spot_imgspot_img
8.1 C
Vaslui
23-feb.-2024

Show-ul de stand-up comedy al lui Bobi Dumitras, interzis transmisiilor live! Vasluienii, nemultumiti : „sunt spectacole plãtite cu bani publici”!

- Advertisement -

NEMULTUMIRI… Vasluienii prezenti luni seara la spectacolul „Umorama” din Piata Independentei au avut parte de o dezamãgire. Acestia nu au fost lãsati sã transmitã live show-ul de stand-up comedy. Vestea a creat nemultumiri în rândul spectactorilor, care au rãbufnit: „aceste spectacole sunt plãtite din bani publici, artistii trebuie sã-si asume cã atunci când îl prezintã într-un spatiu public, organizat de institutii din bani publici, poate fi filmat. Dacã avea loc într-o cafenea, mai spuneam <nu e localul tãu, nu îti dã voie sã filmezi, nu filmezi>. Dar spectacolul acesta era gratuit, într-o Piatã, fãrã bilete…”, a povestit un vasluian revoltat de faptul cã nu a fost lãsat sã transmitã live spectacolul din Piata Independentei. Contactat telefonic, managerul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (CJCPCT), institutie în subordinea Consiliului Judetean Vaslui, a explicat cã astfel de situatii s-au mai întâmplat si cã spectacolele pot fi filmate doar cu acordul artistilor, respectiv al teatrelor. „Noi am achizitionat dreptul ca aceste spectacole sã fie urmãrite de spectatorii Festivalului de Umor „Constantin Tãnase”, nu am cumpãrat dreptul de transmisiune în direct sau retransmisiune/redifuzare, dar am fi dorit acest lucru în cazul în care si artistii ar fi dorit. Noi, ca organizatori, ne dorim ca aceste produse artistice sã ajungã la toti vasluienii, indiferent de canal (Facebook, televiziune etc), dar asta atât timp cât nu aduce prejudicii artistilor sau teatrelor. Sunt artisti care conditioneazã în contractele lor preluarea acestor spectacole doar pentru spectatori. Imaginati-vã cã un artist face un spectacol, îl prezintã la Vaslui, dar doreste sã-l vândã si în altã parte. Dacã permite înregistrarea lui de cãtre alte persoane, nu mai poate sã-l vândã”, a explicat Lucian Onciu, managerul CJCPCT Vaslui.

Spectacolul de luni seara, desfãsurat în Piata Independentei, a fost sustinut de trei comedianti stabiliti în Iasi: Bobi Dumitras, Gabriel Dumitriu si Petricã Istoc. Pe Bobi Dumitras vasluienii îl cunosc din trupa Fãrã Zahãr, dar si pentru cã a mai sustinut spectacole în Vaslui. Gabriel Dumitriu este comediant, umorist si scriitor, autor al volumelor „Pupãza din Mortii Tei”, iar Petricã Istoc, de loc din Rãcãciuni (Bacãu), face stand-up comedy din 2014. Cei trei comedianti au cerut vasluienilor sã nu transmitã live spectacolul sau sã-l înregistreze. „Nu înteleg de ce nu ne-a lãsat sã filmãm, pentru cã vorbim de un spectacol fãcut într-un spatiu public, fãrã bilete, în cadrul unui festival finantat din bani publici. Nu au venit sã facã muncã de voluntariat, cã dacã fãceau, îi întelegeam, le respectam doleantele. Stãteau si ne urmãreau ca nu cumva sã filmãm cu telefonul mobil, nu mai spun de camere de filmat, cã pe acelea nici nu au vrut sã le vadã”, a explicat un vasluian nemultumit cã nu a fost lãsat sã filmeze spectacolul.

