spot_img
22.2 C
Vaslui
18-iun.-2024
spot_img

Sistemul de irigatii din judetul Vaslui începe sã dea rezultate: ministrul Agriculturii anuntã productii record la porumb

- Advertisement -

INFRASTRUCTURÃ… România ar putea obtine într-un an 30 de milioane de tone de porumb de pe douã milioane de hectare de teren, dupã finalizarea programului de reabilitare a infrastructurii principale de irigatii în anul 2027, sustine ministrul Agriculturii si Dezvoltãrii Rurale, Florin Barbu. Cantitatea este egalã cu ceea ce produce tara noastrã în momentul de fatã la toate culturile de pe cele nouã milioane de hectare de teren arabil. Anul trecut, productia de porumb a României a fost de 8,5 milioane de tone.

„Avem 162 de amenajãri cuprinse în programul de reabilitare a infrastructurii principale de irigatii, 31 le-am receptionat pe o suprafatã de 581.000 de hectare si sunt functionale. Avem 42 de obiective care au fost începute de când am preluat mandatul la Ministerul Agriculturii si sunt în finalizare cu încã 622.000 de hectare. De asemenea, mai avem 16 în licitatie publicã si 49 de obiective la care este finalizatã proiectarea. Cu acestea se terminã cele 2,2 milioane de hectare pe care le-am prevãzut în program”, a declarat ministrul Florin Barbu. El a precizat cã au fost prevãzute fonduri în bugetul Ministerului Agriculturii pentru irigatii, respectiv 100 de milioane de euro credite bugetare si peste 200 de milioane de euro credite de angajament. „De asemenea, am lansat si suntem în depunere de proiecte pe infrastructura secundarã de irigatii, unde avem 400 de milioane de euro alocate, valoarea proiectelor fiind de 1,5 milioane de euro cu sprijin integral de la Comisia Europeanã, fãrã cofinantare si inclusiv TVA-ul este eligibil, iar în componenta lor, pe lângã reabilitarea infrastructurii secundare de irigatii, beneficiarii pot sã-si achizitioneze si echipamentele de irigat pentru suprafata pe care o reabiliteazã”, a adãugat el.

Judetul Vaslui are un sistem de irigatii modern, care nu este utilizat la întreaga lui capacitate

În prezent, Filiala Teritorialã de Îmbunãtãtiri Funciare Vaslui are în derulare prin Programul National de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigatii douã amenajãri de irigatii. Vorbim de Amenajarea de irigatii Albita-Fãlciu, ce are suprafata amenajatã pentru irigatii 16.973 ha si Amenajarea de irigatii Mânjesti, cu o suprafatã amenajatã pentru irigatii de 595 ha. Amenajarea de irigatii Albita Fãlciu este deservitã de patru statii de pompare reversibile, respectiv – SPR1 Pogãnesti, SPR2 Sãratu, SPR3 Bumbãta si SPR4 Berezeni, amplasate lângã digul de apãrare al râului Prut ce asigurã transportul apei la punctele de livrare printr-o retea de conducte de aductiune si distributie pe o lungime de 56,408 km canale si o statie de repompare, SRP1 Vetrisoaia. Suprafata amenajatã pentru irigatii din amenajarea de irigatii Albita Fãlciu propusã pentru reabilitare în Etapa I a fost de 10.075 ha, iar sursa de apã este râul Prut. Pe aceastã suprafatã amenajatã pentru irigatii sunt înfiintate un numãr de 5 Organizatii ale Utilizatorilor de Apã pentru Irigatii si anume: OUAI Pogãnesti, OUAI Otetoaia, OUAI Lunca Banului, OUAI Agro Irig Prut Berezeni si OUAI Doniceasa.  În etapa a II-a s-a avut în vedere reabilitarea amenajãrii de irigatii Albita-Fãlciu pe o suprafatã de 1983 ha, valoarea investitiei fiind de 24.266.139,79 lei cu TVA. În data de 08.03.2024 a fost admisã receptia si la terminarea acestor lucrãri. În urma acestor investitii deosebit de importante, suprafata totalã irigatã la nivelul amenajãrii Albita-Fãlciu a crescut semnificativ, de la 1.270 ha suprafatã irigatã în anul 2019, la 19.083 ha suprafatã irigatã în anul 2023, aceasta fiind cea mai mare suprafatã totalã irigatã la nivelul judetului Vaslui din 1990 pânã în prezent, fiind atins astfel obiectivul general al PNI, respectiv cresterea suprafetei functionale din suprafata viabilã a amenajãrii. Din pãcate, în prezent, acest sistem de irigatii de pe Valea Prutului nu este utilizat la întreaga lui capacitate si asta pentru cã multi fermieri nu si-au modernizat propriile sisteme, care ar fi trebuit sã se alimenteze cu apa pusã la dispozitie de Agentia Nationalã de Îmbunãtãtiri Funciare. Chiar si cu aceste sincope, agricultura vasluianã primeste un sprijin deosebit de important prin modernizarea acestor sisteme de irigatii ale statului, iar asta se va vedea în urmãtorii ani în productiile obtinute la hectar.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. ar trebui să-l dăm ucrainei și să trimitem și niste soldati la război.

    După mintea tâmpitului de stoltenberg de la nato. Nu mai are mult și ne bagă în război pt zelenski slava ucrainîi.

    DOAMNE FEREȘTE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.