spot_imgspot_img
7.4 C
Vaslui
20-apr.-2024

Sfântul Nicolae dă startul Sărbătorilor de Iarnă!

- Advertisement -

SFÂNTUL COPIILOR Pe 6 decembrie, Biserica îl pomenește pe Sfântul Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, cinstit de toată creștinătatea, pentru că este sfântul iubirii. În popor se crede că de Sfântul Nicolae începe iarna, cu adevărat. În această zi, Moșul își scutură barba sură și începe să ningă. Iar dacă nu ninge, înseamnă că Sfântul Nicolae a întinerit. În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii știu că trebuie să-și lustruiască ghetuțele sau cizmulițele deoarece Moș Nicolae va veni să le aducă daruri. Copiii mai neascultători primesc lângă dar și o nuielușă să le aducă aminte că trebuie să asculte de părinți și bunicii lor.

Sfântul Ierarh Nicolae este un sfânt cinstit de toată creștinătatea

Viața Sfântului Nicolae este foarte puțin cunoscută. Nu există o biografie detaliată a vieții sale, întrucât mai toate elementele biografice au apărut târziu și nu au putut fi demonstrate. Sfântul Nicolae a trăit la sfârșitul secolului al III-lea, începutul secolului al IV-lea. Tradiția Bisericii consemnează că Sfântul Nicolae s-a născut într-o familie bogată în localitatea Pătară, în provincia Lichia, din partea asiatică a Turciei de astăzi. Numele său, Nicolae, vine de la „nicao” care înseamnă „a învinge”, „a birui”, și „laos”, care înseamnă „popor”. Astfel, Nicolae se traduce prin sintagma „învingător/biruitor de popor”.

Mare teolog și apărător al credinței creștine

Că arhiepiscop, Sfântul Nicolae a avut o activitate deosebită. S-a îngrijit cu mare atenție de păstoriții săi, fiind tot timpul acolo unde era nevoie de el. A ajutat pe sărăci, i-a primit pe cei păcătosi, a apăraț credință de erezii și de persecutorii păgâni, el însusi fiind chinuit de soldații împăratilor Dioclețian și Maximian, care au încercat să distrugă creștinismul și să reintroducă religiile păgâne. El a continuat să apere legea lui Hristos, mergând prin cetate și distrugând toate statuile zeilor la care se închinau păgânii. A fost un om a cărui autoritate era recunoscută în toată Biserica de la vremea respectivă. Este ecumenic și pentru că este un sfânt cinstit în toată creștinătatea. Chiar și în tradiția creștină, de tip protestant, de exemplu, unde s-a interzis cinstirea sfinților, Sfântul Nicolae a continuat să fie cinstit. El apare peste tot că o figură proeminentă, care excelează în generozitate, în bunătate. Din acest motiv a și fost pus în legătură cu Crăciunul. {i tocmai de aceea se spune că sărbătorile de iarnă încep la Sfântul Nicolae, care este modelul uman al dărniciei lui Dumnezeu – Creatorul, care dă pe Fiul Său lumii la timpul potrivit, adică la Crăciun. Pe lângă faptul că este un sfânt ecumenic, este și un mare teolog și apărător al credinței. Îndreptător al credinței, pentru că el a fost cel mai vehement apărător al învătăturii despre Mântuitorul Iisus Hristos că Fiu al lui Dumnezeu și Dumnezeu adevăraț, la Sinodul I Ecumenic.

Mare făcător de minuni

Sfântul Nicolae a făcut minuni chiar din timpul vieții sale. În timpul călătoriei spre țară Sfântă, o furtună puternică i-a speriat pe cei din corabie, crezând că vor muri. Dar Sfântul Nicolae i-a îndemnat pe toți să se roage lui Dumnezeu, iar furtună s-a oprit. Tot atunci, Sfântul Nicolae a înviat un tânăr corăbier care căzuse de pe catarg și se înecase. De asemenea, în Alexandria, Sfântul Nicolae a vindecat mulți bolnavi și demonizați. Sfântul Ierarh Nicolae a salvat Mira Lichiei de foamete, arătându-se în vis unui negustor italian pe care l-a îndemnat să vină să-și vândă grâul în cetatea Mirei. Datorită minunilor pe care le-a făcut, Sfântul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor, în special al celor sărăci, dar și al marinarilor, al brutarilor, al fetelor nemăritate, al celor acuzați pe nedrept. Sfântul Nicolae este serbat atât de Biserica Ortodoxă, cât și de cea Româno-catolică, la 6 decembrie.

Ce nume se sărbătoresc de Sfantul Nicolae

Aproximativ 800.000 de cetățeni români, dintre care peste 510.000 bărbați și peste 280.000 femei, poartă numele Sfântului Ierarh Nicolae

Din totalul româncelor care își sărbătoresc ziua numelui sâmbătă, majoritatea se numesc Nicoleta. Există și românce cu numele: Niculina, Nicolina, Niculița, Nicole sau Nikole. Majoritatea bărbaților care îsi sărbătoresc onomastica respectivă se numesc Nicolae. Alții poartă numele Niculai, Neculai, Nicușor sau Niculae. Mai puțini se numesc Nic, Nik, Lae, Laie sau Nikolas. Printre sărbătoriți se numără și cei care poartă numele Nicolăiță, Niculăiță, Culae sau Nicholaus. La mulți ani!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.