Sindicaliștii Transurb, la negocieri cu primarul și viceprimarii Vasluiului

DEZNĂDĂJDUIT… Samir Ioniță, liderul de sindicat, despre concluzia întâlnirii: “nu știu dacă se va schimba ceva după această ședință de negociere, pentru că tot au mai fost astfel de discuții. Poate doar dacă se va schimba conducerea societății, pe care noi o considerăm vinovată de toate discriminările dintre angajați”. Sindicaliștii Transurb au fost susținuți de colegi din Suceava, Brașov, Constanța și Ploiești.

NEGOCIERI… Sindicaliștii Transurb au renunțat la protestul cu pancarte și vuvuzele, în fața Primăriei Vaslui, pentru că au fost invitați la negocieri cu primarul și viceprimarii. Aceștia au dezbătut, din nou, conflictul de muncă pe care îl au cu conducerea societății de transport public local și au încercat să ajungă la un consens. Primarul Vasile Pavăl a lansat un termen – 15-20 mai, dată până la care se vor găsi soluții pentru cel puțin o parte dintre nemulțumiri. Edilul și-a luat angajamentul că va face o analiză pe baza salariilor angajaților Transurb, pentru a vedea cu ochii lui dacă se fac discriminări salariale și dacă sunt favorizați anumiți angajați. De asemenea, acesta a atras atenția reprezentantului Consiliului de Administrație, Cătălin Aprodu, că “societatea se bazează pe două forțe: oamenii, fără ei nu poți merge înainte, și dotarea pe care o are (societatea) la dispoziție. Dacă faci abstracție de una dintre ele, nu iese treaba. Salariații trebuie tratați corespunzător. Nu vă întrebați<totuși, de ce?> (n.r. atâtea nemulțumiri din partea salariaților).Poate au dreptate”, a spus primarul Vasile Pavăl.Acesta a fost receptiv la una dintre propunerile sindicaliștilor: “vinerea verde” să se transforme în “weekend-ul verde” – două zile în care oamenii pot renunța la mașinile proprii și pot merge gratuit cu autobuzul. În acest fel, șoferii nu mai sunt obligați să vândă bilete. Pentru a fi pusă în practică, propunerea trebuie însă să fie aprobată și de Consiliul Local Vaslui.

Conflictul dintre membrii Sindicatului Liber și Independent al SC Transurb SA Vaslui și conducerea societătii a izbucnit la începutul anului 2019, când sindicaliștii au început să-și expună public nemulțumirile legate de salarii, orele suplimentare, condițiile de muncă și, spun ei, discriminările făcute de directorul general.Au urmat mai multe proteste, negocieri pe tema salariilor, precum și procese în instanță. Ieri, a avut loc o nouă întâlnire în cadrul căreia s-au dezbătut mai multe nemulțumiri. Prima dintre acestea a fost reprezentată de “abuzurile și discriminările făcute de conducerea societății asupra membrilor din Sindicatul Liber și Independent”. Sindicaliștii au povestit că se fac discriminări între angajați, o parte dintre ei sunt favorizați, adică sunt chemați în weekend la muncă pentru a beneficia de sporul aferent sau sunt chemați să facă ore suplimentare, în timp ce angajații ce fac parte din sindicatul reprezentativ sunt trimiși acasă, iar în timpul orelor de muncă sunt verificați la sânge. “Nu avem un salariu decent, de nu știu cât timp nu mai am o oră suplimentară.Ne pândiți și ne faceți referate peste referate”, a răbufnit unul dintre sindicaliști în cadrul negocierilor. “Doamna director să-și vadă de managementul societății, că de asta e plătită, nu să facă grafice, să se bage în pontaje, în mecanică, în electrică, că are oameni plătiți pentru așa ceva”, au mai spus sindicaliștii.

La Suceava, sindicaliștii au obținut o creștere salarială de 25%, în vreme de pandemie

Alături de ei, s-au aflat și mai mulți colegi din Suceava, Brașov, Constanța și Ploiești. Aceștia au povestit cum și-au rezolvat ei nemulțumirile cu autoritățile locale și l-au îndemnat pe primar să poarte discuții cu edilii orașelor în speță pentru a se convinge de problemele remediate. “La Suceava, anul trecut, s-a obținut 25% creștere salarială. Am discutat cu domnul primar, am găsit înțelegere și, apoi, bani. S-a crescut anvelopa salarială prin hotărâre de Consiliu Local. Dacă se dorește, se poate face, cu tot cu pandemie”, a spus unul dintre membrii de sindicat din Suceava. Un alt membru de sindicat din țară a spus tranșant că trebuie să se renunțe la ideea de a-i pune pe șoferi să vândă bilete, povestind o experiență tragică pe care a trăit-o: “când să iau banii, când să dau restul, cum să fac să fiu atent că nu scapă vreunul care să nu plătească?! Să fiu, totodată, atent la drum… Eu am avut accident mortal, îmi juca stomacul noaptea în pat, când închideam ochii, o vedeam numai pe femeia aia în parbrizul meu…”. “În ce condiții vinde bilete taxatoarea și în ce condiții vând eu, prostu’. Ea are pupitru, își pune banii frumos, îi numără…Eu stau cu toți banii pe bord, că trebuie să dau restul, trebuie să fii atent ca nu cumva să treacă vreunul fără să plătească… Că, de fapt, asta voia doamna director: să îi pună pe șoferi să vândă bilete, iar pe taxatoare, controlor”, a adăugat unul dintre sindicaliștii din Vaslui.

