Speculantii, plosnitele din piata

SPECULA ÎN FLOARE… În Piata Centralã din Bârlad, desi autoritãtile spun cu gura pânã la urechi cã nu existã speculã, aceasta se face “la vedere” si sub oblãduirea celor din conducerea Pietei “9 Mai” si a celor de la Piata Micã. “Bãietii destepti” si zarzavagioaicele cu state vechi, cumpãrã marfã de la producãtori, iar acestia se plâng cã nu au loc în piatã de speculanti. “Tanti” Veronica vindea acum câteva zile ridichi cu 1,5 lei legãtura, în timp ce la o tarabã la periferie, producãtoarea realã de ridichi, vindea cu 1 leu/legãtura, iar speculanta cea bãtrânã se aproviziona de la ea!

Asa zisii producãtori de legume si zarzavaturi, care îsi fac veacul în toate pietele din Bârlad (cea Centralã si Piata Micã), îsi vând nestingheriti produsele de “culturã proprie”. În realitate avem de-a face cu speculanti si nu cu producãtori. Toatã lumea stie, în special producãtorii adevãrati, care de multe ori nu au loc în piete de speculanti, dar nimeni nu face nimic.

Speculantii din pietele Bârladului vând lunar atâtea legume si zarzavaturi cât productia fostelor sere din localitate pe un sezon. Si asta în conditiile în care pe certificatul lor de producãtor este mentionatã suprafata, de acum standard, de un 0,5 sau un hectar. În toate, absolut toate pietele municipiului Bârlad si ale judetului, intermediarii, speculantii adicã, plosnitele comertului agricol, asa cum au fost botezati de adevãratii producatori, îi împiedicã pe acestia sã-si vândã produsele direct la tarabã. Tãranii se vãd nevoiti sã stea undeva la o margine de piatã, tarabele din piata bârlãdeanã fiind închiriate deja (unii speculanti au câte cinci – sase tarebe închiriate), unde, evident, apare cu aceleasi produsem dar cu alt pret, mult mai mare. Caz concret, în piata centralã din Bârlad.

Tanti Veronica – “speculica”!

Fãrã nicio rusine, pe taraba ei, (cea cu ridichi de speculã), speculanta Veronica expune marfa fãrã a afisa pretul ! Când o întrebi, spune cã le dã cu 1,5 lei/legãturã. La câteva tarabe mai în spate, o producãtoare din Ivesti, vinde ridichi, identice cu ale speculantei (care apropo, este bârlãdeancã get beget). “Uite, am cumpãrat de mai încolo, de la femeia aia (indicând-o pe Veronica – n.r.) aceleasi ridichi cu 1,5 lei ! Cum de nu te-am vãzut pe tine, cã le dai mai ieftin”, spune cu nãduf o bârlãdeancã mai în vârstã, venitã la piata. «Pãi si ea tot de la mine le cumpãrã» spune producãtoarea. Si ca drept dovadã, Veronica tocmai se aproviziona în acel moment, iar când a auzit cã tãranca a recunoscut, a început sã-i facã “scandal”. “Uite asa pãtim de fiecare datã, când venim cu marfa în piatã. Ne iau marfa direct din cutii, nu putem închiria tarabe, cã sunt închiriate de ei, de speculanti. Uite, femeia asta (Veronica – n.r.), are închiriate si puse sub lacãt vreu 6-7 tarabe si dacã vrem sã închiriem de la ea … trebuie sã-i dãm marfã! Am vrut sã merg la primar în audientã si cred cã tot am sã mã duc, dar mi-e fricã de ãstia, cã fac totul cu stiinta celor de aici din piatã”, ne-a spus producãtoarea din Ivesti.

Autoritãtile lipsesc momentan!

Directorul Directiei Pietelor, Parcãrilor si Cimitirelor din cadrul Primãriei Bârlad, Vasile Ciochinã, momentan nu este la sediul sãu din piatã, pentru cã face cursuri de managemet în sistemul sanitar (el fiind cel pe care primarul Constantin Constantinescu vrea sã-l punã manager la Spitalul de Urgentã “Elena Beldiman” din localitate). Asadar, am luat legãtura cu primarul municipiului Bârlad, Constantin Constantinescu, care a precizat cã nu stie de haosul creat de plosnitele comertului agricol, adicã speculantii, ce nu au dispãrut si nu vor dispãrea atâta timp cât coruptia este la ea acasã în Piata Centralã bârlãdeanã. “Vom declansa o anchetã si vom vedea despre ce este vorba”, a spus primarul Constantinescu.
4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