spot_img
spot_img
0.6 C
Vaslui
15-dec.-2024

Situație bizară în BEJ: mama candidează pe listele SOS, fiul o supraveghează din acest for decisiv

- Advertisement -

CA LA NOI… În județul Vaslui, alegerile parlamentare care bat la ușă au devenit o afacere în familie, unde, ca să folosim termeni fotbalistici, unii candidați centrează și rudele lor dau cu capul. O familie din Ivănești a dus acest joc la un cu totul alt nivel, făcând ce nimeni nu a îndrăznit să facă până acum: fiul, Octavian Roșu, s-a pus reprezentant al partidului S.O.S. Vaslui în Biroul Electoral Județean, în timp ce mama sa, Ludia Roșu, o pensionară onorabilă, candidează din partea aceluiași partid, la Senat. Asta în timp ce Raisa Enachi, șefa organizației județene a acestei formațiuni politice face zilnic apel la respectarea legii. Dar ea însăși o încalcă. Am spus de Ludia Roșu că este o pensionară onorabilă, fiindcă este o fostă educatoare care a avut grijă de generații întregi de copii, iar acum este pusă în situația penibilă de a face figurație într-un joc pe care nici măcar nu-l cunoaște. Fiul ei, un preot răspopit, și-a pus mama într-o situație penibilă, aceea de a candida de formă. Nu este prima dată când acesta își face familia de râs. În 2014, acesta ajunge la pușcărie și își pierde funcția de preot în comuna Ivănești, acolo unde tatăl său a făcut istorie. A fost unul dintre cei mai iubiți preoți din acestă comunitate.

Pe 9 septembrie, anul acesta, intra în vigoare, după ce a fost publicat în Monitorul Oficial, Regulamentului de organizare și funcționare a birourilor și oficiilor electorale constituite la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024. Chiar în articolul 1 al acestui Regulament, la aliniatul 2, se specifică cât se poate de clar: “candidații la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților, soțul/soția, rudele și afinii acestora până la gradul al doilea inclusiv nu pot fi membri ai birourilor sau oficiilor electorale constituite la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților. Gradele de rudenie sunt definite de Codul Civil, astfel:  în linie dreaptă, după numărul nașterilor: astfel, copiii și părinții sunt rude de gradul întâi, nepoții și bunicii sunt rude de gradul al doilea; în linie colaterală, după numărul nașterilor, urcând de la una dintre rude până la ascendentul comun și coborând de la acesta până la cealaltă rudă; astfel, frații sunt rude de gradul al doilea, unchiul sau mătușa și nepotul, de gradul al treilea, verii primari, de gradul al patrulea. Legea mai spune că “în îndeplinirea atribuțiilor ce le revin birourilor electorale, membrii acestora exercită o funcție ce implică autoritatea de stat. Exercitarea corectă și imparțială a acestei funcții este obligatorie. Nerespectarea acestei obligații atrage răspunderea contravențională sau penală, după caz”. Și este corect într-un fel. Nu poți fi în aceste birouri, iar rudele de gradul I sau II sunt candidați.

Imparțialitatea “după trei luni în Vaslui”: mama, candidată la Senat, fiul, membru al Biroului Electoral Județean

Deși legea este cât se poate de clară, la Vaslui, unii candidați s-au gândit să o interpreteze după bunul lor plac. Vorbim aici de reprezentanții partidului S.O.S., condus de Diana Șoșoacă. După ce avocatei i s-a respins candidatura la prezidențiale, organizațiile din teritoriu au strigat adunarea pentru alegerile parlamentare, întocmind listele cu candidați după tot felul de criterii, mai puțin cel al competenței. Așa s-a ajuns ca la Camera Deputaților, lista să fie deschisă de Raisa Enachi, o contabilă anonimă din Republica Moldova, concubina unui urmărit internațional, care s-a cocoțat pe popularitatea lui George Simion, pentru a deveni, în anul 2020, deputată AUR de Vaslui. Cum toată lumea se aștepta, Enachi nu s-a evidențiat cu nimic în acești patru ani, fiind eclipsată de concubinul ei, Ion Filimon, care a făcut tot felul de combinații financiare, până când conducerea centrală a partidului i-a dat afară pe amândoi. După câteva luni de bătut la ușile mai multor partide, Raisa Enachi și-a găsit culcuș la S.O.S.-ul Dianei Șoșoacă, care a pus-o vârf de lance la alegerile parlamentare. În calitate de lider al organizației județene S.O.S., Raisa Enachi și-a mai adus o amică din Republica Moldova la Vaslui, punând-o pe locul trei la Senat. Pe locul cinci, tot la Senat, SOS Vaslui a propus-o pe Ludia Roșu, o educatoare pensionară din municipiul Vaslui.

