spot_imgspot_img
spot_img
-0.9 C
Vaslui
09-dec.-2023

Solicitări la SRI și plângeri la DNA în cazul desemnării noilor administratori provizorii la Goscom Vaslui

- Advertisement -
SOLUȚIE… Discuțiile contradictorii din Consiliul Local probabil nu ar mai fi avut loc dacă autoritatea tutelară a societății Goscom ar fi angajat o firma de recrutare specializată în organizarea unor astfel de concursuri și care nu ar face jocurile unui partid sau al altuia.

NEÎNȚELEGERI… Scandal uriaș, marți, în ședința Consiliului Local Vaslui, unde consilierii locali trebuiau să decidă soarta conducerii societății Goscom pe următoarele luni. Cum mandatele actualilor administratori provizorii expiră de la 1 septembrie, legislativul local s-a întrunit ieri, cu scopuri diferite: social-democrații pentru a prelungi mandatele actualilor administratori provizorii, liberalii împreună cu cei de la USR-PLUS pentru a schimba actuala conducere a societății. Consilierii care alcătuiesc majoritatea în Consiliul Local nu puteau face schimbări fără ca cineva să-și exprime dorința să ocupe acele funcții. Coincidență sau nu, cu câteva ore înaintea ședinței, la registratura Primăriei municipiului Vaslui au fost depuse cinci CV-uri însoțite de cinci scrisori de intenție, ale unor persoane susținute, mai mult sau mai puțin, de cei de la PNL-USR-PLUS. Iepurii scoși din joben de către consilierii de la putere i-au enervat la culme pe social-democrați, care au amenințat inclusiv cu plângeri la Direcția Națională Anticorupție. Aceștia au sesizat secretarului primăriei și aspecte ce țin de vicii de procedură, atrăgând atenția că dosarele depuse de cele cinci persoane nu conțin și cazierele judiciare. “De unde să știm că printre acele persoane nu se află și evazioniști? Cum să dăm societatea pe mâna unor astfel de persoane?”, s-a întrebat social-democratul Leonard Negruți, uitând că partidul său a susținut până zilele trecute, la conducerea societății, un fost comisar al Gărzii Financiare condamnat definitiv pentru fapte de corupție. După aproape o oră și jumătate de discuții contradictorii, s-a trecut la vot, cele cinci persoane primind girul majorității din Consiliul Local.

Pentru a înțelege mai bine cum s-a ajuns în această situație, vă reamintim că în luna martie a acestui an, după ce Consiliul Local a respins propunerea de prelungire a mandatelor celor din conducerea Goscom, s-a organizat un concurs de recrutare și selecție a celor care doreau să facă parte din Consiliul de Administrație al societății. S-a format o comisie de evaluare, iar la concurs s-au înscris, inițial, 12 persoane. După ce au fost analizate dosarele, în competiție au mai rămas nouă candidați, care timp de aproape trei luni au fost evaluați la două probe: interviu și examen scris. În urma notelor primite, comisia de evaluare a venit săptămâna trecută în Consiliul Local cu candidații care au obținut cel mai bun punctaj. Aceștia au fost Cătălin Bîrleanu, Virgil Cadăr, Dănuț Haba, Radu Visu și Ioan Zaharia. Tot proiectul de hotărâre privind numirea acestora în CA-ul Goscom a fost întors pe ultima sută de metri după ce consilierul Valentin Dragomir, membru al comisiei de evaluare, a atras atenția că în luna iunie a depus o contestație privind o posibilă viciere a procedurii de evaluare a candidaților. Reclama liberalul că acea contestație nu a fost niciodată discutată în plen. Inițial, acesta a propus doar discutarea contestației, însă până la urmă s-a trecut la vot, cu propunerea și ulterior aprobarea reluării procedurii de selecție și evaluare a candidaților.

