spot_img
20.6 C
Vaslui
25-iul.-2024
spot_img

VIDEO | A venit Vremea Adevărului | Sondajul care dă peste cap calculele politicienilor angajați în cursa pentru fotoliul de primar al Vasluiului

- Advertisement -

DEBUT… Primul sondaj de opinie făcut de o asociație apolitică din județ arată că la Vaslui, după prima săptămâna de campanie, chiar dacă există o polarizare a votului, 32,6% din cei care votează sigur pe 9 iunie, nu s-au decis pe cine pun ștampila de vot. Practic, nedecișii au în total voturile cu care anul acesta se vor câștiga alegerile la Vaslui și aruncă în aer toate socotelile strategilor din campaniile candidaților. Sondajul este făcut de SC Agenția de Succes SRL, la comanda Asociației Viitorul Vaslui, pe un eșantion de 1232 subiecți, în perioada 11-15 aprilie 2024, iar marja de eroare este de +/-2,5%. Sondajul a fost prezentat și analizat în exclusivitate de redactorii Vremea Nouă, în prima ediție a unei emisiuni, care a inaugurat studioul TV al redacției. Invitatul special al acestui debut media este cunoscutul profesor universitar de la Universitatea “Al.I. Cuza” Iași, Tudor Jijie, care de ani buni se ocupă cu cercetările sociologice din Moldova.

În sondajul comandat de Asociația Viitorul Vaslui, realizat după prima săptămâna de campanie electorală, cifrele sunt următoarele: Lucian Braniște (PSD) – 26,1%, Marius Arcăleanu (ADU) – 21,8%, Ionel Sandu AUR (13,2%), Robert Vlada (PNL) – 6,3% și nehotărâți (32,6%). La o primă vedere se poate observa o polarizare a votului, însă procentul mare de nehotărâți, de peste 32%, arată că orice rezultat este posibil pe 9 iunie. Din primii patru candidați se va alege noul primar, care, culmea, dacă-i analizăm atenți, toți au fost cândva colegi în PNL. Sondajul mai ascunde și alte calcule, care cam dă peste cap teoriile lui Adrian Solomon, președintele PSD Vaslui, care spune că l-a transferat pe Braniște de la PNL, pentru că-i un motan strategic, care are misiunea de la Ciolacu să prindă șoareci, adică voturi.

Profesorul universitar Jijie explică sondajul

Tudor Jijie, profesor la Facultatea de Economie și Administrare a Afacerilor din cadrul Universității Al. I. Cuza Iași

Profesorul Tudor Jijie a spus în cadrul emisiunii “Vremea Adevărului”, moderată de Flavius Ghiorghieș și Gelu Irimia, că practic cele 26 de procente ale lui Braniște vin de la PSD și, așa cum arată sondajul, deși a fost viceprimar PNL, acesta s-a înrolat în armata roșie fără o prea mare zestre de voturi. Se poate spune că acesta a făcut mișcarea vieții, migrând din PNL spre PSD, însă se pare că pesediștii pur sânge nu îl vor, iar procentul de nehotărâți care vor vota, dar nu știu cu cine, sunt cei care nu îl vor vota primar niciodată. Aceștia sunt nucleul dur al votanților lui Pavăl, care nu vor un liberal la Primărie, chiar dacă e vopsit în roșu. Să nu uităm că actualul primar PSD Vasile Pavăl încă mai are susținători, iar în 2020 a câștigat alegerile cu un procent de 62%

Marius Arcăleanu este agreat de vasluieni, dar poate face pasul să fure din acele voturi ale nehotărâților

