-3.2 C
Vaslui
07-feb.-2023

Situatie scandaloasã dupã contestatii

- Advertisement -

SCANDAL O elevã premiantã la clasã, care a luat una din cele mai mari note la Limba românã din scoalã la evaluare, a primit doar 5 la matematicã din cauza unor profesori incompetenti. Fata a simtit cã a fost nedreptãtitã, a depus contestatie, iar a doua echipã de corectori i-au dat nota 8,40! Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui va demara o anchetã si în privinta acuzatiilor de la Todiresti, unde se suspecteazã cã au fost rotite camerele video astfel încât sã nu poatã fi vãzuti asistentii.

Situatie incredibilã la o scoalã din Bârlad, unde nota unei teze la Evaluarea Nationalã a crescut cu 3,4 puncte dupã contestatie. Inspectorii scolari au fãcut anchetã si au sanctionat corectorii cu eliminarea din comisii, însã pedeapsa se poate înãspri. Eleva este premiantã la clasã, a luat 9,69 la Limba românã la evaluare iar media generalã în anii de gimnaziu este 9,70. Isprava s-a întâmplat la Scoala nr. 9 Bârlad, unde au corectat doi profesori de Matematicã din mediul rural. Cei doi i-au dat initial nota 5, însã eleva a cerut sã se facã dreptate, a depus contestatie, iar dupã recorectare a primit nota 8,40! Cei doi care au corectat prima oarã lucrarea nu vor mai face parte din comisiile de Bacalaureat si riscã alte sanctiuni dacã la finalul anchetei se va dovedi cã a fost vorba de incompetentã. De asemenea, zeci de note la Limba românã din cadrul Evaluãrii Nationale au crescut subit dupã recorectare, dovadã cã prima echipã de corectori ar fi ciobit sansele de admitere la liceu. Indiferent de notã, toti elevii promoveazã acum testarea, crescând astfel miza pentru accederea în clasa a IX-a, la specializarea doritã. Nu au fost prea multe contestatii la cele douã probe dar subiectivitatea corectorilor si-a spus cuvântul. La Limba românã, de exemplu, au suferit modificãri 83 de lucrãri în vreme ce la Matematicã, stiintã exactã, au fost doar 20 de schimbãri de notã. Potrivit Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui s-a impus o a treia comisie de corectare doar în cazul unei singure note, la Matematicã. Inspectorii scolari au crezut initial cã e vorba de o gresealã de transcriere însã nu a fost asa. „Avem o situatie în care am solicitat a treia comisie de corectare. Am crezut cã e vorba de o gresealã de transcriere însã asa cum spune metodologia, s-a verificat din nou lucrarea”, a spus Gabriela Plãcintã, inspectorul scolar general. Cele mai multe diferente au fost însã la Limba românã. Existã cazuri în care elevii se pot considera nedreptãtiti de ceea ce le-au fãcut primii corectori, iar media le-a fost serios afectatã. Unii dintre ei au fost la un pas sã ia nota 10 dupã contestatii. De exemplu, bate la ochi situatia de la Scoala nr. 4 „Elena Cuza” Vaslui. De la 5,60 un elev a ajuns la 7,10 iar un altul a trecut de la 7,40 la 8,80. La aceeasi scoalã, de la 6,30 s-a trecut la 7,80 iar o altã notã a fost schimbatã de la 7,70 la 8,70. Aici sunt cele mai însemnate modificãri dupã contestatii din municipiul Vaslui. Si la Scoala nr. 5 „Stefan cel Mare” Vaslui au fost depreciati mai multi elevi. De exemplu, un candidat cu 8,40 la Limba românã a primit dupã recorectare 9,60 iar un altul, de la 7,30 si-a crescut nota la 8,80. La Scoala nr. 10 „Mihail Sadoveanu” Vaslui, de la 8,75 s-a ajuns la 9,60 însã un elev ghinionist a avut nota scãzutã de la 8,30 la 7,30.

Anchetã cu camere video

Inspectorul general Gabriela Plãcintã a verificat ieri plasamentul camerelor video în unitãtile de învãtãmânt unde s-a dat Evaluarea Nationalã, dar si înregistrãrile acestora. Actiunea vine în urma mai multor acuzatii din teritoriu si totodatã este o mãsurã de sigurantã în vederea organizãrii fãrã incidente a examenului care a mai rãmas, cel de Bacalaureat. Una din cele mai grave sesizãri vine de la Todiresti, unde organizatorii evaluãrii sunt suspectati cã ar fi întors camerele de luat vederi astfel încât sã nu fie vãzuti profesorii asistenti care suflã elevilor rezultatele. Tot aici, asistentii sunt acuzati cã ar fi rezolvat pe ciorne subiectele si le-au dat apoi elevilor. „Vom face anchetã la Todiresti în urmãtoarele zile, în functie de cum ne va permite timpul. Oricum, astãzi (nr – ieri) am mers prin centre si am verificat pozitionarea camerelor dar am vizionat si casetele cu înregistrãri. Deocamdatã nu am vãzut nicio problemã, pe înregistrãri se pot vedea si profesorii”, a spus Gabriela Plãcintã. Indiferent de rezultatul anchetei, notele elevilor nu vor fi afectate iar singurii care ar putea avea de suferit sunt profesorii din comisia de examen. Din datele oficiale, Evaluarea Nationalã s-a desfãsurat fãrã incidente raportate, nu au fost elevi eliminati si nici întârzieri la distribuirea subiectelor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

18 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.