spot_imgspot_img
11.4 C
Vaslui
29-apr.-2024

Şoferii, filmaţi, verificaţi online şi amendaţi acasă, dacă nu au rovinietă

- Advertisement -

Lipsa rovinietei este, începând de ieri, mult mai uşor de constatat de către organele de control, poliţişti de la Circulaţie şi inspectori ai Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), reprezentată în judeţ de Secţiile de Drumuri Naţionale Suceava şi Câmpulung Moldovenesc. A intrat în vigoare rovinieta electronică, astfel că şoferii vor fi verificaţi foarte simplu, într-o bază de date naţională, computerizată.

Rovinieta electronică a intrat în vigoare în toată ţara de la 1 octombrie. Astfel, orice conducător auto care tranzitează reţeaua de drumuri naţionale şi autostrăzi din România poate merge la orice subunitate a CNADNR, la benzinăriile MOL, Rompetrol, Petrom sau OMV sau la oficiile Poştei Române, dar şi la firmele de distribuţie Scalla, Speedy, Medina şi Pasaj, de unde trebuie să-şi cumpere o rovinietă, în funcţie de categoria de maşină pe care o deţine. Vechile roviniete rămân valabile până la data la care vor expira, însă şi acestea sunt trecute în baza de date întocmită la nivel naţional, astfel că verificările se pot face le fel de uşor. Plata este înregistrată automat în baza de date centrală şi este păstrată pe toată perioada de valabilitate pentru care a fost achitat tariful de utilizare.

Controlul rovinietei se face fie prin intermediul unor camere fixe de luat vederi, fie în trafic, de către echipe de controlori, cu maşini dotate cu sistem video

Camerele video înregistrează numărul de înmatriculare al vehiculelor care tranzitează drumurile naţionale, care apoi sunt verificate în baza centrală de date (CESTRIN), iar în cazul în care numărul nu este găsit, se interoghează baza de date a Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor pentru identificarea contravenientului.

Toate aceste operaţiuni au loc online, în doar câteva secunde. Odată identificat posesorul autoturismului filmat circulând fără rovinietă, i se întocmeşte proces verbal şi i se trimite amenda, prin poştă, la domiciliu.

Sistemul de verificare online se va extinde

Nicolaie Popovici, director comercial în cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi, ne-a explicat cum se aplică noul sistem la nivelul regiunii Moldova. Camere video fixe care să înregistreze toţi şoferii care trec pe un anume sector de drum nu există încă în Moldova, însă două dintre autospecialele direcţiei au fost dotate cu sistem video şi de verificare online.

„Pentru cele două maşini s-a întocmit, începând de vineri, 1 octombrie, un grafic de acţiune în toate judeţele Moldovei. În Suceava se va acţiona frecvent, pe drumurile naţionale cu un trafic intens. Camerele video înregistrează maşinile şi se verifică apoi dacă taxa de drum este achitată. Proprietarii de maşini fără rovinietă nu vor fi opriţi în trafic, ci vor primi procesele verbale de sancţionare acasă”, a precizat Nicolaie Popovici, care spune că în viitor sistemul de verificare online se va extinde şi în Moldova, inclusiv cu camere de supraveghere fixe.

El a mai arătat că tarifele pentru taxa de drum rămân aceleaşi, singura noutate fiind apariţia rovinietei pentru 90 de zile. Lipsa acesteia se sancţionează cu amenzi cuprinse între 250 şi 4.500 de lei, funcţie de categoria autovehiculului. La autoturisme, de exemplu, amenda este cuprinsă între 250 şi 500 de lei. Pe lângă sancţiune, şoferul prins este obligat să achite şi contravaloarea taxei de drum aferentă maşinii sale pe o perioadă de 12 luni.

monitorulsv.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.