spot_imgspot_img
8.4 C
Vaslui
27-apr.-2024

Sicriul cu un mort de Covid, lăsat ore în șir în cimitir de preotul ocupat cu un botez și o cununie! (VIDEO)

- Advertisement -

UMILINȚĂ… Înmormântarea unui bărbat mort de Covid a dovedit încă o dată batjocura la care sunt supuși oamenii, atunci când regulile acestei pandemii de pomină sunt înțelese și aplicate de fiecare… după cum îi vine. Ion Pară, un localnic din satul Crețeștii de Jos, a decedat la spitalul din Bârlad, iar membrii familiei au fost zoriți să vină să își ia defunctul acasă, pe care, evident, să îl ducă direct la cimitir, pentru ca înhumarea să se facă fără zăbavă. Li s-a rupt inima celor din familia decedatului, când au fost nevoiți să treacă cu mașina mortuară pe lângă casa acestuia, fără să stea o clipă. Dar cum Covidul e periculos chiar și într-o raclă sigilată, bieții oameni au vrut să respecte indicațiile și l-au dus pe moș Ion tot o fugă, în deal, în cimitir. La un pas de groapă, au lăsat sicriul jos și au așteptat să vină preotul, că, nu de alta, dar înmormântările “Covizilor” trebuie să se facă foarte repede, întrucât nici nu știi când virusul SARS-COV-2 iese tiptil dintre cele patru scânduri și atacă mișelește participanții la funeralii. Preotul paroh însă a părut că nu e de acord cu înmormântarea pe grabă, așa că i-a anunțat pe cei din familie că va veni să îl treacă pe bătrânul în vârstă de peste 70 de ani, abia după ce va oficia un botez și apoi o cununie. Așa că oamenii au mai avut de așteptat lângă raclă vreo patru-cinci ore. “Nimeni nu spune nimic pe înțeles. Ori se îngroapă repede mortul de Covidul ori nu? De ce nu l-am putut băga măcar în biserică, în interior? Dacă nu era nicio gradă, l-am fi dus și noi la o casă, într-o curte, să îi facem cele necesare după tradiție. Nu să-l băgăm în cimitir și să stăm cu el printre morminte, până se înserează”, au spus sătenii, supărați.

Ion Pară era cunoscut cu boli cronice, precum astm și diabet, iar miercurea trecută s-a simțit foarte rău. A venit Ambulanța și l-a luat de acasă pe bătrân, iar vecinii spun că echipajul l-a scos din locuință cu targa. A fost transportat la spital, iar testele Covid au arătat că omul era infectat cu virusul SARS-COV-2. A fost internat la Spitalul din Bârlad, iar a doua zi, un echipaj a luat-o și pe soția sa, pentru a vedea dacă are sau nu Covid. Apropiații spun că femeia a fost adusă înapoi joi, fiind și ea diagnosticată cu Covid-19, însă cu o formă ușoară, care putea fi tratată la domiciliu. I s-a recomandat să se izoleze în domiciliu. Când a fost adusă acasă, unul din cei trei fii era în locuința părintească, așa că a rămas și el în izolare. Femeia le-a povestit rudelor că în ziua petrecută la spital nu și-a putut vedea bărbatul, întrucât acesta era în ATI, intubat, într-o stare destul de gravă. Vineri dimineață a primit vestea că bătrânul a murit, iar medicii le-au spus să vină să ia defunctul acasă, să îl înmormânteze.

“Sicriul cu mortul în el a fost dus în cimitir și lăsat afară aproape cinci ceasuri”

Rudele omului au împăcat o mașină din sat, pentru a aduce sicriul, însă la spital au aflat că e nevoie de o mașină mortuară. “Au plătit oamenii, ce erau să facă. Dar să nu credeți că îi e ușor cuiva. Eu, personal, am văzut când au trecut cu mașina mortuară prin fața casei lui și s-au dus la cimitir. La noi cimitirul este undeva în deal. Toți știm că cei cu Covid trebuie să se îngroape repede și am spus că, asta e, dacă autoritățile au spus așa, așa se va face, că poți primi amendă. Nu e de joacă”, spun vecinii. Sicriul cu mortul în el a fost dus în cimitir și lăsat afară, lângă biserică. Bătea soarele și, la un moment dat, oamenii au dat racla mai la umbră, sprijinind-o pe niște bănci vechi. I-au aprins bătrânului câteva lumânări și toată lumea era gata de înmomântare.

“Unii spun să fie îngropat urgent, iar alții spun că nu e nicio grabă. Nu e bătaie de joc?”

Numai preotul paroh lipsea. Acesta a transmis familiei îndoliate să mai aștepte, că o să ajungă, însă mai are treabă la un botez și la o cununie. “Mortul a fost dus în cimitir pe la prânz, iar preotul a venit să îl îngroape pe la ora 16,00. Au stat, săracii oameni, cu mortul lângă ei, de se uita toată lumea ca la urs. Nu se face așa! Nu zăpăcești niște oameni simpli, că ei au o tradiție a lor, au o rânduială. ÎI pui, practic, să ducă un om precum un câine, în timp ce unii spun să fie îngropat urgent, iar alții spun că nu e nicio grabă. Nu e bătaie de joc? Acasă la nea Ion era izolată soția cu Covid și un băiat, dar au alți copii, au neamuri, se găsea o posibilitate să fie înmormântat creștinește, ca tot omul. Ne uitam toți când la sicriul acela așezat pe scaunele acelea vechi, când în lungul drumul, poate vine părintele să îl îngroape. Trecea orele, soarele bătea și mai tare… Părintele putea să vorbească și dumnealui cu cineva, cu un alt preot, dacă știa că are multe de oficiat. A avut dimineață o înmormântare, apoi botez și cununie. Să ferească Dumnezeu să moară omul de Covid. Umilință mai mare nu este, pentru el și pentru familie. Să ne rugăm de sănătate”, au spus apropiații defunctului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

7 COMENTARII

    • Din câte știu, din poveștile infirmierilor de la spital, morții de covid sunt „capsulați” in polietilenă, nu știu dacă și vidați, deși ăsta ar fi un potențial pericol. Deci care e faza ? E bombă nucleară ? Dar cei care vin de peste hotare nu sunt capsulați in zinc? Nu înțeleg eu poate…

  1. Umilinta aplicata chiar si mortilor nu va ramane „nerasplatita”. Blestemul oamenilor nu va ramane fara ecou! Exista un Judecatior care acum va masoara faptele!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.