spot_imgspot_img
17.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

Starea de alertă a fost prelungită, iată noile modificări ale prevederilor în vigoare

- Advertisement -

ÎNCĂ O LUNĂ… Starea de alertă a fost prelungită cu încă 30 de zile, începând cu 10 septembrie, conform unui act normativ aprobat joi de Guvern. Există o singură modificare a prevederilor valabile în acest moment, testele antigen vor fi valabile 48 de ore, în loc de 24 de ore, în prezent.

Pragurile pentru diferite restricții sunt incidențele de 2, 3, 4 și respectiv 7,5 cazuri Covid-19 la 1.000 de locuitori, în 14 zile, rate calculate la nivel de județ sau localitate. Masca de protecție este obligatorie în spații închise, în transportul în comun și în locurile publice aglomerate. Evenimentele publice și private se desfășoară în aceleași condiții ca și până acum, în funcție de incidența cazurilor . Numărul de persoane este limitat în funcție de scenariul în care se află fiecare localitate, cu excepția cazului în care toți participanții sunt vaccinați. Carantina de noapte se aplică în weekend acolo unde rata de infectare depășește pragul de 4 la mie și se aplică pe tot parcursul săptămânii dacă rata trece de 7,5 cazuri la mia de locuitori în 14 zile. Secretarul de stat pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, le-a transmis persoanelor care manifestă simptome de îmbolnăvire cu Covid-19 să nu meargă la muncă, să respecte regulile sanitare, să se testeze și să ia legătura cu medicul de familie cât mai rapid, pentru a nu îngreuna acțiunile de combatere a răspândirii epidemiei. “Vreau să subliniez câteva lucruri: mai mulți pacienți ajung târziu, nu vin când apar simptomele și nu se testează când apar simptomele. Mai mult, în unele unități de primiri-urgențe, după ce s-a făcut anamneza cu pacienți pozitivi, au aflat că pacienții care știu că sunt simptomatici de câteva zile și nu s-au testat au mers la locul de muncă, fiind simptomatici. Acest lucru face foarte grea combaterea răspândirii pandemiei. Top of FoBApelul nostru către populație: dacă ești simptomatic, nu te duci la lucru, porți masca tot timpul și te testezi. Dacă ești pozitiv, anunți medicul și intri în izolare și dacă e nevoie, bineînțeles, ajungi să fii consultat, pentru că aplicarea tardivă a tratamentului poate să pună viața unei persoane în pericol. Așa că nu este de glumit cu acest virus, cine poate fi pozitiv, cine are simptome să nu meargă la locul de muncă, să se testeze și să ia legătura cu medicul lui de familie”, a declarat Raed Arafat, joi, după ședința Guvernului.

Suplimentarea numărului de paturi în ATI

Pentru că situația epidemiologică e departe de a fi bună, premierul Florin Cîțu cere creșterea numărului de paturi de la Anestezie și Terapie Intensivă (ATI). “Suntem încă în pandemie. Vedem că numărul de persoane infectate crește de la o zi la alta. Menținem starea de alertă. Trebuie să fim pregătiți să creștem numărul de paturi de la ATI și să aigurăm campania de vaccinare”, afirmă Cîțu, care precizează că a discutat cu ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de joi Hotărârea privind propunerea prelungirii stării de alertă pe teritoriul României. Starea de alertă este prelungită cu încă 30 de zile, începând cu data de 10 septembrie. Motivația prelungirii stării de alertă este aceea de a se menține măsurile de prevenire și control a infecțiilor generate de virusul SARS-CoV-2. România a intrat în stare de alertă în data de 15 mai 2020, iar de atunci măsura s-a prelungit lunar.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.