“Cel mai bine este <program inegal cu acordul salariatului>, așa cum spune legea”

Un alt aspect pus din discuție a fost programul fracționat și inegal cu care sindicaliștii nu sunt de acord. “Noi facem doar două ture pe lună, pentru că e foarte obositor. Să te trezești la 4 dimineața, să lucrezi 4 ore, iar apoi să te mai duci încă o dată seara e foarte greu”, a spus unul dintre sindicaliștii din țară. “Cel mai bine este <program inegal cu acordul salariatului>, așa cum spune legea. Avem un coleg care el chiar își dorește acest tip de program, cine vrea, să-l accepte, dar cine nu vrea, să nu fie obligat să-l accepte”, a spus liderul de sindicat, Samir Ioniță.Reprezentantul Consiliului de Administrație al SC Transurb SA a spus că, din partea societății, există toată disponibilitatea de a ajunge la un consens cu sindicaliștii și că oamenii din conducere fac o “muncă titanică”, anul trecut confruntânu-se cu numeroase controale din partea instituțiilor statului. “Eu lansez un termen – 15-20 mai – odată cu finalizarea bugetului, până când sper să avem măcar câteva soluții. Săptămâna viitoare vreau să convocați o ședință și să le dați măcar niște informații intermediare”, i-a transmis primarul reprezentantului CA. De asemenea, acesta a mai spus că va lua lista tuturor angajaților Transurb pentru a face o analiză proprie: “mă angajez că văd doar eu lista, că fac un raport, să văd dacă există diferențe salariale mari, dacă doar anumiți angajați lucrează în weekend pentru beneficia de sporul aferent. Noi, de la primărie, nu suntem împotriva majorării salariilor. Trebuie să vedem ce spune acea ordonanță nr. 226, emisă în 2020, dacă plafonează limita de salarii. E bună ideea cu <weekendu-ul verde>, cred că putem renunța la vânzarea biletelor în weekend, dar trebuie să pregătim toată documentația, trebuie să supunem aprobării Consiliului Local”, a mai explicat primarul Vasile Pavăl.

Viceprimarul Lucian Braniște: “nesoluționarea problemelor (n.r. de la Transurb) adâncește prăpastia dintre conducere și salariați, afectând, periodic, calitatea transportului public de călători”

Lucian Braniște

ȘEDINȚĂ DE ANALIZĂ… Viceprimarul Lucian Braniște a anunțat ieri că grupul de consilieri locali PNL și USR PLUS a convocat, pentru data de 21 aprilie, o ședință extraordinară a Consiliului Local, în cadrul căreia, împreună cu conducerea Transurb, se va analiza cu obiectivitate toate problemele: “Sindicatul de la SC Transurb SA, operatorul de transport public din Vaslui, și-a exprimat foarte vocal nemulțumirile față de conducerea societății și față de lipsa de soluții la multele probleme cu care se confruntă, de ani buni, societatea, dintre care unele extrem de grave: sancționarea abuzivă a angajaților care nu “joacă” așa cum ar vrea conducerea.Este o realitate: în fiecare an, problemele nerezolvate de la Transurb răbufnesc, periodic, în spațiul public, iar nesoluționarea acestora adâncește prăpastia dintre conducere și salariați, afectând, periodic, calitatea transportului public de călători.Având în vedere toate aceste aspecte, grupul consilierilor locali PNL – USR PLUS din Consiliul Local, a convocat o ședință extraordinară a Consiliului Local Vaslui, pentru data de 21 aprilie, la care să participe directorul Transurb, membrii Consiliului de Administrație, dar și reprezentanții sindicatului reprezentativ din cadrul societății.Ca autoritate tutelară, Consiliul Local Vaslui este cel mai în măsură să analizeze cu obiectivitate problemele de la Transurb și să ia măsurile care se impun”, a transmis viceprimarul Lucian Braniște.
1 COMENTARIU

  1. In Anglia, in Irlanda, soferul da bilet, accesul se face numai prin fata la el, merge la cravata si miroase frumos. La noi nu se poate, soferul sta cu covrigu in brate si vrea bani multi.

LĂSAȚI UN MESAJ