spot_img
spot_imgspot_img
14 C
Vaslui
27-mai-2024

Solariile gospodarilor din Muntenii de Jos, mai rezistente decât “șandramaua” lui Buzatu de la Podul Înalt de sute de mii de euro

- Advertisement -
CONCLUZIE… Conform experților, «șandramaua» de la Băcăoani putea fi pusă la pământ și de vânturi cu o intensitate mult mai mică față de furtuna din 26 iulie.

ÎNTREBĂRI… Apar tot mai multe semne de întrebare legate de cauzele care au condus la prăbușirea construcției din lemn de la Podul Înalt, din șantierul Consiliului Județean al proiectului „Ștefan cel Mare, istorie comună-patrimoniu comun, Soroca-Vaslui”, în valoare de 1,6 milioane de euro. Mulți se întreabă cum o clădire care a costat milioane de lei să se prăbușească precum căsuța din paie a celor trei purceluși din povestea lui James Halliwell-Phillipps. Consiliul Județean Vaslui s-a grăbit să anunțe publicul că doar vântul care a suflat, la rafală, cu viteză de 90 de km/h, este singurul factor care a dus la dezastru și că o greșeală de proiectare este exclusă. Experți din instituțiile de profil din județ îl cam contrazic pe marele autor al acestei expertize, cu o logică simplă : «Dacă acel vânt a fost atât de puternic, de ce nu a dărmat și solariile gospodarilor din Muntenii de Jos ? N-am văzut zburând nicio astfel de construcție, ci doar acea șandrama care s-ar fi dărmat și la un vânt mai puțin violent. De asemenea, experții mai susțin că și vântul a avut partea lui de vină în prăbușirea acelei construcții hidoase, dar nu mai mult de 20%. Ceea ce ar fi trebuit luat în calcul, este forma acelei coșmelii, care a permis ca la o circulație a aerului mai rapidă prin interior să se dezvolte o forță portantă, suficient de mare. Orice inginer constructor ai întreba, acesta i-ar cere proiectantului să-i arate unde sunt contravânturile montate între popi și grinzi.

La aproximativ o săptămână de la furtuna care a lovit municipiul Vaslui și care a produs prăbușirea construcției de lemn din șantierul proiectului „Ștefan cel Mare, istorie comună-patrimoniu comun, Soroca-Vaslui”, din localitatea Băcăoani, comuna Muntenii de Jos, Consiliul Județean Vaslui anunța că, în urma expertizei, s-a stabilit că vântul este cel vinovat de dezastru. Surse din interiorul Inspectoratului de Stat în Construcții vorbesc despre faptul că și vântul a avut un rol în prăbușirea construcției, dar în proporție de 20%. Restul vinei o poartă proiectantul care a găsit ca soluție de sprijin al acoperișului cu o suprafață de 300 de mp să fie câteva bârne prinse în papuci reazăm cu șuruburi sau conexpanduri, fără să închidă cu scândură acel pod hidos. În plus, unii cârcotași vorbesc despre faptul că șantierul era asigurat, iar expertiza favorabilă poate veni în sprijinul constructorului, dar să vedem dacă firma de asigurări este dispusă să facă acest compromis. De asemenea, sursele noastre fac câteva comparații care ar trebui să dea de gândit. “O expertiză ar fi trebuit să fie făcută. Aceasta ar fi trebuit să cuprindă mai multe elemente, cum ar fi suprafața construcției respective, materialele folosite și greutatea acoperișului și să ofere trei sau patru metode tehnice de prindere de platforma aceea betonată. Nu știu dacă s-a întâmplat sau nu așa, dar există și posibilitatea să se fi ales metoda cea mai puțin costisitoare, cu bârne prinse în papuci reazăm cu șuruburi. Acolo nu era nevoie de rafale de vânt cu o viteză de 90 de km/h să o pună la pământ. Forța portantă a ridicat întregul acoperiș, iar construcția a cedat tocmai din acele prinderi, ca și cum o mână uriașă ar fi tras-o în sus. Și dacă vântul bătea la jumătate din forță, se întâmpla același lucru. Cât de rezistentă a fost acea construcție?! Ar trebui să vă uitați la solariile construite la mică distanță, fără fundație betonată sau alte soluții tehnice, și care au rezistat vântului care a bătut cu 90 de km/h.

