spot_imgspot_img
9.7 C
Vaslui
22-feb.-2024

Statele Unite şi China reiau dialogul militar

- Advertisement -

Washingtonul şi Beijingul vor relua dialogul la nivel înalt în domeniul apărării, primele astfel de discuţii fiind programate pentru jumătatea lunii octombrie în Hawaii, a dezvăluit astăzi un oficial de la Pentagon, citat de Reuters.

China suspendase orice contact în domeniul militar cu Statele Unite după ce administraţia Obama a informat Congresul, în ianuarie, despre un posibil contract de livrare de armament către Taiwan în valoare de 6,4 miliarde de dolari.

Primele întâlniri între cele două părţi vor avea loc pe 14 şi 15 octombrie în arhipelagul Hawaii şi vor avea pe agendă probleme maritime. O a doua reuniune va avea loc spre sfârşitul anului la Washington, a adăugat oficialul citat. Decizia reluării dialogului la nivel militar survine unei vizite efectuate la Beijing de către subsecretarul pentru Asia de Est din cadrul Departamentului Apărării, Michael Schiffer, la începutul acestei săptămâni.
Cenzurarea Internetului, Tibetul, moneda naţională chineză şi pretenţiile teritoriale ale Chinei în apele mării China de Sud au fost alte cauze care au tensionat relaţiile sino-americane în cursul acestui an. Manevrele militare comune între SUA şi Coreea de Sud, organizate după ce marina nord-coreeană a scufundat o navă de război sud-coreeană, au iritat, de asemenea, Beijingul, deşi Washingtonul a dat asigurări că exerciţiile vizează doar Phenianul.

De cealaltă parte, Pentagonul nu priveşte cu ochi buni procesul accelerat de înarmare a Chinei. Într-un raport recent, experţii militari americani au avertizat că Beijingul îşi consolidează puterea militară în detrimentul Taiwanului, pe care China îl consideră parte integrantă a teritoriului său.

evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.