Şoc în Polonia: Lech Walesa a fost agentul secret comunist “Bolek”

Şeful editurii, Przemyslaw Miskiewicz, afirmă că informaţiile în legătură cu Lech Walesa provin de la Institutul Memoriei Naţionale (IPN). Potrivit cărţii, Walesa a cooperat cu serviciul comunist între 1970 şi 1976. Precizarea este semnată de toată echipa editorială, nu de o singură persoană, pentru că întreaga echipă a decis să îşi asume responsabilitatea pentru această afirmaţie, afirmă Miskiewicz.

Fostul preşedinte a declarat că intenţionează să dea în judecată editura Enciclopediei Solidaritatea, Stowarzyszenie Pokolenie, pentru acuzaţiile că ar fi cooperat cu serviciile secrete comuniste, o acuzaţie pe care a negat-o în mod repetat.

“Cineva vrea să se lupte cu mine”, a afirmat Lech Walesa, adăugând că precizarea din enciclopedie a fost scrisă de istorici ignoranţi, care şi-au bazat cunoştinţele pe dosarele poliţiei secrete comuniste şi pe denunţări.

În anul 2000, Curtea de Apel din Varşovia a decis că Walesa nu a cooperat cu serviciile secrete comuniste. Cinci ani mai târziu, Institutul Memoriei Naţionale i-a acordat lui Walesa statutul de “victimă a regimului comunist”.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