Expertiza dă vina pe vântul puternic

De partea cealaltă, expertiza comandată de constructor și necesară pentru a încasa asiguarea spune că singurul vinovat de producerea dezastrului de la Băcăoani este doar vântul puternic care, conform datelor de la INMH, a bătut, la rafală, cu 90 de km/h. “Posibil ca termenele de finalizare a lucrărilor pentru întregul șantier să fi determinat accelerarea expertizei. Rămâne de văzut dacă au fost propuse, atât proiectantului cât și constructorului, alte soluții tehnice. Și, din câte am înțeles, s-a renunțat la sistemul cu bârne din lemn și se vor turna cadre de beton care să suțină greutatea construcției. În plus, asta e problema constructorului și a proiectantului, în condițiile în care Consiliul Județean Vaslui este doar beneficiarul proiectului și abia la predare se poate discuta de o responsabilitate a autorităților județene”, spun surse ostile din interiorul Consiliului Județean Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

9 COMENTARII

  1. Uite CEVA interesant la acest ARTICOL .
    Da ? DETIN Peste 1000 m 2de solarii in 3 constructii si la 90 de km pe ora nu au fost darmate cu TOATE CA sunt si in zona de ses , CONSTRUITE de Peste 15 Ani fara PROIECTANT , diriginte de santier , FIRME de constructii , licitatii etc .

  2. Consiliu Județean a asigurat plata pentru proiectant și constructort…iar cel care a câștigat licitația să repare ce au făcut total defect.

  3. Este vine comună a proiectant și a constructorului. Nu poți da că și soție tehnică prinderea polonilor prin talpă metalica prinsă prin buloane. Elementele de prindere trebuiau prinse în beton in momentul turnării betonului. Apropos, ce marca avea betonul? Sunt firme, unele cu patronii condamnați pentru astfel de mârșăvii, care una comanzi și alta primești. Buloanele au fost smulse din beton. Unele au fost forfecate.
    Apropos, coșmelia avea contravântuiri?
    In altă ordine de idei cine a fost arhitectul? Foarte neinspirat. Cum sa pui acel grajd, paralel cu soseau?
    Piesa centrală este statuia lui Stefan cel Mare!

  4. Domnilor conducatori a judetului:Vasile Saracu daca in acel moment se aflau sub acea COLIBA copiii si nepotii dumneavoastra?
    Vantul era de vina?

  5. Daca nici acum domnul presedinte de CJ Buzatu nu a inteles ca nici Stefan cel Mare nu-l mai vrea in fruntea judetului inseamna ca a inceput sa fure curent mai tare ca tovarasu Ceausescu.
    Este un semn de la divinitate pe care ar trebui sa-l ia in seama. Daca nu crede sa-l intrebe pe episcopul de Husi.

  6. Praf in ochi pentru proști! Poate firma de asigurări își va comanda o contra expertiză și-l va pune pe constructor să plătească, fiindcă este singurul vinovat.
    Cum să legi de fundație o asemenea construcție cu acele cleme metalice? Asta o faci la o terasă, pe care îți asumi că o va lua vântul. Legătură unei construcții cu fundația trebuie să fie foarte puternică.

    • Din nefericire la Vaslui nu exista DGA ci doar un sediu unde niste baieti si fete beau cafele si “rasfoiesc” social media. Daca ar avea de treaba ar fi iesit si ei in fata, in ultimii ani cu ceva palpabil, rezultate nu statistici. De asta ii doare pe toti in cur pe la spital, CJ, DGASPC de ceea ce inseamna instituțiile anticoruptie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.