18.2 C
Vaslui
18-sept.-2021

Sfântul Nicolae, în biserica sa din Vaslui: daruri pentru peste 50 de copii datoritã unei campanii initiate de pãrintele Andrei Zãgan

DARURI… Sfântul Nicolae a ajuns ieri în biserica sa din Vaslui. Peste 50 de copii au primit, dupã Sfânta Liturghie, dulciuri si ghetute în cadrul programului initiat de pãrintele Andrei Zãgan – „Ghetutele Sfântului Nicolae”. „Sã-I multumim lui Dumnezeu pentru cã ne dã putere spre a ne bucura de astfel de momente. Pace si bucurie tuturor!”, le-a transmis pãrintele Zãgan copiilor, îndemnându-i, totodatã, ca atunci când vor fi mari sã dãruiascã, la rândul lor, celor aflati în nevoie: „când veti avea un loc de muncã si când veti avea bãnutii vostri, si voi sã dãruiti celor ce vor avea nevoie de ajutorul vostru”.Considerat ocrotitorul sãracilor, Sfântul Nicolae este emblematic pentru valorile morale ale crestinãtãtii, fiind un model de bunãtate, milostenie si generozitate.

Programul „Ghetutele Sfântului Nicolae” a apãrut acum doi ani, din dorinta de a le oferi copiilor fãrã posibilitãti materiale o bucurie.”Ne bucurãm cã am reusit sã derulãm si anul acesta programul „Ghetutele Sfântului Nicolae”, desi e o perioadã mai dificilã. Ne-am bucurat cã am reusit sã dãm mai multe daruri decât anul trecut si avem nãdejdea cã anul viitor vom reusi sã dãruim si mai mult decât anul acesta. Ne bucurãm cã putem sã dãm mai mult, dar în acelasi timp ne întristãm pentru cã vedem cã din ce în ce mai multi copii au nevoie de sprijinul altora. Sunt multi copii care au nevoie de ajutorul nostru. Încercãm ca din munca si osteneala noastrã si a credinciosilor care vin la Biserica Sf. Ierah Nicolae sã îi miluim si sã îi facem bucurosi pe copiii care, din cauze ce nu tin de ei, nu au o pereche de ghetute. Ei nu au nicio vinã, pruncii sunt nevinovati în fata lui Hristos Mântuitor”, a explicat preotul Zãgan. Potrivit pãrintelui, în editia de anul acesta a programului „Ghetutele Sfântului Nicolae” au fost inclusi 68 de copii, urmând ca de Crãciun sã se desfãsoare o actiune similarã: „Am avut 68 de ghetute, ne-au mai rãmas vreo 4-5 perechi, pentru cã nu au reusit sã ajungã toti, însã sperãm sã vinã si sã le ia. Încercãm ca si de Crãciun sã facem o actiune asemãnãtoare, dar cu haine. Am fãcut apel în bisericã la credinciosi si la oamenii de bine pe care îi mai stim sã ne ajute si în demersul acesta, ca pânã de Crãciun sã îmbrãcãm copiii cu hãinute, o pereche de mãnusi, o cãciulã…Sã ne ajute Dumnezeu sã trecem cu bine peste încercarea aceasta, epidemia care s-a abãtut peste noi”, a mai transmis pãrintele Zãgan.

PS Ignatie: „Ce a însemnat, pentru Sfântul Nicolae, credinta în Hristos? A însemnat dragoste autenticã fa de El si fa de semeni

În ajunul Sãrbãtorii Sfântului Ierarh Nicolae, Preasfintitul Pãrinte Ignatie, Episcopul Husilor, a oficiat slujba Vecerniei Mari si a Litiei în Parohia Viltotesti, Protopopiatul Bârlad, cu prilejul hramului sfântului locas.Din soborul slujitorilor au fãcut parte si pãrintele inspector Cristian Rosu, pãrintele protopop Vasile Lãiu si pãrintele paroh Gheorghitã Simionescu.În cuvântul adresat celor prezenti, Pãrintele Episcop Ignatie a vorbit despre dragostea fatã de semeni manifestatã de Sfântul Nicolae, despre care a afirmat cã era o materializare a credintei sale în Dumnezeu:

«Îndreptar credintei si icoanã a blândetii, te-a arãtat pe tine turmei tale…» (Troparul Sfântului Nicolae). „Am intrat în ambianta sãrbãtoreascã dedicatã unuia dintre cei mai minunati sfinti ai Bisericii noastre, Sfântul Ierarh Nicolae, fãcãtorul de minuni.În troparul dedicat acestui sfânt ni se spune despre el cã a fost «îndreptar al credintei», adicã un model al credintei.Sfântul Ierarh Nicolae, prin viata sa, prin modul de a-L trãi pe Hristos, prin modul de a-si asuma adevãrurile evanghelice, a fost, pentru contemporanii sãi si pentru noi, model de credin.Ce a însemnat pentru Sfântul Nicolae credinta în Hristos? A însemnat dragoste.În textele de slujbã i ne adresãm în felul urmãtor: «bucurã-te cel ce cu dumnezeiascã bucurie ai bucurat pe toti cei sãrmani; bucurã-te cel ce esti folositor prea cald al celor ce li se face strâmbãtate».Sfântul Nicolae este model de credin pentru noi, pentru cã a avut dragoste autenticã fa de Dumnezeu si fa de semeni.Atunci când dragostea noastrã fa de Dumnezeu este intensã, autenticã, fãrã intermitente, atunci semenul nostru se va bucura de cea mai mare  cinste din partea noastrã.Sfântul Ioan Evanghelistul ne spune cã nu putem zice cã iubim pe Dumnezeu, si pe aproapele nostru sã îl urâm.Dragostea fa de aproapele este conditionatã de dragostea fa de Dumnezeu, iar dragostea de Dumnezeu este conditionatã de modul cum iubim pe aproapele nostru.Sursa dragostei pentru aproapele este întotdeauna Dumnezeu”.

De asemenea, Ierarhul Husilor a amintit despre modul concret în care trebuie sã se materializeze dragostea pe care o avem fatã de Dumnezeu:„Sfântul Nicolae a pãtruns în constiinta Bisericii ca fiind cel milostiv, bun cu cei sãrmani. Asa rãmâne în inima fiecãrui credincios.Noi am preluat aceastã bunãtate a Sfântului Nicolae si încercãm sã o manifestãm fa de cei sãrmani.Cel care îsi urãste aproapele, dar spune cã Îl iubeste pe Dumnezeu sau cã este credincios, este ipocrit.Dragostea fa de semeni se manifestã mai ales atunci când acestia au nevoie de ajutor, de sensibilitatea, delicatetea si gingãsia noastrã.Sfântul Ierarh Nicolae a înteles si a trãit în chip deplin aceastã dragoste fa de Dumnezeu, pentru cã a avut o credin puternicã.El mai este numit si icoanã a blândetii.Sã ne verificãm credinta! Câtã credinîn Dumnezeu, atâta iubire fa de El. Câtã iubire fa de El, atâta iubire si fa de semeni. Sursa dragostei dintre noi, oamenii, este dragostea dumnezeiascã.

Ultimele Știri
- Advertisement -spot_img
Ultimele Știri
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here