spot_imgspot_img
10 C
Vaslui
26-apr.-2024

Paguba de la piata centrala din Vaslui

- Advertisement -

Socoteala de acasã nu se potriveste cu cea din… Piata Centralã!

PAGUBÃ Inauguratã cu mult interes din partea autoritãtilor locale, Piata Centralã din Vaslui s-a dovedit a fi o nucã tare pentru comerciantii care s-au bulucit sã punã mâna pe spatiile comerciale de acolo. La finalul anului 2014, la doar trei luni de la inaugurare, chiriasii au pãrãsit în mare vitezã spatiile închiriate la suprapret. Nu este vina primãriei, desi s-a acreditat aceastã idee, pentru faptul cã spatiile comerciale, în proportie de 60%, au rãmas goale. Comerciantii s-au bãtut, în august si septembrie, pentru a pune mâna pe spatiile comerciale, oferind preturi fabuloase la închirierea spatiilor de vânzare. S-a vorbit atunci de chirii de peste 5.000 de lei pentru un mic spatiu comercial, în urma unor licitatii la care comerciantii si producãtorii s-au înghesuit ca la mall, la cea mai modernã piatã agroalimentarã a Vasluiului. Din totalul de 43 de spatii comerciale, 26 vor fi scoase din nou la licitatie, pânã la finele acestui an, la preturi considerate drept decente, de cãtre conducerea primãriei, de 2.000 de lei/spatiu. Rãmâne de vãzut dacã, si de aceastã datã, va fi bãtaia din varã si se va ajunge iar la preturi exorbitante, comparabile cu ceea ce se plãteste în mall-urile din Iasi sau Bucuresti.

A fost nebunie, în august si septembrie, la licitatiile organizate de primãria Vaslui pentru zecile de spatii comerciale din Piata Centralã. Peste 100 de firme din judet sau din Moldova s-au bãtut pentru a pune mâna pe unul din cele 43 de spatii comerciale. Toti cei implicati pãreau dispusi sã plãteascã oricât pentru a câstiga licitatiile. La trei luni si ceva de la inaugurare, conducerea Primãriei a observat cã numãrul comerciantilor cu magazine de prezentare si desfacere s-a rãrit considerabil, atât în rândul magazinelor alimentare, cât si a tarabagiilor. Multi dintre cei care au câstigat licitatiile pentru astfel de spatii au renuntat la comertul în piatã, spunând cã nu pot plãti sumele la chirii, desi aceste tarife erau din vina lor. În timpul licitatiilor, majoritatea spatiilor comerciale au pornit de la un tarif de 2.000 lei/spatiu si au ajuns, dupã adevãrate bãtãi în fata comisiilor de licitatie, la sume de trei-patru ori mai mari. Multe magazine alimentare au fost închise de patronii firmelor care au închiriat spatii, dupã ce s-a dovedit cã acestia s-au hazardat licitând sume prea mari pentru închiriere. Multi tarabagii au plecat si ei din cauza vânzãrilor slabe. “Nu existã putere de cumpãrare”, au spus comerciantii. Primãria Vaslui a fãcut tot ce se putea pentru a asigura conditii civilizate în piatã, însã comerciantii s-au bãtut la cutite pentru a obtine un spatiu comercial. “S-au închis foarte multe spatii. Nu merge vânzarea, iar produsele sunt perisabile”, a spus una dintre vânzãtoarele din preajma celor trei magazine de carne care s-au închis. Societãti mici, de abia deschise, Bãlãnutã Mirela SRL, I.I. Vicol Mihaela si Dabhaus SRL nu au rezistat si patronii au luat decizia de a le închide. în preajma lor, societãti consacrate în municipiul Vaslui si nu numai, precum Tivas Impex, Kosarom, Vascar, Morandi-Com sau Safir, functioneazã în continuare, chiar dacã se mentin doar pe linia de plutire. “Spatiile au fost atribuite în urma unor licitatii publice, asa cum era normal. Desi la prima strigare a fost 2.000 de lei pe spatiu, multi au ajuns sã dea 5.000 sau 6.000 de lei pe câte un astfel de spatiu, din dorinta de a lua spatiul respectiv. Nu e vina nimãnui. Trebuiau sã-si facã niste calcule, sã punã chiria, curentul, salariile si sã vadã dacã va fi rentabil. Cei care nu au avut experientã, cei care au fãcut cu totul altceva înainte nu s-au descurcat. Au fost douã fete care au lucrat la bancã si apoi au hotãrât sã-si deschidã o afacere. Au încercat si este de apreciat, dar nu si-au gestionat bine investitia din lipsã de experientã”, explicã sefii Pietei Centrale.

