spot_imgspot_img
5.4 C
Vaslui
27-feb.-2024

Spaga mascata in imprumut?

- Advertisement -

Surpriza ieri la Curtea de Apel: avocata Cremenitchi si oamenii de afaceri retinuti cu o zi in urma au fost lasati in libertate. Avocatii au invocat ca traficul de influenta nu exista, sumele vehiculate drept „spaga” reprezentind, spun ei, „un simplu imprumut”. Totodata, avocatii au invocat faptul ca dosarul s-a bazat doar pe interceptari telefonice. Procurorii DNA au anuntat ca vor face recurs. Semnele de intrebare in acest dosar persista.

Cei patru, de la stinga la dreapta, la iesirea din arest: Gheorghe Apopi (patron Apopi&Blumen), Dragos Ionut Dascalu (director Viarom SA Bucuresti), Nicolae Hogas (director in cadrul Apopi&Blumen) si avocata Lilieana Cremenitchi

Judecatorii de la Curtea de Apel Iasi au respins ieri dupa-amiaza propunerea de arestare preventiva formulata de procurori pe numele avocatei Lilieana Cremenitchi, a oamenilor de afaceri Gheorghe Apopi si Dragos Dascalu si a lui Nicolae Hogas, director in cadrul firmei Apopi&Blumen SRL. In schimb, magistratii le-au interzis celor patru sa paraseasca tara.

La auzul vestii, acuzatii au iesit din sala de judecata si s-au imbratisat cu rudele care ii asteptau pe holul instantei. Acestia au refuzat sa faca orice fel de comentarii referitoare la cazul lor. Totusi, avocatii au fost multumiti de sentinta. „S-a vazut clar faptul ca instantele iesene aplica principiile de drept europene. Nu se putea lua masura arestarii preventive intr-un dosar bazat exclusiv pe interceptari ale unor convorbiri telefonice. La luarea unei masuri extreme se impun probatorii serioase”, a declarat ieri avocata Carmen Bernic.

15.000 euro spaga?

Un alt aparator din acest dosar a sustinut declaratiile colegei sale, mentionind ca procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Iasi nu au respectat procedurile in vigoare nici in ceea ce priveste interceptarile convorbirilor telefonice. „Sint niste transcrieri ale unor convorbiri telefonice, dar procurorii au solicitat mandat si li s-a acordat mandat in aceeasi zi in care s-au efectuat interceptarile, fapt care incalca procedurile. In plus, dosarul este bazat doar pe acele interceptari. Din cite am inteles, in realitate a fost vorba despre un imprumut pe care l-ar fi luat doamna avocat Cremenitchi de la domnul Apopi, pe care il cunoaste de mai mult timp, pentru un transplant hepatic pe care sotul sau (fostul judecator si actualul avocat Radu Cremenitchi – n.r.) trebuia sa-l faca in Italia, la Pisa”, a declarat avocatul Bogdan Luca, cel care il reprezinta in instanta pe Nicolae Hogas.

Conform acestuia, declaratiile date de patru judecatori audiati la DNA Iasi nu sustin varianta procurorilor. „Au fost audiati patru judecatori din cadrul Curtii de Apel, iar declaratiile lor arata ca cei patru acuzati nu au incercat sa ii influenteze in vreun fel. Procurorii au spus ca cei trei barbati ar fi incercat sa cumpere influenta judecatorilor cu suma de 15.000 de euro, dar, cum va spuneam, a fost vorba despre suma de 30.000 de lei, care a fost imprumutata doamnei Cremenitchi de domnul Apopi, pentru un transplant, nu avea nici o legatura cu acuzatiile aduse de DNA”, a adaugat Bogdan Luca.

Reprezentantii Curtii de Apel au confirmat faptul ca patru dintre magistrati au fost audiati la DNA. „Patru dintre magistratii Curtii de Apel Iasi au fost audiati ca martori in cadrul cercetarilor efectuate de procurorii DNA la acest dosar. Nu stiu ce au declarat dumnealor, dar cert este ca au fost audiati in calitate de martori”, a precizat judecatorul Aurel Dublea, purtatorul de cuvint al Curtii de Apel Iasi.

Procurorii anticoruptie au anuntat ca fac recurs

Procurorii din cadrul DNA au anuntat ieri dupa-amiaza ca vor face recurs la sentinta Curtii de Apel. Acestia au emis un comunicat prin care au prezentat situatia din punctul lor de vedere. Astfel, anchetatorii au mentionat ca Lilieana Cremenitchi, avocat stagiar in cadrul Baroului Iasi, este banuita de trafic de influenta, in vreme ce Gheorghe Apopi, administrator al SC Apopi&Blumen SRL, Nicolae Hogas, director al aceleiasi firme, si Dragos Dascalu, director si sef sector in cadrul SC Viarom Construct SA Bucuresti, sint acuzati de cumparare de influenta.

Conform anchetatorilor, pe 19 februarie 2010 Lilieana Cremenitchi i-ar fi cerut lui Gheorghe Apopi suma de 15.000 de euro pentru a interveni la judecatori din cadrul Curtii de Apel Iasi, in vederea obtinerii unei hotariri favorabile intr-un dosar civil, care viza cele doua societati comerciale amintite.

„In aceeasi zi, Lilieana Cremenitchi a primit de la Nicolae Hogas si Dragos Dascalu un avans de 30.000 de lei din suma pretinsa, confirmindu-i ulterior lui Gheorghe Apopi primirea banilor”, au precizat procurorii.

Totusi, avocatii au respins aceste acuzatii, intrebindu-se retoric de ce s-au facut aceste retineri acum, in conditiile in care fapta incriminata s-ar fi petrecut in urma cu aproximativ sapte luni. „In plus, din cite stiu eu, doamna Lilieana Cremenitchi este avocat stagiar si nu a intrat in dosarul aflat pe rolul Curtii de Apel Iasi pentru nici una dintre partile implicate”, a adaugat avocatul Bogdan Luca.

Ancheta procurorilor DNA Iasi are legatura cu un dosar comercial instrumentat la Curtea de Apel Iasi, legat de o licitatie din localitatea Golaiesti, cu o miza de 6 milioane de euro. In 2009, Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Golaiesti – Ungheni a organizat o licitatie pentru realizarea unor lucrari de infrastructura in mai multe sate.

Licitatia a fost cistigata de Asociatia SC Geprocon SA – SC Conest SA, dar rezultatul a fost contestat la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor de consortiul Viarom Construct, Apopi&Blumen si Moldocontruct SA. Consiliul a admis contestatia, motiv pentru care Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara a atacat decizia la instanta. Totusi, pe 17 mai 2010, Curtea de Apel Iasi a respins actiunea Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara, dindu-le dreptate firmelor Viarom Construct, Apopi&Blumen si Moldocontruct SA.

De mentionat ca sectia comerciala a Curtii de Apel, cea la care s-a judecat contestatia, a fost condusa pina acum citiva ani de judecatorul Radu Cremenitchi, sotul avocatei retinute.

ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.