8.8 C
Vaslui
04-oct.-2022

SMECHERUL MOCANU DIN PREFECTURÃ!

- Advertisement -

Sef la Corpul de control al prefectului, agent de asigurãri

ASIGURATORUL…De ani de zile, un functionar al statului român se foloseste de functia pe care o detine, pentru a obtine venituri uriase pentru el si familia sa. Cezar Mocanu, seful Corpului de Control al prefectului, reuseste de multi ani sã se mentinã în functie, datoritã proptelelor sale politice (fiica sa este sefa de cabinet a senatorului PNL, Nelu Tãtaru). Din pozitia în care se aflã, Mocanu face presiuni la primarii de comune, în mod special, pentru a face asigurãri de viatã pe numele sãu si al sotiei, asigurãri care îi aduc venituri de zeci de mii de euro, anual. Metoda, conform unei scrisori semnatã de mai multi primari si functionari din primãriile din judet, este simplã: Mocanu primeste sesizãrile care vin pe adresa Prefecturii, dupã care îi santajeazã pe primari, spunându-le cã ar fi mai bine sã facã asigurãri de viatã pentru salariatii din acele primãrii, decât sã dea curs sesizãrilor în cauzã. Speriati de amenintãrile sefului corpului de control, primarii de la tarã se conformeazã si îi fac pe plac lui Mocanu. Sunt, conform unor informatii, în jur de 40 de primãrii la care Mocanu, în virtutea functiei de la Prefecturã, a fãcut asigurãri, din care a scos zeci de mii de lei anual, în plus fatã de salariul de bugetar. Este un venit frumusel, în afara celor 40.000 de lei pe care-i primeste de la Prefecturã, ca salariu. Culmea tupeului, Mocanu a cumpãrat de curând o masinã scumpã, de peste 20.000 de euro, pe care a înmatriculat-o cu initialele PRF, adicã Prefectura Vaslui, desi acest lucru este ilegal.

Cezar Mocanu este unul dintre cei mai bogati functionari din Prefecturã. La adãpostul functiei de sef al Corpului de Control al prefectului, face asigurãri de miliarde de lei pe an, la primãrii, cãtre o importantã societate de asigurãri, chiar în timpul programului. Iar comisioanele sunt pe mãsura efortului sãu, câtã vreme are în conturi economii de aproape 30.000 de euro. Asigurãrile sunt încheiate fie pe numele sãu, fie pe numele sotiei sau fiicei sale, tocmai pentru a nu bate la ochi, însã este sigur cã banii sunt ridicati, permanent, de acest functionar care nu prea are ce cãuta în sistemul public. Metoda sa este simplã si sigurã: Prefectura Vaslui primeste diverse sesizãri din partea unor cetãteni, la adresa primarilor sau primãriilor, ca institutii, sesizãri care sunt repartizate lui Mocanu. Functionarul îi sunã, la rândul sãu, pe primarii sesizati, cu care poartã un dialog de genul: “Am o sesizare pe adresa dvs. Nu ar fi mai bine sã discutãm despre niste asigurãri la primãrie, pentru angajati, cã mã ocup eu sã închidem aceste sesizãri!?!”. Cam asa stau lucrurile, însã grav este cã aceastã stare de lucruri este cunoscutã si toleratã de Prefecturã si sefii Consiliului Judetean de multi ani de zile. Sãtui de presiunile la care sunt supusi de Mocanu, mai multi functionari din judet au trimis cãtre presa localã o sesizare, în care sunt descrise apucãturile acestui functionar.

Scrisoarea primarilor vasluieni: “Venea la primãrii cu masina de la asigurãri si cu o reclamatie fictivã si ne obliga sã facem asigurãri”