Spectacolul „Pisici” (Teatrul „Matei Visniec”) nu va putea fi transmis live

Managerul CJCPCT Vaslui a explicat cã în astfel de situatii artistii au ultimul cuvânt de spus. „În cazul de fatã, drepturile de autor îi apartin lui Bobi Dumitras. Mi-a spus înainte de spectacol cã se poate înregistra spectacolul, dar nu poate fi transmis în direct sau redifuzat. Adicã dacã cineva voia sã filmeze, putea, dar nu avea voie sã publice înregistrarea. Sunt artisti sau teatre care permit înregistrarea si altele, care nu permit. Spre exemplu, la concertul trupei Fãrã Zahãr, din care face parte si Bobi Dumitras, nu a fost nicio problemã de acest fel. Se putea transmite live. De asemenea, si spectacolul de marti seara, în care participã si Vlad Gãlãtianu, poate fi difuzat în direct. Am vorbit cu el, a spus cã nu este nicio problemã, pentru cã spectacolul are o structurã fixã, dar fiind de improvizatie, publicul intervine si se creazã permanent o situatie nouã, astfel cã nu mai este acelasi. La Spectacolul „Pisici” (Teatrul „Matei Visniec”), în schimb, din nou nu se va putea transmite live sau difuza înregistrarea în spatiul public, pentru cã respectivii oameni au produs un spectacol pe care vor sã-l vândã în continuare, îsi câstigã existenta de treaba asta. E un comert în toatã aceastã situatie, însã o situatie în care teatrele hotãrâsc cum îsi vând produsele artistice”, a explicat Lucian Onciu.

Regretatul actor Ion Caramitru a cerut organizatorilor sã nu-i filmeze spectacolul: „nu, nu, spectacolul este creatia noastrã si nu vrem sã fie înregistrat”

Potrivit acestuia, institutia s-a mai confruntat, de-a lungul timpului, cu astfel de situatii. „Da, am mai pãtit asta. Îmi aduc aminte cã, în urmã cu câtiva ani, regretatul actor Ion Caramitru a vãzut la un moment dat o camerã de filmat în salã, era a noastrã, a organizatorilor, si a spus <nu vã permit sã filmati mai mult de trei minute>. Am încercat sã îi explicãm cã nu publicãm nicãieri filmarea si nu o dãm mai departe altora, care ar putea sã o difuzeze. A insistat cã nu se poate: <nu, nu, spectacolul este creatia noastrã si nu vrem sã fie înregistrat>. Din acest motiv, multe teatre anuntã înainte de începerea unui spectacol cã sunt interzise fotografierea si filmarea în timpul reprezentantiei artistice. O altã situatie similarã am pãtit-o cu Teatrul din Ploiesti. A venit domnul profesor D. V. Marin, a înregistrat integral spectacolul de la Ploiesti si apoi l-a încãrcat pe site-ul domniei sale, a apãrut si pe Youtube… Cred cã se întâmpla prin 2012 sau 2014. M-a sunat directorul teatrului si mi-a spus <vã rog respectuos sã eliminati respectiva înregistrare pentru cã altfel vã actionãm în judecatã>. Am vorbit cu domnul profesor, a înteles si totul s-a rezolvat pe cale amiabilã. În perioada pandemiei au fost difuzate în regim online spectacole de teatru. Marius Manole stiu cã promova foarte tare aceastã idee. Se plãteau bilete, nu avea nimeni acces gratuit, pentru cã spectacolele de teatru au un regim aparte. Oamenii trebuie sã înteleagã cã aici totul depinde de artisti si de teatru, dacã îsi dau sau nu acordul ca produsul lor artistic sã fie înregistrat sau transmis live”, a mai explicat managerul CJCPCT Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Fiind spectator la spectacolul de stand-up, nu am auzit pe nimeni ca fiind nemultumit ca nu a fost lasat sa filmeze… Nu stiu de unde aceste informatii „senzationale”.

  2. Treaba e simpli au venit cu aceleasi glume expirate, de asta nu au vrut sa fie filmari ,prosti au fost aia care au stat sa îi asculte si primaria la le-a dat bani 😂

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.