Expirarea mandatelor i-a forțat pe consilieri să organizeze o ședință de îndată

Din luna martie și până ieri, 31 august, societatea Goscom a fost condusă de aceiași membri CA: Ticu Bahnariu, Gabriel Beșleagă, Cătălin Bârleanu, Elena Smărăndița Ignat și Aurelian Rogozea, care însă au avut calitate de administratori provizorii. Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 109 privind Guvernanța Corporativă, acestora le puteau fi prelungite mandatele maxim patru luni, în situații excepționale, șase luni. Cum săptămâna trecută, CL-ul a anulat rezultatele comisiei de evaluare, hotărând organizarea unui nou concurs, iar mandatele celor cinci urmau să expire azi, legislativul local s-a întrunit marți în ședință de îndată. Social-democrații erau ferm convinși că în urma acestei ședințe, mandatele interimare ale celor cinci membri CA vor fi prelungite din nou, până la desemnarea unui nou CA. Numai că socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg, iar semnalul schimbării a fost dat de președintele de ședință, liberalul Mitică Jora, care a anunțat că la registratura Primăriei municipiului Vaslui au fost depuse cinci CV-uri ale unor persoane care doreau să facă parte din CA-ul provizoriu al Goscom. Ulterior, acesta i-a dat cuvântul secretarului primăriei, pentru a da citire celor cinci CV-uri. “Astăzi, 31 august 2021, au fost depuse la registratura Primăriei municipiului Vaslui cinci cereri din partea unor candidați pentru funcția de administrator provizoriu la SC Goscom SA. Primul este ing. Butnaru Laurențiu Constantin care lucrează la Aquavas. Este urmat de domnul Haba Dănuț, care își desfășoară activitatea la grupul de firme SAFIR. Urmează domnul Popa Vasile, absolvent al facultății de Economie și Administrare a Afacerilor, director de agenție, administrator și instructor auto, director sucursala SC Carpatica SA, inspector asigurări. Doamna Călin Ioana, licențiată în Științe Economice, contabilă, adminstrator, și-a depus, de asemenea, CV-ul. Iar ultimul este domnul Virgil Cadăr, cu experiență, așa cum rezultă din documente, acumulată la Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale”, a fost prezentarea succintă făcută de reprezentatul Primăriei Vaslui.

„Am să mă informez la SRI pentru a afla cum au fost depuse aceste cereri”

Confruntați cu o situație la care nu se așteptau, consilierii PSD, prin vocea lui Alexandru Barbu, au pus inițial tunurile pe secretarul Primăriei Vaslui. „Vrem să știm dacă Executivul a făcut vreo solicitare pentru depunere de candidatură? Cum au ajuns aceste persoane să-și depună CV-urile, cine le-a spus că pot face asta? Poate mâine mă oprește cineva pe stradă să mă întrebe el de ce nu a putut să-și depună CV-ul. Vreau să știu ce să îi răspund!” a solicitat consilierul social-democrat. Răspunsul a venit din partea celei care se ocupă de Compartimentul Guvernanță Corporativă din cadrul Primăriei Vaslui.Eu, în raportul pe care l-am făcut la hotărâre, n-am cerut nimănui nicio declarație de intenție. Nu a fost făcută nicio solicitare pentru depunere de candidatură”. Pe lângă lipsa acestei solicitări din partea Executivului, opoziția din CL a constatat că dosarele celor cinci candidați nu conțineau nici cazierele judiciare, întrebându-l pe secretarul Lăcătușu cum să procedeze în continuare. „Nici eu nu știu ce trebuie să faceți dumneavoastră acum. Nu le-am verificat cazierele, mă uit prin ele și vă spun dacă sunt sau nu”. Întrebat în continuare de colegii primarului de partid cum au ajuns fix cinci persoane să-și depună dosarele pentru funcția de administrator provizoriu al CA Goscom, secretarul primăriei a răspuns: „Am să mă informez la SRI și la celelalte instituții abilitate pentru a afla cum au fost depuse aceste cereri”.

Negruți moare de grija societății, uitând că până săptămana trecută partidul său a susținut un condamnat pentru corupție la conducerea Goscom

Un alt consilier la fel de vocal în ședința de ieri, deși a participat doar online, a fost social-democratul Leonard Negruți. Constatând că dosarele celor cinci persoane nu conțin și cazierele judiciare, acesta a început să „plângă” de grija societății Goscom.”Să nu fie vreun evazionist pe acea listă, să nu ajungă această societate pe mâna unei astfel de persoane, că ar fi păcat”, a atras atenția acesta. Negruți pare să uite că până săptămâna trecută, pe lista scurtă a candidaților care urmau să facă parte din CA-ul Goscom se afla și Radu Visu, un fost comisar al Gărzii Financiare, apropiat al PSD, condamnat definitiv în 2014 pentru fapte de corupție. Din martie și până ieri, Negruți nu a scos niciun cuvânt despre candidatura acestui personaj mai mult decât dubios, probabil pentru că nu avea niciun interes.

