spot_imgspot_img
7.9 C
Vaslui
27-feb.-2024

Spaga, boala grea pe care spitalele nu o pot trata

- Advertisement -

PROBLEME… Spaga în spitalele din România pare a fi un fenomen fãrã solutie. Dupã aproape un an de la cresterea semnificativã a salariilor în Sãnãtate, multi doctori si asistente încã au buzunarele larg deschise când vine vorba de a lua banii de la pacienti. Un sondaj realizat de Biroul de Cercetãri Sociale aratã cã spaga, infectiile intraspitalicesti si investitiile insuficiente sunt principalele probleme la care românii se gândesc când vine vorba de sistemul sanitar.

Problemele de sãnãtate ale românilor sunt complexe si au fost prezentate într-un sondaj national de opinie publicã efectuat la începutul lunii februarie a acestui an. Biroul de Cercetãri Sociale realizeazã în fiecare lunã un sondaj de opinie publicã la nivel national cu titlul “Barometru politic national”, care are ca obiectiv mãsurarea atitudinilor si credintelor oamenilor din tarã fatã de diverse aspecte si teme politice, sociale si economice de interes public. Sondajul a fost realizat în perioada 9-16 februarie 2019 pe un esantion national de 1106 persoane, reprezentativ pentru populatia adultã a României care locuieste în tarã. În ceea ce priveste sistemul sanitar, 62% dintre respondenti au spus cã nimic nu s-a schimbat în ultimii ani în privinta dotãrile cabinetelor medicilor de familie pe care le frecventeazã, 72% sunt revoltati cã pretul medicamentelor a crescut în ultimii ani si doar 23% sunt de pãrere cã s-au îmbunãtãtit conditiile din spitalele judetene. Principalele probleme din Sãnãtate, în viziunea participantilor la sondaj sunt: spaga din spitale(24%), infectiile intraspitalicesti si diversele epidemii (20,1%), investitiile insuficiente în sãnãtate (12,8%), lipsa personalului calificat (11,5%), lipsa dotãrilor medicale (11,1%), slaba organizare a institutiilor medicale (7,5%), lipsa preventiei (6,5%), administrarea de vitamina D sugarilor (1,2%), altceva (2%), nu stiu/nu rãspund (3,3%).

Raed Arafat vrea sã adopte modelul occidental de spãgi: “o carte, o sticlã de ceva, dar doar dupã externare”

Despre fenomenul spãgilor din spitale a vorbit si secretarul de stat, Raed Arafat. Acesta a declarat cã, în continuare, sunt medici care primesc “atentii”, în ciuda cresterilor semnificative de salarii. “Eu, ca secretar de stat, am sub salariul unui medic specialist care a terminat acum o facultate. Iar un medic specialist tânãr care acum a iesit stiu cã începe salariul lui de la 13.000de lei. Si mai ai gãrzile, mai ai sporurile, sunt colegi care pot sã atingã si 20.000 de lei” a spus Raed Arafat. Potrivit secretarului de stat, un act de recunostintã între pacient si medic trebuie sã existe, însã în alte conditii. “Poti multumi dupã, cu o chestie simbolicã. Si asta o au si britanicii. O carte, o sticlã de ceva sau un buchet cu flori, dar asta nu putea sã aibã loc decât dupã ce totul e gata, dupã ce bolnavul este externat” a mai explicat oficialul Ministerului Sãnãtãtii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.