15.1 C
Vaslui
16-mai-2022

Sindicaliștii Transurb, scrisoare deschisă către Consiliul Local: “Toate neregulile din unitate se datorează indiferenței dumneavoastră”

OPINIE… Samir Ioniță, liderul Sindicatului Liber și Independent, i-a acuzat pe aleșii locali de nepăsare, pentru că, deși conflictul de muncă există de aproape trei ani, nu au întreprins prea multe acțiuni pentru a-l rezolva.

CONTINUĂ CONFLICTUL DE MUNCĂ… Membrii Sindicatului Liber și Independent din cadrul societății Transurb au trimis o nouă scrisoare deschisă Consiliului Local Vaslui. Aceștia i-au informat pe consilieri că nu au ajuns la niciun consens cu conducerea societății în ceea ce privește negocierile salariale și că, în perioada următoare, vor recurge, din nou, la proteste. Sindicalișii i-au acuzat pe aleșii locali de nepăsare, pentru că, deși conflictul de muncă există de aproape trei ani, nu au întreprins prea multe acțiuni pentru a-l rezolva. “Toate aceste nereguli vi le-am adus la cunoștință, iar dumneavoastră nu numai că nu ați făcut nimic, dar mai tare i-ați ațâțat împotriva noastră”, scriu sindicaliștii în scrisoarea deschisă adresată consilierilor locali. Nemulțumirile acestora s-au îndreptat și către alte instituții ale statului: “Toate neregulile din această unitate se datorează indiferenței dumneavoastră și a complicității unor instituții ale statului, precum ITM, ISCTR, DSP, care nu își fac treaba”.

Membrii Sindicatului Liber și Independent al SC Transurb SA Vaslui se află în conflict de muncă cu conducerea societății încă de la începutul anului 2019, când au început să-și expună public nemulțumirile legate de salarii, orele suplimentare, condițiile de muncă și, spun ei, discriminările făcute de directorul general. Au urmat mai multe proteste, negocieri pe tema salariilor, precum și procese în instanță. Ultimele negocieri au avut loc zilele trecute, însă s-au încheiat fără un rezultat mulțumitor pentru sindicaliști. Liderul acestora le-a transmis o scrisoare deschisă consilierilor locali (n.r. societatea Transurb se află în subordinea Consiliului Local) în cadrul căreia i-a informat că nu sunt de acord cu soluția găsită de conducerea societății: “vă informez că, în urma negocierilor purtate, nu am ajuns la o înțelegere cu conducerea, singura soluție pentru o majorare salarială fiind introducerea bonului de masă în salariu și renunțarea la trei zile de concediu. În această săptămână, la Constanța, Iași și Galați, șoferii au oprit activitatea pentru majorări salariale, cu toate că au salarii de peste 3.000 lei, noi nici măcar nu trebuie să oprim activitatea, societatea a renunțat la taxatoare, iar șoferii din sindicat vând bilete fără a avea act adiționat, astfel că doar faptul că nu mai vând bilete duce la neefectuarea curselor. Dacă până acum ne era rușine de colegii din țară cu salariile pe care le aveam, în acest moment ne este rușine și de femeile de serviciu pentru că am rămas cu salarii de 2.300-2.400 lei din 2018. Nu înțelegem cum societatea încheie CIM (n.r. contract individual de muncă), nerespectând art. 17 din Legea 53/2003 (Codul Muncii) și anume nu specifică CCM (n.r. contract colectiv de muncă) aplicabil, cum pentru aceeași muncă se fac măriri salariale și se oferă și spor. Nu înțelegem cum din 2019 până acum să ni se spună că nu este buget, dar în același timp unii salariați să aibă creșteri salariale, să ocupe și alte funcții (netrecute în organigramă) să primească și alte sporuri, repet, fără CCM la nivel de unitate și fără un acord cu sindicatul. Dacă pentru director și Consiliul de Administrație s-a putut tripla salariul (creștere cu 295%) din bugetul unității, cum pentru șoferi și taxatoare niciodată nu este buget”, se arată în scrisoarea angajaților Transurb.

Liderul de sindicat: “sper ca domnii de la ITM să nu mă cheme în instanță pentru denigrarea imaginii, ar fi mai bine să vină să pună lucrurile la punct”

În același document, sindicaliștii mai spun că responsabili de întreaga situație conflictuală sunt chiar consilierii locali: “toate aceste nereguli vi le-am adus la cunoștință, iar dumneavoastră nu numai că nu ați făcut nimic, dar mai tare i-ați ațâțat împotriva noastră. Toate neregulile din această unitate se datorează indiferenței dumneavoastră și a complicității unor instituții ale statului, precum ITM, ISCTR, DSP, care nu își fac treaba”. În continuare, sindicaliștii și-au exprimat nemulțumirile și față de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM): “Nu este posibil ca ITM Vaslui să dea un răspuns prin care să schimbe sensul unui articol din Codul Muncii, art. 122 al. 3 “în perioadele de reducere a activității, angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere plătite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate în următoarele 12 luni”. În răspunsul primit de la ITM Vaslui reiese faptul că angajatorul poate tăia zilnic ore din programul de muncă, cu toate că salariatul este prezent la serviciu 8 ore, îi sunt validate doar 7, cumulând lunar ore credit care sunt compensate cu orele suplimentare. În acest sens avem și o hotărâre a Curții de Apel Iași în dosarul 702, iar angajatorul somează angajații să recupereze orele credit. Sunt persoane care au renunțat la zile de concediu pentru acele ore credit. Sper ca domnii de la ITM să nu mă cheme în instanță pentru denigrarea imaginii, ar fi mai bine să vină să pună lucrurile la punct. Dacă pentru ITM nu ar fi un prejudiciu de imagine, sigur pentru societatea Transurb va fi și voi fi chemat, cercetat, sancționat de comisia de disciplină întrucât din cei șase membri (3 titulari, 3 supleanți), 5 sunt din sindicatul doamnei directoare”. Scrisoarea angajaților Transurb se încheie cu un anunț: “Domnilor consilieri, dacă nu ați putut face nimic pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă, de ce nu am fost plătiți pentru munca pe care am făcut-o, de ce dacă nu ați implementat un sistem de autotaxare nu ați lăsat taxatoarele și ne-ați obligat pe noi să vindem bilete, iar acum ne acuzați că au scăzut încasările? Pe această cale vă anunț că în următoarele săptămâni vom protesta împotriva tuturor neajunsurilor, abuzurilor și discriminărilor făcute de către conducere”, se arată în scrisoarea membrilor Sindicatului Liber și Independent din cadrul societății Transurb.

Reclamăspot_img
Reclamăspot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Dar ai avut audit trimis special sa facă lumină acolo, s a arătat undeva raportul sau îl vede doar cine trebuie? Nu știu dacă ITM ul te ar ajuta mai mult decât primarul care poate s o trimită pe doamna cu plăcintele din față de la Procopiu înapoi în birou la primărie să fie mai aproape poate și mai revine oleacă…brrr ce miros de plăcinte….

  2. Dar cum de nu a venit ”Luci to the rescue!” si aici sa puna lucrurile la punct?!? Ce s-a intamplat oare cu al nostr vice?!? Ar intra in taraneii ajunsi soferi cat C+D+DE cat ai zice ITM Chirvase!
    PS: acest comentariu este un pamflet, tratati-l ca atare1…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here