Plângere la DNA

Pentru că procedura de desemnare a celor cinci candidați care și-au depus ieri CV-urile nu părea să se oprească, social-democratul Alexandru Andrei a adus în discuții sperietoarea DNA. „Pe 1 martie 2021, prin hotărâre de CL am aprobat cu toții deschiderea procedurii de recrutare și selecție la Goscom SA. Noi, la momentul de față, avem un Consiliu de Administrație provizoriu la acea societate. Suntem în punctul în care comisia de concurs și-a depus raportul final care este înregistrat la Primăria municipiului Vaslui. De asemenea, comisia de contestație și-a depus raportul final. Mai departe, am înțeles că domnul consilier Dragomir a făcut niște reflecțiuni, nu le putem considera contestații pentru că nu este niciun temei juridic prin care noi, Consiliul Local, putem judeca o eventuală contestație a domnului Dragomir. Dacă domnul Dragomir dorea să facă o contestație se putea duce în instanță, nu în Consiliul Local. Prin urmare, noi, acum, avem o procedură de selecție închisă, finalizată și nicio contestație pe rolul instanțelor judecătorești. Așadar, nu ne putem afla în situația în care să numim o administrație provizorie. Noi trebuie să numim o administrație finală deoarece comisia de concurs a finalizat dezbaterile și a prezentat raportul final. Orice numire de administrație interimară aduce prejudicii atât celor cinci care au câștigat concursul cât și Goscom SA. Prin urmare, în opinia noastră, a grupului de consilieri PSD, reprezintă o faptă penală de abuz în serviciu, motiv pentru care vom iniția denunț penal către Direcția Națională Anticorupție, Serviciul Teritorial Iași”. Nici aceste amenințări ale social-democratului nu au avut efectul scontat, astfel că s-a trecut la vot. Rezultatul a stabilit că începând de azi, noul Consiliu de Adminstrație al Goscom va fi compus din Virgil Cadăr, Dănuț Haba, Ioana Călin, Popa Vasile și Butnaru Laurențiu Constantin.

Mai puțin bâlci în CL dacă selecția și evaluarea candidaților s-ar face de către o firmă de recrutare specializată

Scandalul și discuțiile contradictorii de ieri și de săptămâna trecută din Consiliul Local probabil nu ar mai fi avut loc dacă autoritatea tutelară a societății Goscom ar fi angajat o firma de recrutare specializată în organizarea unor astfel de concursuri. Primăria Vaslui are bani să cumpere 11 bănci inteligente în valoare de peste un miliard de lei vechi, însă nu își permite să dea câteva mii de lei unor profesioniști, care în astfel de cazuri nu pot fi bănuiți că ar face jocurile unui partid sau al altuia.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

7 COMENTARII

  1. Andrei Alexandru si Barbu Alexandru sunt cei mai bine pregătiți consilieri pe care i-a avut Vasluiul vreodată. Jos pălăria pentru modul în care pun problema, adevărați profesioniști. Ce să faci cu ăia de la PNL și USR care habar nu au pe ce lume trăiesc? Poate o să se ducă ca fraierii la pușcărie pentru ilegalitățile pe care le fac.

  2. In sumar, treaba sta cam asa: o comisie de selectie nu a fost in stare timp de 3 luni sa munceasca eficient. Majoritatea PNL-USR+, adica vreo 12 oameni, de asemenea nu au lucrat/nu s-au preocupat serios de acest aspect, ceea ce denota zero interes pentru soc. Goscom si maxim interes pentru clientelismul de partid, pe care l-au speculat la final ca niste shutzi de buzunare.
    Cat despre ziarul Vreme Noua (vadit pro-PNL) care tot invoca obiectivism si firme externe de evaluare a candidaturilor, ar trebui sa-si scrie pe frontispiciu ca patronul (dl. Timof.) a fost pus tot de partid (PNL) in Consiliul de Administratie si mai apoi si Presedinte al C.A. la ANTIBIOTICE SA, fara vreun mare concurs de evaluare a candidaturilor, asa cum ar fi cerut-o blazonul de la ditamai firma ANTIBIOTICE SA.

  3. Vulgaru’ ticu si narcisistu’ (zis frumuselul in unele cercuri) gabitzu? Ma paleste rasul cat de buni admini sunt…nu se vede ce bine o duce sistemul de apa si canal din vaslui dupa 30 de ani de la revolutie? dar husi, negresti?… Lasand astia 30 de ani deoparte, dar vedeti/aruncati un ochi cum gestioneaza si administreaza proiectul de reabilitare…asa este ca tot ii recomanda calitatea si performanta in calitate de admini? Cata ipocrizie la sfat.
    PS: Acesta este un pamflet. Tratati-l ca atare…sau nu.
    PSS: Folositi-va capul la vot!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.