“Mai multi primari si salariati din comunele judetului vã rugãm sã faceti luminã în acest caz. De ani de zile, suntem terorizati de un anume Mocanu Cezar, de loc din Bârlad, care este membru PNL si sef al Corpului de control al prefectului judetului Vaslui (culmea, actualul prefect al judetului este din barca PSD, însã îl pãstreazã pe Mocanu pe functia de dinainte, când Prefectura era condusã de liberali, n.r.). Acest individ, când s-a început cu trecerea la pensiile private ne-a luat în primire la fiecare primãrie si ne-a obligat sã facem actele de aderare cu el la o importantã societate de asigurãri din judet (Allianz Tiriac, n.r.). Toate actele le-am fãcut pe numele lui, a sotiei sau a fiicei acestuia si sub acoperirea unei persoane din primãria respectivã. Închipuiti-vã ce bonusuri a luat familia Mocanu de pe urma acestor afaceri, inclusiv la orase… Pe atunci, primeam telefoane de la judet, si de la acolitul lui, Drãgan, care a ajuns la Ministerul Agriculturii si, mai apoi, la puscãrie, unde a uitat sã-l ia si pe Cezar. Sã nu credeti cã aceste adeziuni au fost benevole! Nu. Ne obliga, sub amenintare cã este la corpul de control al prefectului si el este cel care ne hotãrãste soarta. La acel moment, a fost informat si prefectul, dar si Consiliul Judetean, dar tocmai ei interveneau sã-l ajutãm, cã e sãrac! Sã nu credeti cã s-a sãturat. Nu. Prin sforãrii si-a angajat fiica la cabinetul senatorului Tãtaru. Prin sefii de la PNL si de la Consiliul Judetean, acest domn Mocanu a început o nouã afacere. Ne-a obligat sã asigurãm la el si masinile salariatilor de la primãrii. Care dintre primari au fost mai creduli, au ascultat si au plãtit la Mocanu câte 4-5.000 de lei pentru asigurãri de accidente, plus pentru masini. Venea la primãrii cu masina de la asigurãri si cu o reclamatie fictivã si ne obliga sã facem asigurãri dacã vrem sã nu dea curs reclamatiei, care în fapt nu era realã. Unii dintre noi nu am avut bani în conturile de la situatii de urgentã pentru pompieri si am plãtit din alte conturi. Numai noi stim ce am pãtit, dupã aceea, cu auditul. Despre ceea ce face Mocanu a fost informat si prefectul, dar nimic, îndurãm aceleasi presiuni din partea lui Mocanu. Domnilor jurnalisti, dacã atât de mult îi plac asigurãrile, sã meargã acolo si sã lase locul de bugetar altui om, care va fi probabil corect si nu un santajist! Am vrea sã stim si noi ce sume a luat de la asigurãri, dacã sunt trecute în declaratia de avere si dacã este angajat atât el, cât si sotia si fiica la asigurãri. Am vrea sã mai stim ce face acest domn Mocanu cu cumulul de functii si cât de legal este modul în care actioneazã. Vã mai spunem ceva: în modul prezentat în aceastã scrisoare, am fost santajate în jur de 40 de primãrii. Trebuie sã faceti ceva”, este un apel la instituirea dreptãtii în cazul unui functionar corupt, cum este Cezar Mocanu.

Prefectul Puicã ridicã din umeri: “Nu comentez deloc”. Averea familiei Mocanu sporeste de la an la an…

L-am întrebat pe prefectul judetului, Andrei Puicã, seful direct al lui Mocanu, despre apucãturile angajatului sãu. “Nu comentez nimic”, a fost reactia ciudatã a sefului Prefecturii. Desi este clar cã faptele lui Mocanu pot face obiectul unui dosar penal, prin prisma modului în care acesta face asigurãri în timpul programului si folosindu-se de functia pe care o are în Prefecturã, sefii sãi ridicã din umeri. Cezar Mocanu a depus o declaratie de avere interesantã, în iunie 2014, care demonstreazã ce micã avere a fãcut de când se ocupã atât de treburile de la Prefecturã, cât si de asigurãri. Detine sute de metri de pãtrati în intravilanul municipiului Bârlad, un apartament de 108 mp si o vilã de 160 mp, tot în Bârlad, bunuri evaluate la câteva sute de mii de lei, douã masini, din care una cumpãratã în 2008, conturi bancare de peste 28.000 de euro la Raiffeisen Bank. A câstigat, în 2013, în jur de 40.000 lei de la Prefectura Vaslui, un salariu frumusel pentru un bugetar. Dar, nu s-a multumit doar cu atât. A mai încasat 10.000 de lei de la Compactus Grims si peste 10.000 de lei de la alte societãti, fãrã a explica în ce mod au ajuns acesti bani în conturile familiei Mocanu. Colac peste pupãzã, aceeasi familie Mocanu a mai încasat 20.000 lei (200 milioane lei vechi), drept comisioane de la societatea de asigurãri pentru care lucreazã, din care 8.500 lei seful Corpului de Control, iar restul sotia sa (de fapt, toate asigurãrile le face tot Cezar Florin Mocanu, însã o trece, de formã, pe sotia sa!). În total, familia Mocanu a încasat, în 2013, venituri în sumã totalã de aproape 1 miliard lei vechi, cu mult mai mult decât prefectul sau presedintele Consiliului Judetean. Si, ca sã facem comparatia pânã la capãt, am verificat si declaratia de avere a functionarului Mocanu, depusã în 2012. Atunci, economiile sale ajungeau la 7.400 de euro, sumã depusã la Raiffeisen Bank, pentru ca, doi ani mai târziu, în 2014, acestea sã fie de peste 28.000 de euro. Tot în declaratia de avere pe 2012, functionarul Mocanu împrumuta o societate comercialã si o persoanã fizicã cu 26.000 de lei, desi veniturile sale la Prefecturã erau doar de 24.000 de lei! De unde atâtia bani, în doi ani si dintr-un simplu salariu de bugetar, nimeni nu stie. Poate cã Agentia Nationalã de Integritate va face luminã în acest caz.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.