spot_imgspot_img
9.1 C
Vaslui
26-apr.-2024

„Stãpânii” de sclavi, din nou în fata instantei (video)

- Advertisement -

Astãzi, la Tribunalul Vaslui, magistratii vor decide mentinerea sau nu în arest a celor trei traficanti de persoane din Bacãu. În noiembrie anul trecut, Nitã Gheorghe (37 de ani), Panaite Cãtãlin (34 de ani) si Nitã Gheorghe (54 de ani) au fost arestati preventiv, dupã ce au exploatat prin muncã, în perioada august-septembrie 2012, un numãr de 25 de persoane din judetul Vaslui. Ancheta DIICOT Vaslui a continuat si, la finalul cercetãrilor, oamenii legii au descoperit cã bãcãuanii au racolat nu mai putin de 145 de persoane, printre care se numãrã foarte multi copii. Victimele proveneau din satele sãrace din Vaslui si Bacãu.

Procurorii au stabilit, în urma unei anchete laborioase, întreaga activitatea infractionalã a celor trei traficanti de persoane din Bacãu, dati în vileg, în toamna anului trecut, de o mânã de vasluieni sãraci din satul Slobozia pãcãliti si umiliti pe plantatia de cartofi. Astfel cã, nu mai putin de 145 de persoane din judetele Vaslui si Bacãu, printre care se numãrã si zeci de copii, au fost exploatate prin muncã. Traficantii au fost arestati în noiembrie anul trecut. În aceastã dimineatã, la Tribunalul Vaslui are loc un nou termen în dosar, judecãtorii urmând sã decidã dacã bãcãuanii rãmân sau nu în arest preventiv. Anul trecut, 25 de persoane, între care si opt minori, din localitatea vasluianã Slobozia, au reclamat faptul cã au fost exploatati prin muncã si umiliti de cãtre proprietarul unei ferme din satul Zãbala, judetul Covasna. Potrivit plângerii depuse la Politie, cei 25 de vasluieni au fost tratati ca niste sclavi si obligati sã munceascã, sub amenintarea bãtãii, pe un ogor din localitatea covãsneanã Zãbala, la scos cartofi din pãmânt. În aceeasi sesizare, oamenii sustin cã, pe perioada a 17 zile, cât au fost tinuti cu forta în acea fermã agricolã, au fost înfometati si au avut program de lucru de dimineatã pânã seara, sub arsita soarelui, fãrã nicio pauzã de odihnã. Mai mult decât atât, erau obligati sã munceascã doar în genunchi si cu mâinile goale, iar noaptea erau culcati în subsolul unui grajd, pe niste saci cu paie. Dupã mai bine de douã sãptãmâni în care au fost supusi la acest tratament, vasluienii au fost dusi cu o masinã de transport cartofi pânã în Gara Onesti, iar apoi au fost abandonati, fãrã ca vreunul dintre ei sã primeascã banii promisi initial pentru munca prestatã. Ancheta s-a extins si, în curând, anchetatorii au înteles cã au de-a face cu o retea bine pusã la punct. La finalul cercetãrilor, traficantii au fost aruncati dupã gratii.

„Am fost pãziti cu ghioaga, umiliti si batjocoriti!”

Sãraci fiind si cu posibilitãti infime sã câstige un ban în satul lor, oamenii s-au bucurat când un bãrbat din Onesti s-a oferit sã-i ducã la scos cartofi în judetul Covasna. Li s-au promis 40 de lei/zi, trei mese/zi si transport gratuit dus-întors. Au trãit însã, un adevãrat cosmar si ei, si copiii lor. „Mâncam odatã pe zi. Trei pâini erau împãrtite la atâtia oameni. Nici apã nu ne dãdeau. Unor li s-a fãcut rãu, lesinau de obosealã, de cãldurã, de foame. Nici nu se uitau. Numai în genunchi trebuia sã stãm. Nu aveam voie sã culegem cartofii cu o mânã, ci cu amândouã, nici sã ne ridicãm în picioare. Ne-am târâit pe coate câte patru kilometri pe zi si am adunat tone de cartofi. Trebuiau sã ne plãteascã. Nu ne-au dat nimic. Ne-au pãzit cu ghioaga, ne-au fãcut albie de porci, ne-au umilit. Ca niste sclavi am fost! Drept ca niste sclavi”, povestea, în octombrie anul trecut, Adela Zlate. Cu lacrimi în ochi, oamenii i-au multumit lui Dumnezeu cã au scãpat cu zile din iad. „Si-au bãtut joc de noi! Suntem sãraci, dar nu meritam asa ceva! Am muncit! Sã ne dea banii, câte 6,8 milioane de lei vechi de om! Au semnat oamenii de fricã unproces-verbal cum cã am primit bani si produse, sub presiunea bâtelor. Dupã ce ne-a lãsat în garã la Onesti, am rugat un sofer de microbuz sã ne ducã în Bacãu, mãcar! Eram multi, nu aveam bani! Vrem sã ni se facã dreptate si vrem ca întâmplarea asta sã fie învãtãturã de minte si pentru altii”, a declarat atunci Ionel Roman. Curajul acestor oameni a salvat alte zeci de vieti.

VEZI VIDEO

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.