Soferi de Formula 1 pe strazile din Botosani


Peste 7.800 de amenzi „auto”
Aproape in fiecare caz din cele mentionate mai sus, este vorba de cate un tanar teribilist care confunda strazile orasului cu un circuit de curse. Pentru doza de adrenalina, fiecare a avut de platit o amenda consistenta si a ramas pieton pentru trei luni, alegandu-se cu permisul de conducere suspendat. Potrivit datelor puse la dispozitie de catre reprezentantii Serviciului Politiei Rutiere Botosani, anul acesta, pana la inceputul lunii septembrie, au fost aplicate peste 7.800 de sanctiuni contraventionale, in proportie covarsitoare fiind cele pentru depasirea vitezei legale. Numarul impresionant de sanctiuni este rezultatul dotarii politistilor, la inceputul anului, cu zece autoturisme cu radare de ultima generatie. Tipul de radar montat in masinile politistilor este cu infrarosii pentru utilizarea pe timp de noapte si GPS. Camera video functioneaza permanent, fara a emite unda radio, ceea ce inseamna ca nu poate fi detectata de sofer decat prea tarziu, cand s-a inregistrat deja viteza cu care circula.

Viteza dubla fata de cea legala

Un top al vitezelor, din cele 7.100 de sanctiuni pentru depasirea limitelor legale, este impresionant. Din cei 41 de soferi prinsi circuland in localitate cu peste 100 de kilometri la ora, unii au dat dovada de pura inconstienta. Cea mai mare valoare a fost de 150 de km/h, fiind vorba de un tanar care circula pe Calea Nationala. Conform legislatiei rutiere, cel care a depasit cu peste 50 de kilometri pe ora limita in localitate se alege cu permisul ridicat pentru 90 de zile si 9 puncte de penalizare. Insa daca indeplineste anumite conditii, printre care sa aiba cazierul rutier curat, poate da o testare si sa-si recupereze permisul in 30 de zile. (Danut Rotariu)

Portretul robot al soferului „problema”

Un astfel de portret a fost intocmit de catre politistii de la Inspectoratul General al Poliiei Romane. Este barbat, are pana in 25 de ani si conduce un autoturism cu o capacitate cilindrica de peste 2.000 de centimetri cubi. De regula sunt numiti „teribilisti”. Majoritatea nu inteleg ca o placere personala, cum ar fi sofatul, se poate solda cu moartea unor persoane nevinovate. Medicii sustin ca tinerii care au abateri rutiere frecvente sunt persoane carora le place sa iasa in evidenta. „Ar trebui ca testele psihologice pentru obtinerea permisului auto sa fie facute mai amanuntite” este opinia unui psiholog botosanean.

„Se poate sublinia faptul ca dorinta acestor tineri de a iesi in evidenta si de a incalca regulile unei societati care poate parea dezordonata, vine ca un raspuns firesc la faptul ca ei sunt in cautarea unei identitati. Sunt de abia iesiti din adolescenta, unii sunt cu un bagaj emotional mai precar si astfel cauta sa apartina unui grup. Chiar daca acest lucru inseamna curse auto sau mai stiu eu ce”, parerea unui psiholog botosanean

„Au fost 41 de cazuri in care s-a ridicat permisul de conducere pentru depasirea cu peste 50 de kilometri a limitei de viteza in localitate. Au fost inregistrate viteze cuprinse intre 100 si 150 de kilometri la ora. Au fost situatii in care s-a circulat cu 123, 121, 115 sau 150 de kilometri, insa majoritatea vitezelor se situeaza intre 100 si 110”, comisar sef Mihai Ghiorghi, purtator de cuvant Serviciul Politiei Rutiere

Mars pe doua roti

Peste 100 de biciclisti amatori au participat, joi, la marsul organizat cu prilejul Saptamanii Mobilitatii Europene. Actiunea a fost organizata de Asociatia GEOS in parteneriat cu Primaria Botosani si Agentia pentru Protectia Mediului Botosani.

Ea a avut ca scop promovarea mersului pe bicicleta ca o alternativa pentru un mod de viata sanatos si un mediu curat. Marsul a inceput la ora 11, din fata Colegiului National AT Laurian, ciclistii parcurgand un traseu de-a lungul strazii Calea Nationala, cu intoarcere la fostul IRE si punct final la colegiul de la care au plecat. Saptamana Mobilitatii Europene se va desfasura la Botosani in perioada 16-22 septembrie. In intervalul amintit sunt programate o serie de actiuni menite sa promoveze nevoia de miscare si mijloacele ecologice de deplasare, Executivul Primariei face un apel catre autoritatile publice locale si directorii de deconcentrate sa renunte la deplasarea cu masina personala in favoarea mersului pe jos, cu tramvaiul sau cu bicicleta. (Lacramioara Lupascu)

„La actiune au participat ciclisti de toate varstele. A fost prima actiune de acest gen organizata la Botosani, iar prin aceasta am dorit sa atragem atentia ca mersul pe bicicleta este nepoluant si mai sanatos”, Narcisa Dumitriu, purtator de cuvant APM

evenimentuldebotosani.ro
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