Staretul Mãnãstirii Pojorâta, ajutor nesperat pentru o familie din Arsura. Putini stiu cã monahul e consãteanul lor!

RÃDÃCINI… O familie din comuna Arsura, îngenuncheatã de necaz, dupã ce i-a ars casa din temelii, a primit în aceste zile un ajutor care a stârnit lacrimi de bucurie. Un fiu al comunei plecat departe, despre care nu mai stiau mare lucru, a auzit de aceastã dramã si a trimis în sat, la Fundãtura, 4.500 de lei, cu mesajul cã va continua sã îi fie alãturi familiei afectate de incendiu. Mare le-a fost mirarea sãtenilor, când au aflat cã cel care le-a trimis acest ajutor nesperat este nimeni altul decât pãrintele Varlaam, staretul Mãnãstirii Corlãteni, din Pojorâta – Câmpulung Moldovenesc. Putini dintre ei însã stiu cã staretul de la Pojorâta îsi are rãdãcinile în comuna Arsura, iar demult, îsi amintesc fostii colegi, juca cu ei fotbal, pe pajistile din jur. “Eu am rãmas foarte surprins când am auzit cã a ales calea preotiei, cã s-a cãlugãrit si acum este staret de mãnãstire. Dar mi-l amintesc ca fiind un om atât de linistit, de bun, care a mers pe un drum ce i se potriveste”, spune un fost coleg de scoalã generalã al staretului, prin intermediul cãruia monahul a si trimis la Fundãtura suma de bani.

Numai cine nu a vãzut niciodatã tãciunii, scrumul si disperarea lãsate în urmã de un incendiu, nu ar putea simti compasiune si solidaritate pentru cei ale cãror bunuri au fost pârjolite de joc. Povestea familiei lui Laurentiu, un bãrbat de 50 de ani, în a cãrui casã mistuitã de flãcãri locuiau el si sotia, fiica si ginerele, dar si un bebelus de nici trei luni, a înduiosat multi oameni. Unii, care au avut posibilitatea, au decis sã îi ajute cu câte un ban, însã peste tot e greu, mai ales în aceastã perioadã. O veste bunã însã avea sã vinã: un preot le-a trimis celor din familia lui Laurentiu suma de 4.500 de lei, cu care sã înceapã ceva din reconstructia casei. O sumã însemnatã în raport cu posibilitãtile unei familii obisnuite de la sat. Mare însã le-a fost mirarea când au aflat cine este binefãcãtorul lor. Pãrintele Varlaam, staretul Mãnãstirii din Pojorâta, Câmpulung Moldovenesc, este cel care a auzit despre drama lor si a decis sã îi ajute. Putini stiu cã pãrintele Varlaam este si el fiu al comunei Arsura, întrucât este de loc din satul Pâhnesti. “Nu a uitat de locurile natale”, spun oamenii care au auzit de ajutorul venit de departe.

“Nu am stiut cã s-a fãcut preot sau cã a apucat calea cãlugãriei. Nimeni nu prea stia”

“Am fost colegi de scoalã si nu uit cã ne jucam fotbal cu totii. Îl chema altfel atunci. Era un bãiat foarte linistit, respectuos, blând. El era în echipa Pâhnestilor, noi eram la Fundãtura. Eram copii, era frumos pe vremea aceea. El e dintr-o familie modestã, la locul ei. Nu am stiut cã s-a fãcut preot sau cã a apucat calea cãlugãriei. Este ceva frumos, ne mândrim cu asta. Lumea însã nu stia. Eu am aflat întâmplãtor, într-o iarnã, când au fost troiene si a ajuns pe la Primãrie, pe la noi. Dar nu am mentinut legãtura prea strâns. Acum ne-am auzit la telefon. Mi-a spus cã le-a trimis celor din familia lui Laurentiu 4.500 de lei. Am rãmas uimit, întrucât stia de cazul celor din familia cãreia i-a ars casa doar de o zi sau douã, iar asa de repede sã sarã în ajutor, nu ne-am asteptat. A spus cã banii sunt din partea sa si a încã unui om care a vrut sã îi ajute. A spus cã va continua sã le fie alãturi. Si consãtenii din sat au strâns cam 2.000 lei, pentru familia lui Laurentiu. Nu stiu, e postul Pastilor si e emotionant sã vezi cã oamenii se ajutã între ei. Îi multumim cu totii din suflet pãrintelui Varlaam. Si celor care ajutã în momente grele”, spune sãteanul din Fundãtura, fost coleg de scoalã cu pãrintele staret, Varlaam.
2 COMENTARII

  1. Felicitari ! Gest extraordinar ! Asa trebuie sa se comporte un crestin adevarat ! Biserica trebuie sa se intoarca spre popor si prin fapte bine primite !

LĂSAȚI UN MESAJ