spot_imgspot_img
21 C
Vaslui
25-apr.-2024

Situatie fãrã precedent la Murgeni! Peste 250 de cetãteni vor fi chemati în fata instantei

- Advertisement -

MÃSURI Peste 250 de cetãteni din Murgeni vor fi trimisi în judecatã de cãtre AQUAVAS. Mãsura va fi pusã în aplicare de sãptãmâna viitoare dacã oamenii nu-si vor achita datoriile. Cum debitele sunt „astronomice”, e greu de crezut cã cei în cauzã vor trece pe la casieria societãtii. Potrivit reprezentantilor AQUAVAS Vaslui, la Murgeni s-a furat ca în codru. Existau luni în care doar 30 % dintre consumatori îsi plãteau facturile, astfel cã filiala AQUAVAS din localitate ajunsese în pragul falimentului. Banii încasati nu ajungeau nici mãcar pentru a plãti consumul de energie electricã al pompelor. De investitii si de orice altceva nici nu mai putea fi vorba.

Datoriile cãtre AQUAVAS sunt colosale

Pe o singurã stradã (Emil Juvara) din Murgeni s-a ajuns la un debit total de 218.303,37 lei. Pe o altã stradã, Lazãr Donca, debitul cumulat este de 57.387,34 lei. Aceste datorii s-au adunat pentru cã cei mai multi dintre cetãteni nu au achitat în doi ani si nouã luni (de când serviciul a fost preluat de AQUAVAS de la Primãria din Murgeni) nicio facturã. Acestia, nu doar cã nu si-au achitat datoriile, dar au tinut robinetele deschise non-stop, ceea ce a dus la un prejudiciu enorm. Potrivit reprezentantilor AQUAVAS, la Murgeni a fost o tolerantã dincolo de limita legalã. Oamenii au fost avertizati în nenumãrate rânduri cã trebuie sã-si achite datoriile pentru a mai beneficia de serviciile societãtii, însã putini au avut urechi sã audã. „La Murgeni situatia este urmãtoarea: se încaseazã mai putin, în jur de 50 din facturi. Furtul si pierderile sunt foarte mari. Cumulat, furturile si pierderile, cu neplata facturilor, face ca noi sã nu putem plãti nici mãcar consumul de electricitate. Am înregistrat de la 1 ianuarie 2011 si pânã în prezent pierderi de aproape 6 miliarde de lei. Desi sistemul a fost conceput sã functioneze 24 din 24 de ore, noi am redus la mai putin (8 ore pe zi), pentru cã piederile si furturile sunt prea mari. Profitând de anumite lucruri, s-au bransat în cascadã, au recurs la tot felul de tertipuri si metode care de care mai ingenioase si s-a ajuns la o situatie deosebitã. Bârladul si Vasluiul nu mai poate acoperi aceste cheltuieli, pur si simplu nu mai avem surse de finantare. Suntem constienti cã prin mãsurile luate suportã consecintele si persoane care sunt cu plata facturilor la zi, dar nu avem ce face. Cãutãm solutii împreunã cu cetãtenii si cu Primãria din localitate pentru a rezolva aceastã problemã. Lumea trebuie sã înteleagã cã toatã apa pe care o scoatem din pãmânt noi o plãtim la Apele Române. Apoi, trebuie plãtitã energia de pompare, tot ce înseamnã partea de clorinare, aparaturã, analize de laborator, personal… Sunt luni când s-a încasat doar 30 %. În situatia asta noi nu mai putem furniza apã. De când am trecut la mãsuri situatia a devenit putin mai bunã. La blocuri oamenii au început sã plãteascã din datorii, iar noi le-am dat drumul la apã”, a declarat Neculai Barbu, directorul AQUAVAS Vaslui.

Sute de cetãteni cu datorii vor fi trimisi în judecatã

Cei care au acumulat datorii imense cãtre AQUAVAS nu numai cã au fost debransati, dar vor suporta si consecintele legale dacã nu-si vor achita facturile din urmã. În aceastã situatie sunt peste 250 de persoane. „Furtul de apã e o infractiune. Nu vrem sã dãm pe nimeni pe mâna justitiei, dar vreau sã ne întelegem ca oamenii. În câteva zile vom termina cu debransarea la toate casele unde s-au acumulat datorii. Apoi, vom trece la apometrizare. Legea ne obligã sã actionãm în judecatã pe toti cei care nu-si plãtesc facturile. Se va ajunge la executãri silite. Am trecut cu vederea, am fãcut tot ce e omeneste pentru a rezolva situatia, dar nu se mai poate astfel. Stim cã este o zonã sãracã, cu probleme sociale deosebite, de aceea nu am actionat în instantã pe nimeni. Trei ani de zile nu am trecut la mãsuri, dar nu, acum nu mai putem. Am manifestat o tolerantã dincolo de limita legii. Noi suntem niste executanti care ne supunem cadrului legislativ. De sãptãmâna viitoare vom întocmi primele dosare pentru a-i trimite pe cei rãu platnici în instantã. Sunt 250 de persoane în aceastã situatie. Le mai lãsãm câteva zile sã îsi rezolve probleme si apoi trecem la mãsuri. Nu dorim sã ajungem pânã aici, dar altã solutie nu avem”, a mai precizat Neculai Barbu, directorul AQUAVAS Vaslui. Decizia acestei societãti de a debransa toti rãu platnicii a stârnit un scandal monstru la Murgeni. Culmea este cã cei mai iritati de aceastã situatie sunt tocmai consumatorii care nu si-au plãtit niciodatã facturile. Mai mult, când lucrãtorii AQUAVAS au trecut la debransãri, cetãtenii de etnie rromã au început sã arunce cu pietre, fiind nevoie de interventia politistilor si a jandarmilor. În schimb, la blocuri, mãsurile au stârnit reactii din partea celor care sunt cu facturile la zi. Din cauza rãu-platnicilor au de suferit toti. Mai grav este cã unele persoane, în vârstã sau cu anumite handicapuri, trebuie sã urce si sã coboare scãrile de mai multe ori pe zi pentru a merge circa un kilometru la cea mai apropiatã cismea.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.