Profesorul universitar Tudor Jijie nu este uimit de scorul mare pe care îl are Marius Arcăleanu. Acesta spune că e firesc, mai ales că acum patru ani acesta a câștigat alegerile pe orașul Vaslui, chiar dacă a candidat pentru funcția de președinte al CJ Vaslui. Cu procentul de aproape 22%, acesta arată că vasluienii încă îl simpatizează. Interesant este de văzut că liberlii și ADU, împreună bat PSD lui Braniște și acest lucru spune multe, mai ales că în CL mult timp a funcționat alianța PNL-USR – PLUS. Profesorul mai spune că Braniște mai are o problemă. Scorul pe care îl are Ionel Sandu de la AUR. Practic, Sandu îl canibalizează de voturi pe Braniște. Tudor Jijie este de părere că scorul AUR pe care-l totalizează Ionel Sandu e numai meritul acestuia și a afirmat că pentru Vaslui un scor cu două cifre este o reușită, care nicidecum nu poate fi a partidului.

Robert Vlada, ultimul clasat în semifinală, însă mai trage nădejde că prinde “finala”

Surpriza neplăcută pentru cei implicați în bătălia politică a Vasluiului este scorul mic pe care-l are la acest moment Robert Vlada, candidatul PNL la funcția de primar. O posibilă explicație a acestui rezultat al intenției de vot, vine și ca urmare a faptului că în PNL locomotiva este Nelu Tătaru, iar Robert Vlada încă nu s-a urcat pe valul de simpatie al fostului ministru al Sănătății. Nelu Tătaru este politicianul cu cea mai mare notorietate și intenție de vot din județ și Vlada ar trebuie să preia din notorietatea și încrederea acestuia. Dar se pare că ceva s-a defectat în această mașinărie a transferului de notorietate. La Braniște, voturile lui Pavel nu se lipesc de acesta, fiindcă electoratul pur si simplu nu îl vrea pe actualul viceprimar șef peste Vaslui, iar Vlada face balet printre alegători, fără să se urce în trenul lui Tătaru. Dacă nu o va face repede, procentul nehotărâților, care pot veni și de la votanții lui Nelu Tătaru sau ai lui Vasile Pavăl, nu vor ajunge în proporție atât de mare la acesta, ca să recupereze 20% din distanța cât este între el și Braniște. 20 de procente, spun sociologii, nu pot fi niciodată remontate, însă cert că nehotărâții pot să meargă masiv și către Vlada, la fel cum pot merge și către Ionel Sandu sau Marius Arcăleanu. Reporterii Vremea Nouă fac un pariu: primarul la Vaslui se va alege cu 32,6%.

Iată cine sunt candidații care contează în lupta pentru Vaslui

Lucian Braniște este inginer silvic și în prezent ocupă poziția de viceprimar al municipiului Vaslui. În politică, Lucian Braniște a ieșit la rampă în anul 2020, când alianța PNL-USR Plus l-a propus pentru funcția de viceprimar al municipiului Vaslui, alături de învățătorul Cătălin Mândru. Cei trei ani și jumătate de mandat ai candidatului Braniște pot fi împărțiți în două etape. O primă etapă, la începutul mandatului, când fostul liberal nu se ferea deloc să se contreze cu opozanții de la PSD, iar aici sunt memorabile atacurile la adresa consilierului Alexandru Barbu, iar o a doua etapă, spre finalul mandatului, când cuvintele taioase la adresa social-democraților au cam dispărut din discursul acestuia. Lucian Braniște candidează acum la funcția de primar al municipiului Vaslui din partea PSD, după ce edilul Vasile Pavăl a trasat partidului cine să-l urmeze la conducerea instituției.

Marius Arcăleanu este economist și antreprenor, are 47 de ani și și-a început cariera politică în PD, candidând atât pentru funcția de primar al municipiului Vaslui, cât și pentru funcția de deputat, însă nu a rupt gura târgului. A devenit liberal, după ce PD a fost înghițit de PNL, unde a fost numit secretar general al acestui partid, iar în 2020 a candidat la președinția Consiliului Județean Vaslui. În urmă cu patru ani a reusit performanta să se clasaze la doar 3000 de voturi în spatele lui Dumitru Buzatu, însă nu atat datorită votului pro-Arcăleanu cât mai ales votului anti-Buzatu. După ce a ratat la mustață preluarea șefiei Consiliului Județean Vaslui, Arcăleanu a plecat din PNL și a înființat organizatia județeană a Partidului Forța Dreptei. Acum este candidatul comun al Alianței Dreapta Unită, adică al partidelor Forța Dreptei, USR și PMP. Mai trebuie spus că Marius Arcaleanu a fost director la Casa de Pensii Vaslui, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, iar în plan administrativ, a fost consilier județean și consilier local.

