Spitalul vechi din Vaslui devine unitate medicalã COVID, în timp ce Bârladul se „internationalizeazã”

SOLICITAT…Cea mai mare unitate sanitarã din judet îsi extinde capacitatea de tratare a cazurilor COVID, însã managerul Ana Rinder anuntã cã trei sferturi din paturile nou înfiintate au fost deja ocupate.

SEMNAL… Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui si-a mãrit capacitatea de internare si tratare a pacientilor diagnosticati cu SARS-CoV-2. În acest sens, au fost amenajate 23 de paturi în sectia Boli Infectioase (spitalul vechi situat pe str. Traian), fiecare conectat la o sursã de oxigen. Pentru tratarea acestei infectii, cea mai mare unitate sanitarã din judet are alocate si opt paturi în sectia Anestezie Terapie Intensivã, acolo unde ajung cazurile cele mai grave. Pentru cã situatia se complicã de la o zi la alta, 16 din cele 23 de paturi nou-înfiintate au fost deja ocupate cu pacienti din zona Vasluiului. La Bârlad, unitatea sanitarã este si mai solicitatã. Ca dovadã, în ultimele zile aici au fost adusi nu mai putin de opt bolnavi din alte judete: patru din Piatra-Neamt, trei din Roman si unul tocmai de la Sibiu. Cu totii au fost internati în sectia Anestezie Terapie Intensivã, starea lor de sãnãtate fiind foarte gravã. Potrivit datelor furnizate de Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui, 13 comune din judetul Vaslui au avut, în ultimele douã sãptãmâni, zero rata de infectare cu SARS-CoV-2. Acestea sunt: Bogdana, Botesti, Coroiesti, Cretesti, Mãlusteni, Pochidia, Pogonesti, Poienesti, Vutcani, Osesti, Pungesti, Tanacu si Ivãnesti. Conform acelorasi surse, cea mai ridicatã ratã de infectare, 4,84 cazuri la mia de locuitori, se înregistreazã în municipiul Bârlad. Bogdãnestiul, Banca si Netresti sunt alte trei  UAT-uri unde rata de incidentã a sãrit de 3 cazuri la mia de locuitori. În toate localitãtile care se aflã în zona rosie si zona galbenã autoritãtile au luat mãsuri de prevenire a rãspândirii virusului, însã rezultatele apar dupã cel putin douã sãptãmâni. 

De la începutul pandemiei pânã în preazent, 1 din 52 din totalul cazurilor a fost înregistrat la personalul medical. 83,1% din totalul deceselor au fost la persoane de peste 60 de ani, iar 59,2% din decese au fost la persoane de sex masculin. 95,3% din persoanele decedate aveau cel putin o comorbiditate asociatã. Marti au fost raportate 8.262 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, dintr-un total de 18.868 de teste efectuate la nivel national, rezultând un procent de pozitivare de 43,8%. Peste tot în tarã se cautã solutii, iar în aceastã perioadã se fac eforturi pentru suplimentarea numãrului de paturi alocate cazurilor COVID-19. Una dintre unitãtile sanitare care si-a mãrit capacitatea de internare si tratare a pacientilor infectati cu SARS-CoV-2 este Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui. Aici au fost deja amenajate 23 de paturi, toate conectate la surse de oxigen. Potrivit conducerii SJU Vaslui, din cele 23 de paturi, 16 au fost deja ocupate. “În acest moment, pentru cazurile COVID-19 avem 23 de paturi în sectia Boli Infectioase si opt paturi în sectia ATI. Din cele 23 de paturi, 16 sunt deja ocupate cu pacienti din zona Vasluiului”, a declarat Ana Rinder, managerul SJU Vaslui. Tot în aceastã perioadã, la Spitalul Judetean de Urgentã  Vaslui se fac liste cu angajatii care vor sã se vaccineze împotriva coronavirusului. Brancardieri, infirmiere, asistente medicale si medici, cu totii s-au trecut pe tabel, în speranta cã la începutul anului viitor vor veni si dozele care îi va imuniza împotriva virusului din China.

Opt pacienti din alte judete, printre care si unul din Sibiu, au fost transferati la Bârlad

Si mai solicitantã este situatia la Spitalul Municipal de Urgentã “Elena Beldiman” din Bârlad. Potrivit conducerii, în ultimele zile aici au fost transferati nu mai putin de opt pacienti din alte judete, pe lângã cei peste 200 de pacienti din judetul Vaslui. Patru au venit de la Piatra-Neamt, trei de la Roman si unul din Sibiu. Din nefericire, starea lor de sãnãtate nu este deloc bunã, acestia fiind internati în sectia Anestezie Terapie Intensivã.  Conform datelor furnizate de Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui, situatia epidemiologicã la nivelul judetului nostru se prezenta marti, astfel: 288 de persoane internate în spital. Dintre acestea 271 pe sectii (asimptomatici – 8, forme usoare – 45, forme medii -151, forme severe – 67) si 17 în ATI. Pânã în acest moment, pe perioada pandemiei, în judet au fost confirmate 6463 de persoane, dintre care 190 de persoane au decedat, iar 5.529 de persoane au fost vindecate. Rata de vindecare este de 85,5%. În acest moment, 311 persoane pozitive se trateazã la domiciliu, iar în focare avem urmãtoarea situatie: 57 de persoane confirmate pozitiv aflate în izolare în Centrul de Îngrijire si Asistentã Rânzesti si 88 de persoane confirmate pozitiv aflate în izolare în Centrul de Asistentã Medico-Socialã Bãcesti.

Municipiul Bârlad se apropie de 5 cazuri de infectãri la mia de locuitori  

TOP… Cel mai recent raport întocmit de autoritãtile sanitare judetene aratã cã municipiul Bârlad are cea mai ridicatã rata de infectare, cu 4,84 cazuri la mia de locuitori. Comunele Banca, cu o ratã de infectare de 4,09 cazuri la mia de locuitori, Bogdãnesti, cu 3,47 cazuri la mia de locuitori, dar si orasul Negresti, cu 3,91 cazuri la mia de locuitori completeazã lista UAT-urilor care se aflã în zona rosie. Municipiul Vaslui (1,81), comuna Grivita (2,51), Viisoara (1,78), Vindirei (1,85), Vetrisoaia (2,05), Bãlteni (2,63), Bãcani (1,59), Gherghesti (1,51), Albesti (1,74), Gãgesti (1,56), Pogana (2,81), Tutova (1,79), municpiul Husi (2,48), orasul Murgeni (2,93), comuna Costesti (1,83), Deleni (2,26), Epureni (2,69), Rafaila (2,04), Stãnilesti (1,73) si Ivesti (2,63) sunt UAT-urile care se aflã în zona galbenã.

 

 
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