spot_imgspot_img
9.4 C
Vaslui
26-apr.-2024

Sondaj: doi din cinci copii au fost jigniti pe internet. Peste opt mii de abuzuri semnalate în 2022

- Advertisement -

SONDAJ… Doi din cinci copii spun cã au fost jigniti sau au primit mesaje supãrãtoare pe internet, potrivit unui sondaj realizat de organizatia Salvati Copiii. Numãrul este în crestere cu aproximativ 3 puncte procentuale, comparativ cu anul trecut. Cu toate acestea, doar 17% dintre copii admit cã au trimis altora astfel de mesaje cu continut ofensator. Ponderea fetelor care afirmã cã au fost jignite pe internet este cu 12 puncte procentuale mai mare decât a bãietilor care au avut o astfel de experien, iar copiii din mediul rural afirmã într-o mãsurã mai ridicatã cã au fost jigniti / deranjati pe internet comparativ cu cei din mediul urban, aratã datele unei anchete realizate de Salvati Copiii România în luna ianuarie. Organizatia atrage atentia cã hãrtuirea online, cyberbullying-ul, are consecinte socio-emotionale pe termen lung si se adaugã cazurilor de violen fizicã din scoli.

În 2022, numãrul de sesizãri primite la linia de raportare esc_ABUZ se mentine la un nivel ridicat: 8.804 solicitãri, dintre care 6.092 cu continut dãunãtor ilegal: 5.686 fiind imagini sau materiale înfãtisînd abuz sexual asupra copiilor. Din 2016 pânã în prezent, mai mult de 27.000 de sesizãri au fost fãcute prin punctul civil de raportare esc_ABUZ. Materialele identificate au fost trimise de cãtre specialistii Salvati Copiii cãtre IGPR, unde acestea sunt investigate, urmãrind eliminarea continutului de pe internet, identificarea si asistenta oferitã victimei, precum si anchetarea agresorilor. Un copil din trei, dintre cazurile care au apelat la serviciile de consiliere ale psihologilor organizatiei în 2020 – 2021, s-a confruntat cu stãri de anxietate si a avut nevoie de consiliere si suport psiho-emotional, procentul crescând la peste 50% în cazul adolescentilor, mergând pânã la consecinte extrem de grave, si anume tentative de suicid. Astfel, sondajul online realizat printre copiii care au acces la internet, cu vârsta cuprinsã între 8 si 17 ani, relevã cã: 77 % dintre copii afirmã cã petrec cel putin 3 ore zilnic, pe internet; Fetele afirmã într-o mãsurã semnificativ mai ridicatã cã petrec peste 6 ore online, comparativ cu bãietii, la fel adolescentii comparativ cu copiii de vârstã mai micã; 40% dintre copii afirmã cã au fost jigniti sau deranjati pe internet, în crestere cu aproximativ 3 puncte procentuale comparativ cu anul trecut; Adolescentii/liceenii si fetele afirmã acest lucru într-o mãsurã semnificativ mai ridicatã; Ponderea fetelor care afirmã cã au fost jignite pe internet este cu 12% mai mare decât a bãietilor care au avut o astfel de experientã.

Presedintele Salvati Copiii: „Primim constant mesaje de la copii care sunt victime sau martori ai cyberbullyingului”

Studiile realizate de Organizatia Salvati Copiii de-a lungul timpului aratã cã fenomenul de cyberbullying continuã sã reprezinte principala amenintare pentru copii în mediul virtual. Doar 3 din 10 victime ale abuzului cibernetic au avut încredere sã discute cu cineva despre incident, de obicei un prieten. Pentru cã traumele afecteazã modul de functionare si randamentul scolar, este crucial ca pãrintii si profesorii sã înteleagã cã într-o astfel de situatie toti copiii implicati sunt victime, indiferent de rolul pe care îl au (victima, agresor, martor) si au nevoie de ajutor din partea adultilor pentru a gestiona situatia si a reduce efectele. Pentru a marca Ziua Sigurantei pe Internet, Organizatia Salvati Copiii, alãturi de reprezentanti ai autoritãtilor si partenerii proiectului de sigurantã online – Ora de Net, a organizat o dezbatere, sub forma unui panel de discutii urmat de o masã rotundã, unde au fost analizate, alãturi de adolescenti, principalele probleme care apar ca urmare a cyberbullyingului între elevi. „Ne îngrijoreazã faptul cã cyberbullyingul continuã sã afecteze într-un mod semnificativ copiii si tinerii din tara noastrã. Acest fenomen poate cauza sentimente de însingurare, teamã, tristete, uneori chiar disperare, având un impact emotional, social si cognitiv important asupra tuturor copiilor implicati, fie ei victime, martori sau agresori. Primim constant, la linia de consiliere pe care Salvati Copiii o pune la dispozitia copiilor, pãrintilor si profesorilor care întâmpinã dificultãti pe internet, mesaje de la copii care sunt victime sau martori ai cyberbullyingului. Înainte de pandemie, 83% dintre cazuri au fost primite de la copii si 17% de la adulti. Dupã pandemie, 95% dintre cazuri de cyberbullying sunt primite de la tineri. Observãm o crestere de 12% a solicitãrilor venite la serviciul de consiliere din partea copiilor si adolescentilor. Este nevoie de strategii la nivel de politici publice prin care drepturile copiilor în mediul online sã fie respectate”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Organizatia Salvati Copiii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.