Ionel Sandu este cel mai în vârstă candidat. Vine de la AUR și are 54 ani. Și-a început activitatea politică în PNL, unde a stat ascuns mai mult timp. În ultimii doi ani, și-a manifestat intenția de a intra mai ferm în politică, preluând organizația oamenilor de afaceri liberali din Vaslui. La un moment dat, era dat drept candidatul PNL la funcția de primar al municipiului Vaslui, numai că, la un moment dat, niște surprize au avut loc în competiția internă, așa că Sandu a ales să treacă cu arme și bagaje la AUR Vaslui.. În plan politic, s-a remarcat în vara anului trecut, când a susținut proiectul Luna diasporei, un proiect politic prin care aducea multumire vasluienilor care lucrează în străinătate și cheltuiesc banii acasă.

Robert Vlada este candidatul PNL, este de profesie economist. Este membru vechi PNL, a stat mai mult timp în aparatul tehnic al partidului. În 2020 a fost ales primvicepreședinte al PNL. In ianuarie 2023, după plecarea lui Tudor Polak, acesta a devenit președintele interimar, pregătindu-și pașii pentru a deveni candidat din partea partidului, îndepărtându-i atât pe Braniște, cât și pe Ionel Sandu. În plan profesional, se poate mândri cu o firmă de asigurări, iar ca activitate de voluntariat… la Clubul Lions, unde a fost și președinte.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

23 COMENTARII

 1. Vaslui în Fața Alegerilor: De ce Nehotărâții ar Trebui să-l Sustină pe Inginerul Lucian Braniște
  Recentul sondaj de opinie realizat de Asociația Viitorul Vaslui a scos la iveală un peisaj electoral complex și o cursă strânsă pentru funcția de primar al municipiului Vaslui. Actualul viceprimar, Lucian Braniște, conduce sondajul cu 26,1%, însă un procent semnificativ de alegători, 32,6%, rămân nehotărâți. Profesorul universitar Tudor Jijie a oferit o analiză detaliată a acestor date în cadrul emisiunii “Vremea Adevărului”, subliniind dificultățile cu care se confruntă Braniște în atragerea acestui segment crucial de alegători.

  1. Continuitatea și Stabilitatea Administrativă
  Lucian Braniște, inginer silvic de profesie și viceprimar în funcție, a demonstrat capacitatea de a gestiona eficient problemele municipiului Vaslui. Alegătorii nehotărâți ar trebui să considere importanța continuității în administrație, întrucât schimbările frecvente pot duce la instabilitate și întreruperea proiectelor esențiale pentru comunitate. Braniște a dovedit că poate menține o linie de dezvoltare coerentă și poate finaliza proiectele începute.

  2. Expertiză și Dedicare Profesională
  Experiența lui Lucian Braniște ca inginer și viceprimar este un atu semnificativ. Expertiza sa tehnică și dedicarea profesională au contribuit la modernizarea infrastructurii și la îmbunătățirea serviciilor publice din Vaslui. Alegătorii nehotărâți ar trebui să recunoască valoarea unei abordări tehnice și bine fundamentate în gestionarea orașului, care asigură utilizarea eficientă a resurselor și implementarea de soluții durabile.

  3. Angajament pentru Comunitate
  Braniște a arătat un angajament constant față de comunitatea vasluiană, implicându-se activ în soluționarea problemelor locale și în inițierea de proiecte benefice pentru cetățeni. Alegătorii nehotărâți pot avea încredere că un lider dedicat și implicat, precum Braniște, va continua să prioritizeze nevoile comunității și să lucreze pentru bunăstarea tuturor locuitorilor.

