spot_img
17 C
Vaslui
15-iun.-2024
spot_img

Șoferul prins la volan cu o alcoolemie record, arestat preventiv!

- Advertisement -
PEDEAPSĂ ASPRĂ… Individul prins cu o alcoolemie de 2.02 mg/l alcool pur în aerul expirat a fost arestat preventiv!

ATENȚIE ȘOFERI!…Conducătorul auto a fost depistat la volan, la un pas de comă alcoolică. Iată că magistrații au fost neîngăduitori și l-au pedepsit aspru. Bărbatul de 30 de ani a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Și polițiștii au rămas surprinși când l-au pus să sufle în alcooltest. V. Iulian Constantin, din comuna Delești, avea o alcoolemie de 2.02 mg/l alcool pur respirat.

Polițiștii Biroului Rutier Huși, din cadrul Poliției Municipiului Huși, au reținut pe 18 iulie a.c. pe V. Iulian Constantin, în vârstă de 30 de ani, din comuna Delești, bănuit de comiterea infracțiunii conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe. Vă reamintim că, la data de 14 iulie a.c. polițiștii Biroului Rutier, din cadrul Poliției Municipiului Huși, cu sprijinul polițiștilor de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Vaslui, aflați la intrare în municipiul Huși, au depistat și oprit, în vederea controlului, un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, condus de către un bărbat de 30 de ani, din comuna Delești (V. Iulian Constantin). Întrucât emana halenă alcoolică, șoferul a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 2.02 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, a fost condus la Spitalul Municipal Huși, unde i-au fost prelevate mostre biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei. La data de 18 iulie 2023, în baza probatoriului administrat, polițiștii Biroului Rutier Huși l-au reținut pe bărbat, pe o perioadă de 24 ore. Ulterior, acesta a fost prezentat Judecătoriei Huși, la propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Huși, care a dispus arestarea sa preventivă, pe o perioadă de 30 de zile. Cercetările sunt continuate de către polițiștii Biroului Rutier Huși, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Huși, în vederea stabilirii și probării întregii activități infracționale a bărbatului, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”. V. Iulian Constantin a depus apel la Tribunalul Vaslui, solicitând să fie arestat la domiciliu…

Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe

Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana, aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere. Polițiștii vasluieni atrag atenția asupra importanței respectării regulilor de circulație și, în special, asupra celor referitoare la conducerea sub influența băuturilor alcoolice și a substanțelor psihoactive:

Nu vă urcați la volan dacă ați consumat substanțe psihoactive și/sau băuturi alcoolice!

Consumul de substanțe psihoactive și alcool scade capacitatea de reacție și de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici și auditivi. De asemenea, alcoolul și substanțele psihoactive scad concentrarea, atenția, reflexele și viteza de execuție a mișcărilor.

Reamintim cetățenilor că, Legea nr. 213 din 2023 pentru modificarea Codului Penal, cunoscută în spațiul public ca Legea ANASTASIA, a fost promulgată de Președintele României și publicată în Monitorul Oficial.

Modificarea legislativă adusă articolului 91 din Codul Penal prevede faptul că: „ Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3), dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau 336”. Mai precis, conducătorul auto aflat sub influența băuturilor alcoolice, a substanțelor psihoactive ori fără a deține permis de conducere și care provoacă un accident rutier soldat cu decesul unei persoane, va fi condamnat la închisoare cu executare, acest lucru eliminând posibilitatea de a fi condamnat cu suspendarea executării pedepsei.

Pentru reducerea gradului de victimizare prin producerea accidentelor de circulație, polițiștii rutieri le recomandă conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă, să respecte cu strictețe regulile de circulație și să circule cu o viteză adaptată în permanență la condițiile de drum. Activitățile de supraveghere ale traficului rutier, pentru depistarea celor care încalcă regimul legal de viteză, vor continua în perioada următoare, atât pe timpul zilei cât și pe cel al nopții.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.