spot_imgspot_img
11.1 C
Vaslui
30-apr.-2024

Sondaj în rândul vasluienilor: 445 voturi pentru Dimitrie Drăghici vs. 392 voturi pentru Sf. Chiriachi. Memoriu adresat Episcopiei Hușilor

- Advertisement -

DOUĂ TABERE… Un sondaj realizat pe un grup de Facebook arată că părerile vasluienilor sunt împărțite în ceea ce privește denumirea Spitalului Județean Vaslui. 445 de persoane vor ca unitatea medicală să poarte numele fondatorului Dimitrie Drăghici, în timp ce 392 de persoane sunt de acord ca spitalul să fie denumit după numele Sfintei Mucenițe Chiriachi. Chiar dacă la sondaj au participat reprezentanți ai instituțiilor locale, precum Ciprian Trifan – vicepreședintele cu atribuții de președinte al Consiliului Județean și Lucian Braniște, viceprimarul Vasluiului, sondajul nu este unul oficial, astfel că, cel mai probabil, rezultatul voturilor nu va fi luat în calcul. Între timp, la Episcopia Hușilor a fost depus un memoriu adresat Preasfințitului Părinte Ignatie. „Propunerea de a denumi Spitalul Județean Vaslui în cinstea Sfintei Chiriachi poate fi percepută ca o schimbare care nu respectă pe deplin principiul istoric și valorile care au condus la înființarea și dezvoltarea acestei instituții. Înțelegem importanța spiritualității și a tradițiilor religioase în comunitatea noastră, dar credem că o astfel de decizie ar putea să submineze contribuția și memoria lui Dimitrie Drăghici, care a fost motorul inițial al acestui proiect vital pentru comunitatea noastră. Cu regret, ne putem imagina cu ușurință un scenariu similar în care credincioșii vasluieni ar organiza manifestări prin care să solicite mutarea sediului episcopal de la Huși la Vaslui, fără a lua în considerare și a respecta istoria și importanța acestei prestigioase Episcopii Ortodoxe și rolul fundamental al Bisericii creștine în societate”, scrie în memoriu colonelul Constantin Cătălin Carabină, președintele Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni – filiala Vaslui.

Sondajul în rândul vasluienilor a strâns, în total, 1047 de voturi, dintre care 445 voturi au fost pentru numele fondatorului Dimitrie Drăghici, iar 392 de voturi pentru numele Sfânta Muceniță Chiriachi. Restul de voturi s-au împărțit către mai mai multe variante: „Bagdasar”, Spitalul Județean de Urgență „Respectăm Pacienții” Vaslui, Spitalul Județean de Urgențe „Dr. Gafton” Spitalul Județean de Urgență Vaslui. Demersul este, însă, unul neoficial, chiar dacă la sondaj au participat și reprezentanți ai autorităților locale. „Uitându-mă printre voturi am observat că o parte din elita politică locală a optat pentru denumirea propusă/impusă de către Episcopie. Am o întrebare pentru domnul Trifan Ciprian, nu era mai corect ca numele să fie purtat de către ctitorul institutiei, decizie care poate ca ne-ar fi stimulat mai tare mândria de a fi vasluieni?”, a întrebat un vasluian.

Sondajul poate fi consultat accesând grupul de Facebook -> Ești din (județul) Vaslui dacă… 

„Spitalul Județean Vaslui este o instituție fundamentală în viața orașului nostru, iar denumirea ar trebui să reflecte istoria și tradițiile care au stat la baza înființării spitalului”

Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni – filiala Vaslui a trimis ieri un memoriu Episcopiei Hușilor în care a explicat de ce este necesar să se facă o reconsiderare a numirii instituției medicale. Redăm în continuare conținutul memoriului: “Preasfințite Părinte Ignatie Episcop al Hușilor, din inițiativa tuturor membrilor Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, filiala județeană Vaslui, vă adresăm acest memoriu în legătură cu recenta decizie de a denumi Spitalul Județean Vaslui în cinstea Sfintei Mucenițe Chiriachi. În calitate de români și cetățeni ai acestei comunități și unii dintre cei care își dedică viața pentru protejarea și binele acestei comunități, dorim să atragem atenția asupra unui aspect deosebit de important în legătură cu această situație. Este important să reținem că Spitalul Județean Vaslui este o instituție fundamentală în viața orașului nostru, iar denumirea ar trebui să reflecte istoria și tradițiile care au stat la baza înființării spitalului. Conform informațiilor disponibile, instituția noastră medicală a fost înființată și dezvoltată cu efortul și generozitatea lui Dimitrie Drăghici, un om de o importanță deosebită în istoria locală și pentru dezvoltarea sistemului medical din regiunea noastră. Amintim faptul că după Unirea Principatelor Române în 1859 și cîștigarea independenței de stat în 1877 a început un amplu proces de modernizare a societății românești, atât politic, social, economic, cât și cultural. În acest context, domeniul medical nu a rămas în afara acestui proces de transformare. S-au înființat Facultățile de Medicină din Iași și București, s-au deschis școli pentru pregătirea surorilor, moașelor și agenților sanitari. În 1864, la Vaslui, a fost înființat primul așezământ spitalicesc privat, la inițiativa postelnicului Dimitrie Drăghici. Spitalul a fost construit pe terenul donat de Elena Subin și a purtat numele de „Spitalul lui Drăghici”. Acesta a fost dotat cu spațiile necesare desfășurării activității medicale și a fost finanțat în principal de către Elena Subin și Dimitrie Drăghici. Spitalul lui Drăghici avea două secții, una medicală și una chirurgicală. În regulamentul de funcționare, s-a stipulat că cei doi medici care se ocupau de aceste secțiuni trebuiau să dețină diplomă de doctor în medicină și chirurgie. Personalul spitalului a inclus și moașe, infirmieri, servitori și alte categorii de angajați. Așezământul spitalicesc a acordat îngrijiri medicale tuturor bolnavilor, indiferent de naționalitate sau religie, plătite în funcție de posibilitățile fiecăruia. Spitalul a fost administrat de o Epitropie, care gestiona întreaga avere a instituției”.

„Ne exprimăm speranța că acest memoriu va fi luat în considerare cu respect pentru cultura vasluiană și că se va găsi cea mai potrivită soluție”

„Creșterea demografică a orașului Vaslui a determinat construirea unei noi clădiri pentru spital în anul 1907, pentru a face față cerințelor crescânde ale populației. În prezent, Spitalul Județean de Urgență Vaslui continuă tradiția îngrijirii medicale, deservind o populație de aproximativ 63.000 de locuitori ai municipiului Vaslui și nu numai. În lumina acestui fapt, propunerea de a denumi Spitalul Județean Vaslui în cinstea Sfintei Chiriachi poate fi percepută ca o schimbare care nu respectă pe deplin principiul istoric și valorile care au condus la înființarea și dezvoltarea acestei instituții. Înțelegem importanța spiritualității și a tradițiilor religioase în comunitatea noastră, dar credem că o astfel de decizie ar putea să submineze contribuția și memoria lui Dimitrie Drăghici, care a fost motorul inițial al acestui proiect vital pentru comunitatea noastră. Cu regret, ne putem imagina cu ușurință un scenariu similar în care credincioșii vasluieni ar organiza manifestări prin care să solicite mutarea sediului episcopal de la Huși la Vaslui, fără a lua în considerare și a respecta istoria și importanța acestei prestigioase Episcopii Ortodoxe și rolul fundamental al Bisericii creștine în societate. Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, filiala județeană Vaslui, împreună cu subsidiarele din diaspora: Canada, Spania, Italia, Franța veghează, prețuiește și promovează și nu îmbrățișează imixtiunea valorilor culturale, spirituale creștin ortodocse și istorice ala poporului român, elemente fundamentale ale națiunii de sine stătătoare. Subscriem și susținem demersurile domnului doctor Valeriu LUPU care este primvicepreședinte al Ligii culturale pentru unitatea românilor de pretutindeni, filiala Vaslui și șeful secției cultură și spiritualitate. În acest sens, propunem să se facă o reconsiderare a numirii instituției medicale, astfel încât să se găsească un echilibru între respectarea tradiției și a valorilor culturale, istorice și necesitatea de a onora și recunoaște contribuțiile semnificative ale diferitelor figuri culturale și religioase. Ne exprimăm speranța că acest memoriu va fi luat în considerare cu respect pentru cultura vasluiană și că se va găsi cea mai potrivită soluție, care să reflecte cu acuratețe cultura, istoria și valorile comunității noastre”, scrie în memoriu colonelul Constantin Cătălin Carabină, președintele Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni – filiala Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