  4. Viziune pentru Dezvoltarea Viitoare
  Lucian Braniște nu se limitează la gestionarea prezentului; el are o viziune clară pentru viitorul Vasluiului. Planurile sale includ dezvoltarea economică, atragerea de investiții și crearea de locuri de muncă, aspecte esențiale pentru prosperitatea pe termen lung a orașului. Alegătorii nehotărâți ar trebui să ia în considerare importanța unei viziuni strategice și a planurilor concrete pentru viitorul municipiului.

  5. Adaptabilitate și Capacitatea de a Depăși Provocările
  Deși profesorul Jijie a subliniat dificultățile pe care Braniște le întâmpină în consolidarea bazei sale de susținători, migrarea sa de la PNL la PSD arată capacitatea sa de adaptare și de a căuta soluții viabile în contextul politic actual. Alegătorii nehotărâți ar trebui să aprecieze flexibilitatea și dorința de a lucra în echipă pentru binele comun, chiar și în fața unor provocări semnificative.

  Concluzie
  În fața unei competiții electorale strânse, alegătorii nehotărâți din Vaslui au o oportunitate crucială de a influența viitorul orașului. Argumentele în favoarea susținerii lui Lucian Braniște se bazează pe continuitate, expertiză, angajament și viziune pentru dezvoltarea viitoare. Braniște a demonstrat că este un lider dedicat și capabil, iar votul nehotărâților poate asigura stabilitatea și progresul comunității vasluiene. Să ne unim în jurul unui lider care a dovedit deja că poate aduce rezultate concrete și beneficii tangibile pentru toți cetățenii.

  • Ce proiecte are psd ? sa mai pună niște poate niște taxe ca in rest praf si pulbere, numai nepotism pile japca si hoții, am ajuns sa fim furați pana si la apa si pe toti ii doare in cur.. o sa facem cincinalul luminos
   Muuia

 2. Chiar trebuie să fii orb să votezi în continuare cu PSD și cu Lucian Braniste!!! Cum se poate ca acum să fie candidat din partea PSD???? Este inadmisibil!!! Vasluieni, treziți-vă! Meritați un primar care să pună cetățeanul pe primul loc și acela este MARIUS ARCALEANU!

  • Votati Marius Arcaleanu, care spala politic banii facuti de fratele sau prin metode precum trafic de persoane, carduri, etc. Cum sa votezi infractori?!

 3. Domnilor ziaristi, in cuprinsul articolului amintiti cum faceati mare caz de faptul ca Domnu` Goe era, ca procente, peste Sandu in sondajul PNL. Acum s-a dovedit ca informatia pe care o livrati, la momentul respectiv, era un fake-news la fel ca si sondajul prezentat astazi.

 4. Vasluienii pot demonstra ca mai prosti decat sunt, nu se mai poate. Ar fi culmea sa aiba aur – peste 20% :):) Din pacate Vlada nu are sanse, deci nu imi voi strica votul. Pe Braniste nu-l votez ca hm, e traseist. Ramane Arcaleanu. Sa fie oare Raul cel mai mic?

 5. Singurul căruia îi pasă de Vaslui și vasluieni este Marius Arcaleanu.Lucian Braniste este în opinia mea o persoană care trădează pentru interesul propiu,a se vedea cum pleacă dintr-o barcă în altă barcă.Trecerea de la un partid de dreapta la unul de stanga .Daca dorea ceva pentru oamenii din Vaslui ar fi făcut-o în cei 4ani cat a fost viceprimar.El a fost cel care se ocupa de gospodărirea orașului,în care avem gropi de îți rupi mașina,zone prin care nu a trecut poate niciodată,cămine descoperite ,sau deteriorate,un pericol pentru copii.In ceea ce ii privește pe Sandu Ionel și Robert Vlada nu au ieșit cu nimic în evidență în spațiul public să facă ceva pentru vasluieni și pentru Vaslui.
  Noi suntem cei care trăim într-un oraș despre care nu se vorbește decât ca avem cel mai frumos parc,în rest nimic.Avem rata cea mai mare de șomaj,prețul cel mai mare la apă,peste tot unde auzi numai de rău de vasluieni și de Vaslui.

