spot_imgspot_img
3.5 C
Vaslui
21-feb.-2024

Sindicalistii vasluieni au fost “inima” mitingului din capitalã

- Advertisement -

PROTEST Au lãsat creta si catalogul si au iesit ieri în stradã pentru a atrage atentia asupra problemelor cu care se confrontã si asupra stãrii deplorabile în care a ajuns învãtãmântul. Sindicalistii vasluieni, veniti încã de la ora 3 dimineata la mitingul de protest din Bucuresti, au fost sufletul actiunii. Nu le-a stat în cale nici ploaia si nici frigul, pentru cã grija zilei de mâine i-a scos în stradã.

Sub sloganul „Salvati scoala româneascã!”, profesorii din toatã tara au vrut sã atragã atentia guvernantilor cu privire la situatia jalnicã în care se aflã învãtãmântul românesc. “Speram ca protestul nostru sã aibã un impact pozitiv. Dacã educatia este anulatã, se alege praful de ea. Protestãm pentru tot ceea ce se întâmplã în sistemul bugetar si nu este vorba numai despre salarii, ci si de conditiile în care se studiazã în scoli, infrastructura destul de precarã. Considerãm cã atât guvernul, cât si Presedentia trebuie sã se implice activ în rezolvarea problemelor din sistem, nu doar sã dezvolte strategii”, ne-a declarat Sorin Tiplea, liderul US Didactica Vaslui la începutul mitingului de ieri. Alãturi de liderul Tiplea s-au aflat si alti dascãli vasluieni care, în ciuda faptului cã s-au declarat nemultumiti de conditiile de salarizare spun cã nu se gândesc sã renunte la catedrã. “Desi este foarte greu în sistem, niciodatã nu vom renunta la scoalã!”, a precizat Sorin Popoiu, un alt dascãl vasluian protestatar.

Ziua dascãlilor umiliti

Protestul dascãlilor a avut loc chiar de ziua mondialã a educatiei. Mitingul a început cu o jumãtate de orã mai devreme, si potrivit jandarmilor, au fost prezenti la actiune 7000 de sindicalisti, desi sperau sã reuseascã sã ajungã peste 10.000 de persoane. Dascãlii au tinut sã-i transmitã condoleante presedintelui Traian Bãsescu, iar un elev a rostit o strofã din imnul de stat “Desteaptã-te române!”. Profesorii se plâng de salariile mici si de sãrãcia în care au ajuns dupã ce au rãmas fãrã un sfert din leafã! Cea mai importantã revendicare este însã: un salariu decent. Pe lângã salariile reduse cu 25%, profesorii au pierdut si o serie de sporuri si indemnizatii. În aceste conditii, sindicalistii de la FSLI se tem cã în scoli, catedrele vor rãmâne în scurt timp goale. Printre cererile dascãlilor se numãrã revenirea la salariile integrale, corectarea legii pensiilor, prin cresterea punctului de pensie la 50% din salariul mediu pe economie. De asemenea, profesorii vasluieni doresc corelarea legilor învãtãmântului românesc cu cele europene, înghetarea concedierilor si asigurarea unor conditii decente în scoli atât pentru elevi, cât si pentru profesori.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.