spot_img
spot_imgspot_img
15.3 C
Vaslui
18-mai-2024

Start pentru înscrierea copiilor la clasa pregãtitoare

- Advertisement -

VIITORI ELEVI… S-a dat startul înscrierilor la clasa pregãtitoare. Pãrintii ai cãror copii împlinesc sase ani pânã pe data de 31 august trebuie sã completeze online sau la unitatea de învãtãmânt cererile-tip de înscriere pânã pe 14 mai. Pe 29 mai vor fi afisate rezultatele, iar pe 31 mai va începe a doua etapã de înscriere a copiilor care nu au fost repartizati de prima datã. Lista locurilor disponibile pentru înscrierea în clasa pregãtitoare în scolile din judetul Vaslui poate fi consultatã pe site-ul Inspectoratului Scolar Judetean. Potrivit acesteia, cele mai multe clase de elevi sunt la scolile „Stefan cel Mare” Vaslui, „George Tutoveanu” Bârlad, „Anastasie Panu” Husi si „Mihai David” Negresti – câte patru clase. În multe sate vasluiene nu vor exista clase pregãtitoare, pentru cã sunt extrem de putini elevi, astfel cã vor învãta la comun (simultan) cu elevii mai mari. Spre exemplu, urmãtoarele sate au câte un elev de clasã pregãtitoare: Gãvanu (Bogdana), Hãlãresti (Iana), Crãciunesti si Tatomiresti (Rebricea), Stâncãseni (Voinesti), Crusesti Deal si Cursesti Vale (Pungesti).

Înscrierile vor putea fi fãcute în perioada 11 aprilie-14 mai mai, când pãrintii vor putea sã completeze online sau la unitatea de învãtãmânt cererile-tip de înscriere. Pe 29 mai vor fi afisate rezultatele, iar pe 15 iunie va începe a doua etapã de înscriere a copiilor care nu au fost repartizati din prima. Pãrintii ai cãror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2024 inclusiv pot sã-si înscrie copiii în învãtãmântul primar în clasa pregãtitoare, dacã dezvoltarea lor psihosomaticã este corespunzãtoare. Înscrierea copiilor mentionati în clasa pregãtitoare se face la solicitarea scrisã a pãrintilor/ tutorilor legal instituiti/ împuternicitilor legali, dacã evaluarea dezvoltãrii psihosomatice a acestora, fãcutã de specialisti din cadrul Centrului Judetean de Resurse si Asistentã Educationalã (CJRAE) Vaslui, atestã pregãtirea copiilor pentru parcurgerea cu succes a clasei pregãtitoare. Pãrintii copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2024 inclusiv, care nu opteazã pentru înscrierea copiilor în clasa pregãtitoare în anul scolar 2024-2025, sau ai celor pentru care evaluarea aratã cã dezvoltarea psihosomaticã nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregãtitoare vor fi consiliati în vederea înscrierii copiilor la grãdinitã, în grupa mare.

Conditiile de înscriere la scoalã

Conditiile de înscriere la o scoalã prevãd cã toti copiii ai cãror pãrinti/ tutori legal instituiti/ reprezentanti legali solicitã înscrierea în clasa pregãtitoare la scoala de circumscriptie sunt înmatriculati la unitatea de învãtãmânt solicitatã. Pe locurile libere, se înscriu si, ulterior, se înmatriculeazã copiii care provin din alte circumscriptii scolare, inclusiv din alte localitãti, în conformitate cu solicitãrile pãrintilor/ tutorilor legal instituiti/ reprezentantilor legali în conditiile incluse în metodologie. Numãrul locurilor libere la clasa pregãtitoare este stabilit ca diferentã între numãrul de locuri alocate pentru clasa pregãtitoare si numãrul de copii din circumscriptie care trebuie înscrisi la acel nivel de clasã. De exemplu, potrivit metodologiei, dacã în circumscriptia scolarã a unei unitãti de învãtãmânt existã 40 de copii care trebuie înscrisi la clasa pregãtitoare, iar scoala a primit prin planul de scolarizare 50 de locuri la clasa pregãtitoare, numãrul de locuri libere este de 10 (50- 40). „În situatia în care într-o unitate de învãtãmânt numãrul cererilor de înscriere primite de la pãrinti al cãror domiciliu ce se aflã în afara circumscriptiei scolare este mai mare decât numãrul de locuri libere, se aplicã criteriile de departajare generale si specifice: existenta unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului; existenta unui documente care dovedeste cã este orfan de ambii pãrinti (situatia copilului care provine de la o casã de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimileazã situatiei copilului orfan de ambii pãrinti; existenta unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învãtãmânt respectivã”, se aratã în procedura de înscriere la clasa pregãtitoare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.