0.2 C
Vaslui
05-dec.-2022

Star party-ul Astroclubului „Perseus” în comuna Motoseni (Bacãu), un succes în rândul participantilor

- Advertisement -

TABÃRÃ… Star party-ul organizat de Astroclubul „Perseus” Bârlad în comuna Motoseni, judetul Bacãu, a avut parte de un mare succes în rândul participantilor, al elevilor olimpici la astronomie, al astronomilor amatori individuali, al astronomilor amatori din cluburi si asociatii astronomice din tarã si cu publicul larg din mediul rural si urban. Acestia au privit spre planete, comete, stele, roiuri, nebuloase si galaxii si au discutat despre Universul nemãrginit si totodatã despre fenomenele astronomice lunii iulie.

Activitatea de educatie si stiintã s-a desfãsurat în perimetrul localitãtilor: sat Poiana, comuna Motoseni, judetul Bacãu; sat Cociu, comuna Motoseni, judetul Bacãu; sat Chetreni, comuna Motoseni, judetul Bacãu; sat Chicerea, comuna Motoseni, judetul Bacãu si sat Rãzesu, comuna Glãvãnesti, judetul Bacãu, la cca. 50 Km N-V de Bârlad si la cca. 90 Km S-E de Bacãu. Tabãra de astronomie a avut drept obiectiv promovarea astronomiei, a educatiei prin astronomie pentru reducerea abandonului scolar si realizarea de observatii astronomice planetare, observarea roiurilor de stele si roiurilor stelare (stele duble), deep-sky (galaxii, roiuri de galaxii, nebuloase planetare) si planetelor. Toti cei care au participat efectiv la întreaga activitate în „star party” au venit pregãtiti corespunzãtor pentru acest gen de activitate: cort, izopren, haine groase, apã si alimente neperisabile pentru cel putin douã zile.

Luna iulie este bogatã în fenomene astronomice

Star party-ul a fost organizat în perioada 05 – 07 iulie de Astroclubul „Perseus” Bârlad si Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, în parteneriat cu Scoala Gimnazialã „Gheorghe Nechita” Motoseni, judetul Bacãu si Primãria Motoseni, judetul Bacãu. Numãrul participantilor a fost mare, acestia având domiciliul în judetele: Galati, Bacãu, Vaslui, Vrancea si Iasi. „Luna iulie este o lunã bogatã în fenomene astronomice. În noaptea de 9 spre 10 iulie, planeta Saturn se va afla la opozitie, moment când va fi vizibilã în conditii foarte bune. Tot în iulie, pe cerul de searã pot fi observate planetele Saturn si Jupiter. Luna va fi pe 13 iulie în conjunctie cu Jupiter, iar pe 16 iulie va fi în conjunctie cu Saturn. Cel mai asteptat eveniment astronomic al acestei luni va fi în noaptea de 16 spre 17 iulie. Atunci va avea loc o eclipsã partialã de Lunã, ce va fi vizibilã din tara noastrã. Faza maximã a eclipsei va fi la ora 00:31. Luna iulie se va încheia cu spectacolul oferit de maximul curentului de meteori Delta Aquaridele, pe data de 30″, a transmis Cristina Gabriela Cãlin, profesor de limbã englezã la Scoala Gimnazialã „Gheorghe Nechita” Motoseni, judetul Bacãu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.