Statul a dat, statul a luat. Fiscul cere înapoi aproape jumătate din ajutoarele date oamenilor în pandemie

Românii care au primit anul trecut ajutoare de la stat pe perioada stării de urgență și a celei de alertă trebuie să dea înapoi sume importante drept taxe și impozite pentru acești bani. Mulți nu știau și nu înțeleg de ce nu s-au oprit direct aceste dări.

Florea Constantinescu este un taximetrist din Timișoara. Lucrează pe persoană fizică autorizată (PFA), pentru că așa este practica în meseria sa. Anul trecut, nu a mai lucrat cinci luni, din cauza interdicțiilor și a faptului că românii se temeau de contractarea noului coronavirus. În această perioadă, a primit de la stat aproape 15.000 de lei drept ajutoare. Acum se plânge însă că trebuie să dea înapoi aproape jumătate din sumă. Motivul: trebuie să achite contribuție socială, contribuție de sănătate și impozit pe venit. El se întreabă acum statul de ce nu a reținut la sursă contribuțiile și taxele. Anul trecut m-am încadrat și am beneficiat de acele ajutoare. În această categorie sunt și alții, precum avocați, cântăreți, restaurante etc. Am stat acasă cinci luni, cu venit zero. Acum, aud că statul ne ia înapoi aproape jumătate. Noi am primit acești bani de la stat, iar acesta nu a spus nimic la început. De ce nu am fost notificat? De ce nu au tras taxele direct din acea sumă?

Florea Constantinescu: Acesta a precizat că a primit timp de două luni câte 4.072 de lei, iar alte trei luni câte 2.120 de lei pe lună. În total, circa 14.500 de lei. Impozitul pe venit este 10%, contribuția de sănătate tot 10%, iar contribuția socială (pentru pensii – n.r.) este de 25%, astfel că acum trebuie să dea înapoi la stat în jur de 6.000 de lei.
Citeşte întreaga ştire: Statul a dat, statul a luat. Fiscul cere înapoi aproape jumătate din ajutoarele date oamenilor în pandemie

 
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