spot_img
spot_imgspot_img
13 C
Vaslui
21-mai-2024

Sprijin de la stat pentru firmele de construcții

- Advertisement -
BANI…. Fondurile disponibile pentru anul 2023 sunt de 150 milioane de euro și vor fi acordate companiilor producătoare de materiale de construcții , componente, componente electrice și finisaje.

AJUTOR FINANCIAR… Statul dorește să stimuleze producția internă de materiale de construcții, vizând atât reducerea importurilor de astfel de produse, cât și pregătirea companiilor românesti de profil pentru o viitoare implicare în reconstrucția Ucrainei, după cum se arată în nota de fundamentare a unei ordonanțe de urgență care a fost adoptată, la sfârșitul săptămânii trecute, de Guvern. 

O nouă schemă de ajutor de stat, de această dată în domeniul construcțiilor, a fost aprobată prin OUG 68/2023 adoptată în ședința de Guvern de vineri și publicată în Monitorul Oficial în aceeași zi. Fondurile disponibile pentru anul 2023 sunt de 150 milioane de euro și vor fi acordate companiilor producătoare de materiale de construcții , componente, componente electrice și finisaje. Conform notei de fundamentare a proiectului, schema de sprijin este una multianuală și se va desfășura pe perioada 2023-2027.

Ce fonduri sunt disponibile și ce se finanțează

Concret, schema de ajutor de stat pentru construcții, intitulată “Constructplus”, urmează să ofere susținere financiară celor care s-au calificat la obținerea ei, pe două paliere: ajutor de stat până la maximum 50 milioane euro, suma ce poate acoperi până la 75% din valoarea investiției; garantarea de către stat a 80% din valoarea investiției. Din perspectiva activităților care pot fi finanțate prin această schemă, proiectul de ordonanță prevede că se vor putea obține bani pentru: investițiile în active corporale și necorporale legate de demararea unei noi unități sau de diversificarea sau amplificarea activității unei unități de profil existentă; investiție inițială pentru o nouă activitate economică circumscrisă obiectivelor Programului; achiziția de brevete, licențe și alte drepturi de proprietate intelectuală în scopul creșterii calității producției interne de produse și materiale de construcții, ca premisă pentru creșterea oportunităților de export.

Ce companii pot beneficia de finanțare

Beneficiarii schemei pot fi doar persoane juridice de drept privat, respectiv întreprinderi constituite în baza Legii societăților nr. 31/1990. Conform proiectului de ordonanță, “beneficiarii acestui Program ca și investițiile finanțate prin Program trebuie să conducă la realizarea unei cifre de afaceri destinată activității de construcții într-o proporție de minimum 70% din totalul cifrei de afaceri”. În momentul de față, mecanismul și condițiile de acordare a ajutorului de stat, inclusiv formula de calcul a valorii maxime permisă a ajutorului pentru proiectele depuse nu este definit. Ele urmează să fie stabilite printr-o hotărâre de guvern, care va fi emisă în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a acestei ordonanțe de urgență. Informațiile referitoare la data de la care se pot înregistra cererile pentru finanțare, precum și actualizări ale informațiilor referitoare la situația bugetului alocat, vor fi publicate pe site-ul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.