Și la Todirești moartea și-a luat tributul! Mama primarului Simiuc s-a stins!

DISPARIȚIE… O molimă ciudată bântuie prin județ și doar în câteva zile a luat viața a trei mame de primari. După moartea Victoriei Bouroș, mama edilului de la Bârlad, și a Georgetei Cărăușu, de la Băcești, și familia primarului de la Todirești este în doliu. Sâmbătă, Maria Simiuc, la doar 72 de ani, a fost chemată la Domnul, lăsând în urmă un soț iubitor, trei copii realizați și mulți nepoți. Mama lui Petrică Simiuc, primarul de la Todirești, a fost o femeie simplă care a crescut aproape singură pe cei trei copii ai săi, fiindcă soțul său, Vasile, lucra pe marile șantiere ale țării în perioada comunistă. A început munca de la o vârstă fragedă, la CAP-ul din Dumești, după care s-a încadrat la Filatura din Negrești de unde s-a pensionat pe caz de boală la 52 de ani. O pneumonie și o insuficiență cardiacă au chinuit-o până acum, când la 72 de ani s-a stins în Spitalul Județean Vaslui. Trupul său neînsuflețit va fi adus, luni dimineață, la biserica din Dumești și înmormântarea va fi marți, când familia își va lua adio de la cea care a fost soție iubitoare, mamă devotată și bunică înțelegătoare. Dumnezeu să o odihnească în pace!

Petrică Simiuc, de loc din Dumești, a reușit să fie considerat un gospodar în comuna vecină, acolo unde de mai multe mandate este primar. Provenit dintr-o familie modestă de oameni gospodari și simpli, acesta a plecat în lume ghidat de sfaturile mamei, care i-a fost cel mai apropiat susținător. Acum aceasta a plecat la stele, lăsând în urmă o familie realizată și un soț cu care a trăit 52 de ani o frumoasă poveste de dragoste, bazată pe respect și încredere reciprocă. “Acum, la acest ceas de grea încercare pentru mine, vreau să mi-o amintesc pe mama așa cum o vedeam eu în copilăria mea. Mereu grăbită să pună lucrurile în ordine în gospodărie și să nu întârzie la serviciu, mama mea avea grijă să și ne drăgălească și să ne pună în față, pe masă, ce era mai bun. Uneori se lăsa pe ea, pentru ca noi, adică fratele meu mai mare și sora mea mai mică, să avem de toate. A făcut în așa fel încât să nu simțim lipsa tatei din gospodărie. Acesta lucra de lunea pe marile șantiere ale României și venea sâmbătă acasă. A lucrat la Brașov, apoi la fabrica de ciment de la Bicaz și, în cele din urmă, la Negrești, la firma fostului primar Cozma. Acum are 75 de ani și a muncit până acum trei ani, la o firmă de construcții din Negrești. Îmi pare rău că mama s-a stins, dar mă bucur că a reușit acum doi ani să sărbătorească cu tatăl meu nunta de aur, un eveniment la care unii nici măcar nu visează”, a spus primarul îndoliat. 

Petrică Simiuc se roagă pentru mama sa și îi roagă pe toți cei care au cunoscut-o să o ierte

Maria Simiuc i-a fost primarului de la Todirești sfetnic și judecător. Mereu a fost aspră cu el când greșea și înțeleaptă când îi dădea un sfat. L-a învățat să nu nedreptățească oamenii simpli și să-i ajute pe cei în nevoi. “Mama mea m-a învățat să fiu corect și cinstit în viață. Mi-a spus că cel necăjit trebuie ajutat, cel ce o ia pe o cale greșită îndreptat, iar cei ce muncesc să fie răsplătiți cum se cuvine pentru munca depusă. Mă certa de multe ori când greșeam și era fermă cu mine, dar de fiecare dată mi-a explicat unde călcam pe alături și cum să fac să mă îndrept. Pentru mine mama mea a fost totul în viață, acum îmi va fi greu, dar am știut că un astfel de moment va veni. Mi-ași fi dorit ca acesta să fie cât mai departe, dar acum, într-o toamnă târzie, în care moartea pândește peste tot, mama mea s-a prăpădit. Sper ca suferința ei din ultimii ani din viață să nu fi fost în zadar și Dumnezeu s-o primească la El cu brațele deschise. Eu o să mă rog mult pentru ea, la fel ca și familia noastră. Sper că astăzi (n.r. duminică) să reușim să o scoatem din morga spitalului și s-o aducem acasă, acolo unde i-a fost drag să stea și în locul în care am crescut cu toții. O vom înmormânta marți, iar slujba va fi la Biserica din Dumești, din fața Primăriei. Dumnezeu să o odihnească și îi rog pe toți care au cunoscut-o să o ierte”, a spus Petrică Simiuc vizibil afectat de dispariția mamei sale.

Lucian TIMOFTICIUC
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