Raisa Enachi și-a pus șoferul în BEJ Vaslui. Acesta poata încasa până la 17.000 de lei pentru câteva ședințe

Până aici, nimic în neregulă. Problemele apar când ne uităm pe lista membrilor Biroului Electoral Județean, unde reprezentantul SOS Vaslui a fost desemnat Octavian Roșu, chiar fiul candidatei la Senat. Octavian nu e un oricine, ci chiar noul șofer al deputatei, cu care merge peste tot în județ și la toate întâlnirile de la centru. În viața de zi cu zi, acesta este distribuitor de colete poștale, după ce a fost preot în satul Broșteni, comuna Ivănești. A fost răspopit în 2014, după ce era ridicat, la propriu, de polițiști și dus la Penitenciarul Vaslui. Judecătorii, cei cu care acum se trage de șireturi la BEJ, l-au condamnat la un an de închisoare cu executare. Preotul a fost trimis după gratii după ce a fost prins în timp ce conducea un autovehicul pe drumurile publice, deși avea permisul de conducere suspendat. Pedeapsa a fost executată, între timp și cazierul a fost “albit”. Au rămas legendele cu escapadele sale, care l-au dus la pușcărie. Fiindcă preotul nostru era un mare crai. Astăzi îl regăsim pe Octavian Roșu în cea mai importantă comisie din județ, cea Biroului Electoral Județean, muncind alături de judecători, avocați și alți reprezentanți din lumea justiției. Printre multe alte activități specifice acestei perioade, fostul preot va număra și procesele verbale în care mama lui apare drept candidat S.O.S. la Senat, activitate care reprezintă o încălcare gravă a Regulamentului de organizare și funcționare a birourilor și oficiilor electorale, dar și a principiului imparțialității.

“Închideți, că vă sun eu”

Octavian Roșu

REACȚIE… L-am contactat telefonic pe Octavian Roșu, reprezentantul S.O.S. în Biroul Electoral Județean Vaslui, pentru a-i solicita un punct de vedere. Ne-am fi dorit să-l întrebăm ce-l califică pentru acest post, mai ales că partidele politice trimit în BEJ, de regulă, juriști, avocați sau oameni din administrația publică. Mai mult, voiam să verificăm informațiile care îl plasează într-o sferă a promiscuității, după ce este văzut tot timpul (zi și noapte) în anturajul deputatei. Acesta ne-a răspuns la telefon și chiar părea dispus să vorbească, asta până când l-am întrebat de incompatibilitatea în care se află. Brusc, fostul preot din Broșteni a realizat că e într-o ședință (poate la BEJ) și nu poate vorbi, asigurându-ne că ne va suna el “în cinci minute”. Evident că nu am mai fost contactați de acesta, motiv pentru care ne-am îndreptat atenția spre purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Județean Vaslui. Reprezentantul BEJ ne-a declarat că situația semnalată de noi va fi verificată de președintele BEJ, urmând să se ia măsurile impuse de lege.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Oaie cu cabină și patrioata asta. Afacere de familie de basarabeni. Îsi spală banii in familie. Campania o face prin firma concubinului ei, Ion Filimon. El încasează banii din campanie, apoi ea îi recuperează de la AEP. A învățat ceva din politică, Raisa asta, să fure legal. La BEJ a pus tot o familie. Ce contează că e ilegal? In familia Raisei ilegalitatea e capul familiei, la propriu. Dacă Filimon a pășit în vamă la moldoveni, îl pun ăia să execute cei 8 ani de pușcărie de care se ascunde în România. Cum să votezi jagardea asta?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.