Social-democrații dau cu “fumigene” la Sănătate, medicii amenință cu demisii în masă

NEÎNȚELEGERE… În plină criză sanitară, Ministerul Muncii și Ministerul Finanțelor au inițiat un memorandum cu care vor evalua criteriile care stau la baza salarizării în sistemul public. Social-democrații nu au ratat momentul și au lansat o ipoteză șoc: după această evaluare, medicii și asistentele medicale vor avea salarii mai mici, în unele cazuri chiar și cu 48%. De partea cealaltă, reprezentanții Ministerului Muncii afirmă că nici vorba despre tăieri, memorandumul având drept scop reașezarea veniturilor ca urmare a discrepanțelor salariale existente în prezent. Prima reacție a venit din partea Comisiei de Anestezie Terapie Intensivă din Ministerul Sănătății. Președintelui Dorel Săndesc spune că dacă se va ajunge la tăieri salariale, medicii anesteziști își vor da demisia în bloc, urmând să se constituie în grupuri care să acorde servicii spitalelor.

Pentru a lămuri situația, Ministerul Muncii, condus de Raluca Turcan, a emis un comunicat prin care recunoaște aprobarea acestui memorandum, scopul lui fiind cu totul altul decât cel dezvăluit de social-democrați. ”Memorandumul inițiat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Finanțelor vizează o evaluare amplă a criteriilor care stau la baza salarizării în sistemul public, în vederea îmbunătățirii cadrului legislativ. În acest proces sunt implicate toate ministerele de linie, de la care sunt așteptate propuneri și observații privind salarizarea în domeniul de competență, în vederea reașezării politicilor salariale. Scopul elaborării noului cadru normativ nu este diminuarea drepturilor salariale ale personalului bugetar, inclusiv pentru personalul din sănătate, ci reașezarea acestora ca urmare a discrepanțelor salariale existente în prezent”, precizează Ministerul Muncii. “Evaluarea sistemului public de salarizare pe care o realizăm la Ministerul Muncii nu a luat nicio secundă în calcul scăderea salariilor personalului din sistemul de sănătate. Intenția noastră este de a aduce echitate pentru cei care au rămas cu salarii mici din iresponsabilitatea PSD-ului, lăsând brancardierii, infirmierii, tot personalul TESA pe salarii de bază foarte mici și fără sporurile pe care le au ceilalți angajați din același domeniu de activitate. Este iresponsabilă tentativa anumitor politicieni de a manipula personalul cheie din Sănătate cu false știri precum cea despre scăderea salariilor. Personalul medical, cel din ATI mai ales, are o responsabilitate uriașă în vreme de pandemie. Orice manipulare făcută cu scopul de a-l demotiva, venită din partea unor politicieni care nu au făcut altceva decât să distrugă și nu să construiască, este calificabilă drept un act criminal”, a declarat și ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan.

Medicii nici nu vor să audă de tăieri salariale

Măsurile concrete de reașezare a politicilor salariale în sectorul bugetar vor fi stabilite pe baza propunerilor și observațiilor primite de la ministere și după analizarea acestora, inclusiv cu confederațiile sindicale reprezentative și structurile asociative, mai subliniază ministerul. Președintele Comisiei de Anestezie Terapie Intensivă din Ministerul Sănătății, Dorel Săndesc, a anunțat că, în cazul în care veniturile medicilor vor fi reduse, specialiștii din domeniul terapiei intensive vor demisiona în bloc și se vor constitui în grup sau societate liberală, care va oferi servicii spitalelor, considerând incalificabil ca în plină criză sanitară clasa politică să atenteze la veniturile personalului medical.




3 COMENTARII

  1. Pai si din ce traiti? Din economii? Aaa… pai cand luati un salariu va ajunge pentru 6 luni pe cand unii traiesc de pe-o zi pe alta. Dati-va denisia… aaa… e bine la ciolan chiar daca e mai tarziu. :)) Cand esti pasionat de o meserie o faci si gratis, lasa ca banii vin diar ca rata e la timp. Pai cine te-a pus sa te intinzi mai mult decat plapuma.

  2. Voi stiti ca salariile medicilor si asistentilor medicali cate lucreaza la centrele de vaccinare nu s-au platit din luna Ianuarie, cat credeti ca o sa mai munceasca gratis ? In curand nu se vor mai duce sa vaccineve si o sa se inchida si aceste centre de care sunt atat de mandri guvernantii nostri.

LĂSAȚI UN MESAJ