spot_imgspot_img
21 C
Vaslui
25-apr.-2024

Spitalul Județean de Urgență Vaslui se pregătește pentru valul patru al pandemiei

- Advertisement -
MĂSURI… Conducerea Spitalului Județean de Urgență Vaslui a pregătit strategia pentru a preîntâmpina valul patru al pandemiei de coronavirus.

MODIFICĂRI… Conducerea Spitalului Județean de Urgență Vaslui a pregătit strategia de contracarare a valului patru al pandemiei de coronavirus. Potrivit prevederilor legale, unitatea sanitară a înaintat către Direcția de Sănătate Publică Vaslui o adresă pentru modificarea temporară a structurii organizatorice, pentru care a primit aviz favorabil, cu valabilitate până la data de 31.12.2021.

Potrivit raportului proiectului de hotărâre, aprobat de consilierii județeni, structura organizatorică a Spitalului Județean de Urgență Vaslui va suferi modificări importante, activitatea mai multor secții urmând a fi afectată. Spre exemplu, Secția Medicină internă din 89 de paturi, câte are aprobate, va rămâne cu 74 paturi, deoarece va ceda 3 saloane a câte 5-6 paturi Secției de Cardiologie (modificări provizorii în contextul pandemiei cu COVID-19). “În cadrul acestei secții funcționează un compartiment de gastroenterologie care are 15 paturi, dar odată cu aceste modificări de structură se vor suplimenta numărul de paturi la 20. Această suplimentare este necesară în contextul creșterii morbidității prin boli digestive, situație evaluată în cadrul comisiei de analiză a deceselor. Patologia gastroenterologică presupune și servicii de specialitate pe care medicii de medicină internă nu au competența de a le asigura” se arată în referatul de aprobare înaintat consilierilor județeni.

Un salon de la Cardiologie va fi transformat în cabinetul asistentelor

Secția Cardiologie are în prezent 26 de paturi și va suplimenta până la 41 paturi (7 saloane/5-6 paturi modificări provizorii în contextul pandemiei cu COVID-19). “Va primi trei saloane de la secția de medicină internă, urmând ca unul din aceste saloane să fie transformat în cabinet al asistentelor medicale pentru a putea asigura distanțarea socială a personalului medical. De asemenea, și patologia cardiovasculară și mortalitatea în această patologie este în creștere, secția funcționând doar cu 4 medici din care 1 în ambulatoriu, iar adresabilitatea populației care a crescut în această perioadă duce la această modificare a structurii secției” se mai arată în documentul înaintat consilierilor.. Secția Chirurgie Generală rămâne cu 74 paturi, dar se introduce un compartiment nou – compartiment chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă cu 5 paturi. “Acest compartiment este necesar în contextul creșterii cazurilor de accidente rutiere, agresiuni care interesează musculatura mică a mâinii sau a membrului inferior și presupun intervenții în echipă: medic ortoped – medic de specialitate în chirurgia reconstructivă; de asemenea, în acest compartiment se gestionează și toate cazurile de arsuri cu suprafața sub 20% la adulți”.

Mai multe paturi pentru secția Obstetrică Ginecologie

Secția Obstetrică-Ginecologie se suplimentează cu 15 paturi preluate de la secția ORL ajungând astfel la un număr de 70 paturi (modificări provizorii în contextul pandemiei cu COVID-19), acest lucru fiind necesar pentru a putea asigura zona de izolare pentru gravide, ginecopate suspecte pentru infecția cu SARS-COV-2. Secția Neurologie va rămâne cu 48 paturi din 59 – s-au cedat 11 paturi secției ORL- (modificări provizorii în contextul pandemiei cu COVID-19). În cadrul secției funcționează compartimentul recuperare medicală neurologie care va rămâne cu 8 paturi. Deși patologia vasculară și degenerativă este în creștere ca și mortalitatea, scăderea paturilor este provizorie din cauza nevoilor de asigurare a circuitelor în contextul pandemiei cu SARS-COV-2. – Compartiment ORL – 21 paturi (15 paturi le cedează secției Obstetrică-Ginecologie și primește 11 paturi de la secția Neurologie) – (modificări provizorii în contextul pandemiei cu COVID-19), din care compartimentul chirurgie orală și maxilo-facială – 5 paturi. În structura actuală, acest compartiment funcționează ca secție, însă prin reducerea numărului de paturi sub 25, (pentru a asigura circuitele funcționale provizorii în contextul pandemiei) va deveni compartiment. – Secția A.T.I – 20 paturi. Modificarea apărută la această secție este legată de împărțirea paturilor în paturi COVID și paturi non-COVID (12 paturi non-COVID și 8 paturi COVID). – Secția Boli infecțioase – 79 paturi. În structura actuală sunt 55 paturi și se suplimentează cu 24 paturi pe care le cedează Secția Psihiatrie acuți, însă din cele 24 de paturi se vor utiliza doar 10. Cele 79 de paturi sunt repartizate astfel (* 6 paturi însoțitori): – compartiment HIV-SIDA – 5 paturi – compartiment boli infecțioase copii – 10 paturi – compartiment suspect COVID – 4 paturi – compartiment COVID – 6 paturi – compartiment boli infecțioase adulți – 54 paturi – Secția Psihiatrie va rămâne cu 56 paturi din 80 paturi – 24 paturi fiind cedate secției Boli infecțioase – (modificări provizorii în contextul pandemiei cu COVID-19). Modificarea este necesară pentru asigurarea circuitelor pentru pacienții suspecți/confirmați cu infecție SARS-COV-2.

Una dintre farmaciile spitalului va fi suspendată

Farmacia nr. 3 va fi suspendată temporar. Spațiul a fost reabilitat în vederea acordării serviciilor de spitalizare de zi psihiatrie în contextul în care secția a pierdut 24 de paturi pe care le-a cedat secției boli infecțioase. Serviciile de spitalizare de zi se gestionează separat de cele de spitalizare continuă, așa cum prevede legea. – Serviciul Județean de Medicină Legală a fost suplimentat cu un compartiment de histopatologie. “Este necesar pentru efectuarea cu resurse proprii a examenelor histopatologice în scopul realizării de venituri proprii și eficientizarea activității. În acest moment este angajat medic de specialitate histopatologie și există și aparatura necesară efectuării examenelor”, se mai arată în referatul de aprobare înaintat consilierilor județeni.

“Să fim flexibili”

Ministerul Sănătății împreună cu toate spitalele din țară se pregătesc pentru valul 4 al pandemiei, iar ministrul Ioana Mihăilă susține că sistemul trebuie să fie mai flexibil pentru a nu întâmpina problemele din trecut. Ministrul Sănătății a spus că lecțiile trecutului și numărul de persoane vaccinate ar putea ușura misiunea administrației. “Lecțiile învățate ne arată că trebuie să mai fim flexibili, să nu mai ajungem la încărcătura din valurile precedente (…) acum avem persoane vaccinate (…) Spitalele își pot regla rapid numărul de paturi”, a explicat ministrul Mihăilă.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.