtoare a iernii. Astãzi Biserica Ortodoxã îi aduce jertfã de multumire Înaintemergãtorului Domnului, care a propovãduit evreilor de atunci, dar si tuturor oamenilor pânã astãzi: „Pocãiti-vã, cã s-a apropiat împãrãtia cerurilor!”. Aproape douã milioane de români îsi serbeazã ziua onomasticã de Sfânul Ion. La multi ani!

Ioan Botezãtorul este Înainte-mergãtorul Domnului, cel care a pregãtit calea si multimile pentru primirea lui Mesia, Iisus Hristos. Mesajul principal pe care îl transmitea Ioan era „Pocãiti-vã, cã s-a apropiat împãrãtia cerurilor!”. Cei care renuntau la pãcate erau botezati în Iordan. Misiunea pe care a avut-o Ioan Botezãtorul a fost aceea de a vesti apropierea lui Mesia si de a boteza în râul Iordan pe cei care se pocãiau.

Cum a murit Sfântul Ioan

Momentul în care Iisus a venit la Ioan spre a Se boteza a fost vârful misiunii profetului de pe malul Iordanului. El a deschis inimile si mintile evreilor, spre a-L primi pe Hristos si cuvântul Acestuia. Sãmânta aruncatã de el va rodi: primii ucenici ai Domnului vor fi alesi dintre cei ai Sfântului Ioan. Întrucât în predicile sale l-a criticat, în mod repetat, pe regele Irod Antipa pentru faptul cã s-a cãsãtorit cu Irodiada, fosta sotie a fratelui sãu vitreg Filip, a fost întemnitat. La o petrecere cu multi oaspeti, Salomeea, fiica Irodiadei, a dansat în fata tatãlui sãu vitreg. Acesta a cedat farmecelor tinerei dansatoare si i-a promis orice. La îndemnul mamei, fata a solicitat capul Sfântului Ioan Botezãtorul. Fiind ucis, capul i-a fost adus Salomeei pe tavã.Trupul lui Ioan Botezãtorul ar fi fost dus de sustinãtorii sãi în orasul Samaria, unde a fost îngropat. Istoricii aratã cã mormântul sãu a fost profanat în timpul împãratului Iulian Apostatul, în 362, o parte dintre moaste fiind arse. Restul au fost duse în Ierusalim, apoi în Alexandria, unde, la 27 mai 395, au fost asezate în biserica ce îi poartã numele. Despre capul Sfântului, Nichifor si Simeon Metafrastul spuneau cã ar fi fost îngropat separat, în fortãreata Machaerusori chiar în palatul lui Irod din Ierusalim. Astãzi, capul Sfântului se aflã la Roma. Fragmente din moaste se gãsesc si în mãnãstiri din Biserica Coptã.

Peste douã miloane de români îsi sãrbãtoresc astãzi onomastica

Dintre românce, peste 300.000 poartã numele Ioana, si 140.000 pe cel de Ionela. Peste 11.000 se numesc Nela si peste 6.000 poartã numele Ionelia. În privinta bãrbatilor, peste 400.000 poartã numele Ion, peste 500.000 pe cel de Ioan, iar peste 320.000 se numesc Ionut. Sunt aproximativ 145.000 de români care se numesc Ionel si peste 26.000 ce se numesc Nelu sau Ionicã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.