 6. Mai lăsați-mă cu Arcaleanu, ce a făcut până acum??? Nimic….. față de Sandu care a dovedit, un antreprenor care plătește salarii, taxe la stat….pe când marele Arcaleanu e plin de fițe și cam atât.
  Sandu e ceea ce trebuie…

 7. Un sondaj cu multe necunoscute ,daca dorim o schimbare ,ești la vot vasluieni,contează prezenta ,nu va ea decit 5minite ,că apoi sa nu va plingeti ,schimbarea e mai arzătoare,că niciodată,votați Marius Arcaleanu ,nu o sa va dezamăgească.

 8. 2024 reprezintă un nou început pentru Vaslui! Lucian Braniste este un om fără coloană vertebrală, un om care nu merită și nu va câștiga niciodată aceste alegeri!
  Doar o singură persoană poate să aducă schimbarea de care avem nevoie și această persoană este Marius Arcaleanu! Mult succes!

 9. Sondaj pentru Președintele și partidele politice ale CJ Vaslui la data de 20.05.2024:
  1. Trifan = 27% PSD= 27%
  2. Tătaru = 27% PNL= 23%
  3. Chelmu = 26% AUR = 28%
  4. Botez = 18% ADU =20%
  5. Pălăduță = 2% PUSL = 2%
  Ca orice sondaj serios, marja de eroare este +/- 3%

 10. Sondaj pentru Primarul și partidele politice din CL Vaslui la data de 20.05. 2024:
  1. Braniște = 27% PSD = 27%
  2. Arcăleanu = 26% ADU = 26%
  3. Sandu = 25% AUR = 25%
  4. Vlada = 20% PNL = 20%
  5. Pintilie = 2% PUSL= 2%
  Ca orice sondaj serios, marja de eroare este de +/- 3%.

 11. Votați cu oricine în afara PSD! Sa nu uitam ce a spus ” il capo di tutti capi” …..ciolacu…cu ” c” mic despre Moldova!

 12. Pe 9 iunie la Vaslui nu ai pe cine vota. Toți candidații provin din PNL, unul mai ciufut ca altul, toți lipsiți de doctrina liberala și nu în ultimul rand toți aleargă după ciolan indiferent prin ce mijloace.

 13. Exprimare de ziarist: „La un moment dat, era dat drept candidatul PNL la funcția de primar al municipiului Vaslui, numai că, la un moment dat, niște surprize …….”

 14. Sondaj facut din burdihanul lui Timofticiuc. L-ati prostituat si pe marele profesor de care n-a auzit nici dracu’ sa va faca voua pe plac. Ati furat procentele lui Braniste si le-ati dus la nehotarati, apoi la final sondorul va fi acoperit in fata opiniei publice spunand ca a castigat la scor pentru ca i-a convins pe aia. Unde e fotografia la moment a partidelor? In concluzie hoti ati fost, sunteti si veti fi!!

  • Ok, atunci nouă, grupului celor care au mai făcut ceva studii universitare, nu ne rămâne decât sa ne cerem scuze față de tine, care ai rămas sa stuchi semințe la scara blocului dupa terminarea licelului, pentru ca nu au auzit de profesorul Jijie! Te învârti în cercuri micuțe pentru că nici creierul nu-ti permite mai mult!

 15. Cum să votezi un om fără coloană vertebrală? Acum 4 ani, mergea la braț cu Polak și PSD-ul era pentru el ciuma… iar acum îi este mama…Oameni fără caracter!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.