spot_imgspot_img
14.5 C
Vaslui
24-apr.-2024

“Sfântul Proroc Ilie este singurul din Vechiul Testament care a fost scris de Tradiția Bisericii noastre cu roșu în calendar” (FOTO)

- Advertisement -

SLUJBĂ cu PS IGNATIE… De Sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Florești, Protopopiatul Bârlad, cu prilejul hramului sfântului așezământ. Din soborul slujitorilor au făcut parte și părintele exarh Zaharia Curteanu, părintele protopop Vasile Lăiu, părintele duhovnic Iezechiel Ariton și părintele Constantin Pogor, profesor de Vechiul Testament la Centrul ortodox de cercetare și studii „Dumitru Stăniloae” de la Paris. În cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Episcop Ignatie l-a hirotonit întru ieromonah pe ierodiaconul Damaschin Rotaru, pe seama Mănăstirii „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” – Movila lui Burcel. La finalul Sfintei Liturghii, Ierarhul Hușilor a oficiat și o slujbă de Parastas pentru protosinghelul Irineu Bocîncă, fost viețuitor al mănăstirii Florești.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi” al Catedralei Episcopale din Huși, coordonat de diaconul Vlad Mironescu. În cuvântul adresat celor prezenți, Ierarhul Hușilor a vorbit despre personalitatea duhovnicească a Sfântului Proroc Ilie, subliniind verticalitatea și curajul izvorât din credința sa autentică:  “Sfântul Proroc Ilie din Tesva Galaadului este singurul dintre prorocii Vechiului Testament care a fost scris de Tradiția Bisericii noastre cu roșu în calendar. Din punct de vedere liturgic, se bucură de o evlavie și de o cinstire aparte.  Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul s-a impus în conștiința Bisericii ca fiind cel care, în vremuri de confuzie spirituală, a avut verticalitate, tărie de caracter și credință puternică în Dumnezeu, pentru a le arăta contemporanilor săi cine este Dumnezeul Cel adevărat, Cel viu, în contrast cu zeitățile păgâne – o proiecție iluzorie a minților celor care li se închinau” a spus PS Ignatie. Înalt prelatul Hușului, a mai adăugat că “Învățăm de la Sfântul Proroc Ilie să avem curajul mărturisirii, să avem entuziasm, efervescență, ardere, iar credința să fie ca un foc care întreține puterea de a vorbi despre Dumnezeu chiar și într-un context ostil. Râvna trebuie să fie însoțită de moderație, de echilibru și de foarte multă înțelepciune.”, a mai spus PS Ignatie.

La momentul împărtășirii credincioșilor, părintele Constantin Pogor, profesor de Vechiul Testament la Centrul ortodox de cercetare și studii „Dumitru Stăniloae” de la Paris, a rostit un cuvânt în care a explicat pasajul evanghelic în care Domnul Hristos amintește de Sfântul Proroc Ilie și de minunile săvârșite de acesta cu oameni din afara poporului ales.  Cu prilejul prăznuirii hramului așezământului monahal, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” din Vaslui a organizat, în cadrul Secției de Istorie și Artă religioasă „Episcop Iacov Antonovici”  din cadrul Palatului egumenesc de la Florești,  o expoziție foto – documentară sub genericul „Mănăstirea Florești – Istorie, Mărire, Decădere și Renaștere” În cadrul acestei expoziții, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui a expus „Dvera de la Solești”, donație a Doamnei Principatelor Unite, Elena Cuza, fostă Elena Rosetti-Solescu. Dvera plușată, care îl înfățișează pe Mântuitorul Iisus Hristos, a fost dăruită Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Solești, biserică ctitorită, între anii 1859-1860, prin grija Ecaterinei Rosetti, mama Elenei Cuza.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.