Primarul Vasile Pavãl urmãreste cu atentie ce se petrece în piata centralã: “Facem licitatii de pe 18 decembrie”

Cea mai importantã investitie a primãriei pe anul 2014, inauguratã în toamnã, Piata Centralã a însemnat cheltuieli de 15 milioane lei, întreaga sumã fiind asiguratã din bugetul local. Piata Centralã cuprinde 45 de spatii comerciale, 130 de tarabe si o parcare suprateranã pentru 151 de autovehicule. Lucrãrile au fost finantate de la bugetul local si de la Directia de Administrare a Pietelor. La inaugurare, primarul orasului, Vasile Pavãl, îsi exprima speranta cã piata va deveni rapid un reper pentru vasluieni, “Dragi cetãteni, aici sunt banii dumneavoastrã! Este un obiectiv realizat exclusiv cu fondurii proprii, de la bugetul local, un obiectiv de o importantã majorã pentru cetãtenii orasului nostru, pentru care o întreagã echipã a muncit. Au fost si momente de dispute, momente mai neplãcute, dar totul s-a terminat cu bine si întreaga muncã s-a finalizat cu un obiectiv util si modern, o piatã frumoasã, printre cele mai frumoase din tarã. Celor ce-si desfãsoarã activitatea în piatã le doresc succes, iar colegilor din echipa de la primãrie, consilierilor locali, proiectantilor si constructorilor le multumesc deopotrivã”, spunea Pavãl. Acum, la trei luni de la inaugurare, primarul se aratã preocupat de ceea ce se petrece în piatã. “Avem 26 de firme care nu au prelungit contractul de închiriere, dupã 31 decembrie, asa cã vom scoate spatiile respective la licitatie. Cei interesati trebuie sã stie cã noi venim în ajutorul lor si scoatem spatiile comerciale la pretul de bazã (2.000 lei/spatiu comercial, n.r.). Sper ca, de data aceasta, sã nu mai fie bãtaia din varã si sã nu se mai ajungã la tarife de trei ori mai mari, cum s-a întâmplat acum câteva luni”, explicã primarul. Vasile Pavãl a anuntat cã a pregãtit comisia de licitatie si, de pe 18 decembrie, vor începe licitatii pentru spatiile comerciale rãmase goale. Cei care vor câstiga licitatiile vor putea începe activitatea de la 1 ianuarie. “Nu tariful practicat de noi a dus la aceastã situatie, ci lupta dintre competitori la primele licitatii au condus la astfel de probleme. De la 2.000 de lei, au ajuns sã se batã si sã ofere preturi de 6.000 de lei pentru un spatiu comercial”, mai spune primarul. În piatã, comerciantii asteaptã relansarea vânzãrilor. “Am asteptat o lunã, douã, au trecut trei luni si tot nu a început sã meargã vânzarea. Nu merge deloc. Lumea nu are putere de cumpãrare. Ar veni lumea sã cumpere, dar nu are cu ce”, spune o vânzãtoare. “Primele 2-3 sãptãmâni a mers. Veneau oamenii de curiozitate si tot mai cumpãrau ceva”, a mai spus femeia. Oamenii vorbesc si de tarifele la tarabe: 20 de lei pe zi pentru închirierea cântarului si 90 pentru închirierea tarabei. “Comerciatii au toate conditiile: spatii de depozitare, iarna cãldurã, aer conditionat, cãrucioare. Nimeni nu spune cã nu-i convine”, spune administratorul pietii, Aurel Livitã.

În august, bãtaie maximã pe spatii. Acum, comerciantii regretã banii dati…

La licitatiile din august, un spatiu comercial destinat vânzãrii produselor agroalimentare a fost adjudecat chiar si cu o chirie de 20.000 lei/lunar, în timp ce pentru alte spatii, destinate comercializãrii produselor alimentare – carne, peste, pâine sau lactate – s-a ajuns la chirii de 4-5.000 lei. Municipalitatea a avut de câstigat, atunci, dat fiind cã licitatiile au fost supraevaluate la tarifele pentru chirii, din vina celor care s-au înscris la licitatii. De altfel, s-a estimat, încã de la deschidere, cã peste o scurtã perioadã cei care au câstigat respectivele spatii comerciale vor considera cã nu câstigã destui bani pentru a achita chiriile, utilitãtile, salariile angajatilor, profit – lucru care s-a si întâmplat. Un grup de sapte producãtori de produse de panificatie din Vaslui au avut o întâlnire, înainte de licitatiile din august, prin care au pus la cale o strategie pentru adjudecarea spatiilor în cauzã. Practic, pentru cei sapte producãtori au tras la sorti atât pentru a se desemna cei care vor participa la licitatia pentru spatiile din noua Piatã Centralã, cât si ordinea participãrii, tocmai pentru a tine, într-un fel, sub control costul chiriei si a evita supralicitarea. Doar în cazul primului spatiu, producãtorii de pâine s-au tinut de cuvânt, acesta fiind adjudecat la o chirie de doar 1200 lei/lunar. Ulterior, reprezentantii producãtorilor nu au mai respectat întelegerea, asa cã urmãtorul spatiu s-a adjudecat la suma de 3.000 lei/lunar chirie, iar celelalte douã spatii la 5.400 lei, respectiv 5.700 lei/lunar. Al cincilea spatiu a rãmas neadjudecat, din cauza nivelului la care a ajuns licitatia si a fost repus la o nouã licitatie, iar chiria a depãsit 4.000 lei/lunar. S-a estimat cã, numai din închirierea spatiilor destinate comercializãrii pâinii si produselor de panificatie, Primãria Municipiului Vaslui a obtinut în jur de 20.000 lei lunar, producãtorii trebuind sã ia în calcul si alte cheltuieli, cum ar fi plata utilitãtilor, salarii, taxe, impozite, TVA, ceea ce ar fi însemnat cã fiecare producãtor trebuia sã vândã 700 de pâini zilnic!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.