spot_imgspot_img
2.2 C
Vaslui
21-feb.-2024

Soferi, prinsi la volan beti si fãrã permis

- Advertisement -

CU REPETITIE… Politistii rutieri s-au aflat si zilele acestea pe drumurile publice din judetul Vaslui. Cu aceastã ocazie, au depistat în trafic soferi beti si fãrã permis, întocmind mai multe dosare penale.

Raziile politistilor pe soselele din judetul Vaslui au dus la prinderea mai multor soferi care au bãut bine sau au urcat la volan fãrã sã aibã permis de conducere. Vineri, 2 decembrie 2022, ora 11:00, politistii din cadrul Sectiei 5 Politie Ruralã Murgeni, din cadrul Politiei Orasului Murgeni, aflati pe drumul judetean DJ 244, în localitatea Sãrãteni, orasul Murgeni, au depistat un autoturism înmatriculat în judetul Vaslui, condus de cãtre un bãrbat de 37 de ani, din comuna Suletea. Procedând la efectuarea de verificãri, politistii au constatat cã acesta are suspendat dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice. Politistii continuã cercetãrile în acest caz sub supravegherea Parchetului de pe lângã Judecãtoria Bârlad, în vederea stabilirii si probãrii activitãtii infractionale, sub aspectul sãvârsirii infractiunii de”conducerea unui vehicul fãrã permis de conducere”.

Inconstienta a doi frati din judetul Iasi, depistatã de politisti la Dumesti

O zi mai târziu, în data de 3 decembrie 2022, ora 15:10, politistii Sectiei 6 Politie Ruralã Negresi, din cadrul Politiei Orasului Negresti, aflati în exercitarea atributiilor de serviciu pe drumul comunal DC 115, în comuna Dumesti, au depistat un autoturism înmatriculat în judetul Iasi, condus de cãtre un tânãr de 18 ani din comuna Lunca Cetãtuii, judetul Iasi. Procedând la efectuarea de verificãri, politistii au constatat cã aceasta nu detine permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. Totodatã, în autoturism a fost identificat fratele conducãtorului auto, un tânãr în vârstã de 24 de ani. Acesta i-ar fi încredintat fratelui sãu autoturismul, spre a fi condus pe drumurile publice, desi cunostea cã nu detine permis de conducere. Si în acest caz, cercetãrile sunt continuate de cãtre politisti, sub supravegherea Parchetului de pe lângã Judecãtoria Vaslui, în vederea stabilirii si probãrii activitãtii infractionale a celor doi tineri, sub aspectul sãvârsirii infractiunilor de”conducerea unui vehicul pe drumurile publice fãrã a detine permis de conducere” si „conducerea unui vehicul pe drumurile publice fãrã a detine permis de conducere” (sub aspectul încredintãrii vehiculului spre a fi condus).

Cu alcoolul în cap

În aceeasi zi de sâmbãtã, 3 decembrie 2022, la ora 23:15, politistii Sectiei 1 Politie Ruralã Vaslui, din cadrul Politiei Municipiului Vaslui, aflati în exercitarea atributiilor de serviciu pe un drum public din localitatea Doagele, comuna Dragomiresti, au depistat un autoturism înmatriculat în judetul Vaslui, condus de cãtre un bãrbat de 33 de ani. Întrucât soferul emana halenã alcoolicã, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0,45 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. Conducãtorul auto s-a ales cu dosar penal, fiind cercetat sub aspectul sãvârsirii infractiunii de „conducerea unui vehicul sub influenta bãuturilor alcoolice sau a altor substante”.

Recomandãrile politistilor

Inspectoratul de Politie Judetean Vaslui recomandã sã vã planificati din timp cãlãtoriile, sã vã interesati de conditiile meteo-rutiere existente pe traseul ce urmeazã sã îl parcurgeti si sã adaptati viteza de rulare la conditiile de drum si trafic. „Luând în considerare conditiile meteorologice prognozate pentru perioada urmãtoare, conducãtorii auto sunt obligati, prin lege, sã-si doteze autovehiculele cu cauciucuri de iarnã pentru a se deplasa în sigurantã pe drumurile publice acoperite cu zãpadã, gheatã sau polei. Cauciucurile de iarnã sunt fabricate special pentru a face fatã sofatului în sezonul rece, iar condusul autovehiculelor, în conditii de frig, polei, ninsoare devine riscant pentru viata sau integritatea fizicã a participantilor la trafic. Conform Directivei 92/23/CE, pe anvelopele de iarnã trebuie sã fie aplicate literele „MÂS”, „M.S” sau „M&S”. Aceste marcaje sunt obligatorii si în cazul cauciucurilor de tip „all season”. Mentionãm faptul cã, în legislatie nu este specificatã o perioadã anume a anului în care conducãtorii auto sunt nevoiti sã aibã dotate autovehiculele cu anvelope de iarnã, lanturi sau alte echipamente antiderapante, obligatia fiind impusã de conditiile meteo. Conform art. 102, alin. 1, pct. 28  din O.U.G. 195/2002 republicatã privind circulatia pe drumurile publice, „conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zãpadã, gheatã sau polei, fãrã ca acesta sã fie dotat cu anvelope de iarnã, iar în cazul autovehiculului de transport marfã cu o masã totalã maximã autorizatã mai mare de 3,5 tone si al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducãtorului auto, fãrã ca acestea sã fie echipate cu anvelope de iarnã pe rotile axei/axelor de tractiune sau fãrã a avea montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante certificate”, este sanctionatã contraventional cu amendã cuprinsã între 9-20 de puncte sau avertisment.De asemenea, în cazul prezentat mai sus, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia, se retine de cãtre politia rutierã, eliberându-se o dovadã înlocuitoare, fãrã drept de circulatie” a declarat Bogdan Gheorghitã, purtãtorul de cuvânt al IPJ Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.