14 COMENTARII

  1. Spitalul sa nu-si schimbe numele pentru ca asa vrea episcopul de Husi.Spitalul sa-si pastreze numele initial ,caci aici e vorba de mandria personala a episcopului,care doreste,prin orice mijloace sa faca cunoscuta sarbatoarea Sf.Chiriachi,sarbatoare care se tine anual pe 07 iulie,dar care in trecut nu era sarbatorita cu atata fast.A devenit sarbatoare pt.ca, coincidenta,ziua de nastere a episcopului e tot pe 07 iulie.Puteti verifica.Acesta e motivul principal pt care episcopul promoveaza agresiv numele Sf.Chiriachi

  2. Unii idioti care publica comentarii, aici, sau care scriu articole, pe site-uri obscure gen ginerele lui Est Gaz, se straduiesc sa ne convinga ca el normal sa dam curs solicitarii venite de la Husi deoarece au facut acte de milostenie pentru spitale. Pai in acest caz, daca ar fi sa ne luam dupa rationamentul acestor tembeli, Spitalul Municipal de Urgenta Elen Beldmian din Barlad ar trebui redenumit in Constantin Dulute, ca la cati bani a bagat omul ala in spital chiar ca merita!

  3. Din pacate, asistam la un alt moment de dezbinare, de parca nu am fi avut parte de asa ceva destul !
    Cel mai potrivit ar fi sa ramana asa cum este, dar daca se doreste cu adevarat, a da o tenta spirituala doar pentru a fi in trend (nu ca ar fi neaparat rau), mai bine i-ar zice SFINTII DOCTORI FARA DE ARGINTI (cu conditia -iluzorie, cu regret-, ca toti actorii din cohorta celor implicati in infaptuirea actului medical, asemenea celor din varful ierarhiei acestuia -medicii, sa fie in acord. ATAT) . Doamne lumineza.ne!!!

  4. Specialisti un postelnicul Draghici sunteti toti mai nou! Bolnita insalubra si vai de ea are vreo legatura cu spitalul de azi? Daca macar poarta mai era din sec 19 as fi inteles. Elucubratiile unui doctor senil, legionar prim scriere, linge blide pe la Episcopie ca fost deputat eparhial , sunt aduse la rang de axioma de ziaristii lui borhot voda. Sf Duminica sa fie! Doamne ajuta! Ca la Iasi Spitalul de recuperare Sf Paraschiva sau Spitalul de copii Sf Maria, sau Sp Sf Spiridon au vreo treaba cu sfintii de pe frontispiciu? Poate cu rugaciunile sfintilor pentru sanatatea noastra! Nu conteaza cine mijloceste prin rugaciunile sale vindecarea in fata lui D-zeu, important este ca aceasta latura spirituala sa se desavarseasca. La Vaslui se va ruga pentru pacienti Sf Chiriachi sau Sf Duminica pentru ca tratamentul medicilor sa reuseasca. Ce e rau in asta? S-a trezit Carabina , alt savant !

  5. Voturi în biserică? Democrație în biserică? Dar unde vă credeți? La circ? Episcopul reprezintă pe Hristos! Deciziile episcopului sunt ale lui Hristos! Harul episcopului este cel al lui Hristos și este dat episcopului pe viață! Voi vă credeți la piață? În biserică-i lege, nu-i tocmeală! Episcopul a decis! Așa să fie! Amin.

  6. Cred ca rade Ignatie si cu curul :)))
    Când au dat popii înapoi daca au vrut ceva, din bun simt, au așa ceva ?
    Ceva trebuie sa le dați, măcar salariile sa le dublați

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.