spot_img
32.2 C
Vaslui
19-iun.-2024
spot_img

Sprijin financiar pentru cultivatorii de porumb, floarea-soarelui, soia și mazăre, afectați de secetă

- Advertisement -
BANI… Producătorii agricoli care au înființat culturi de porumb, floarea-soarelui, soia și mazăre în primăvara anului 2022 și au suferit pierderi cauzate de seceta pedologică, în procente cuprinse între 30% și 100%, pot primi despăgubiri.

DESPĂGUBIRI… Cultivatorii de porumb, floarea-soarelui, soia și mazăre, afectați de seceta din perioada martie-septembrie 2022, vor primi sprijin financiar. Tot ce trebuie să facă este să depună, până pe 21 iulie, cereri de solicitare a unui grant, împreună cu câteva documente, la Direcția Agricolă Județeană (DAJ) Vaslui. Valoarea maximă a grantului acordat este de 335 lei/ha pentru gradul maxim de calamitare de 100%, conform procesului-verbal de constatare și evaluare a pagubelor.

A fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 50 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma de grant acordat producătorilor agricoli pentru culturile agricole înființate în primăvara anului 2022 și afectate de seceta pedologică din perioada martie – septembrie 2022. Astfel, potrivit actului legislativ, producătorii agricoli care au înființat culturi de porumb, floarea-soarelui, soia și mazăre în primăvara anului 2022 și au suferit pierderi cauzate de seceta pedologică, în procente cuprinse între 30% și 100%, pot primi despăgubiri. Producătorii agricoli pot fi persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și familiale, persoane juridice, societăți agricole organizate în conformitate cu Legea nr. 36/1991, – societăți comerciale organizate în conformitate cu Legea societăților nr. 31/1990, grupuri și organizații de producători recunoscute potrivit Ordonanței Guvernului nr. 37/2005 privind recunoașterea și funcționarea grupurilor și organizațiilor de producători.

Ce criterii trebuie să îndeplinească producătorii agricoli

Producătorii agricoli care vor să aplice pentru acest grant, trebuie să îndeplinească următoarele condiții: dețin un proces-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, întocmit până cel târziu la data de 30 noiembrie 2022, pentru culturile de porumb, floarea-soarelui, soia și mazăre înființate în primăvara anului 2022, precum și suprafețele calamitate de seceta pedologică; sunt înregistrați în evidențele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Vaslui prin cererea unică de plată 2022, astfel încât să se poată identifica culturile înființate în primăvara anului 2022 și suprafețele de teren declarate pentru aceste culturi; nu se afla în dificultate, cu excepția beneficiarilor a căror dificultate este cauzată de seceta pedologică și este dovedită prin procente de calamitare între 30% și 100%. Astfel, dacă îndeplinesc aceste condiții, producătorii pot depune la Direcția pentru Agricultură Județeană Vaslui următoarele documente: cerere de solicitare a grantului, copie a procesului-verbal de constatare și evaluare a pagubelor întocmit până la data de 30 noiembrie 2022, copii ale documentelor de identificare a coordonatelor bancare necesare pentru efectuarea viramentelor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.