spot_imgspot_img
11.2 C
Vaslui
25-feb.-2024

Statul îsi aratã, în sfârsit, forta. Ajuns în instantã din 2013, dosarul vamesilor a rãmas în pronuntare

- Advertisement -

LA FINAL…Unul dintre cele mai rãsunãtoare dosare de coruptie din judetul Vaslui, cel al vamesilor din Albita, a ajuns, în sfârsit, la final. Dupã aproximativ 9 ani, statul îsi aratã forta si lasã dosarul în pronuntare pentru luna septembrie. La acea datã, vamesii trimisi în judecatã vor afla dacã sunt sau nu trasi la rãspundere pentru faptele pentru care au ajuns în fata judecãtorilor. Gurile rele vorbesc despre prescriptie în conditiile în care o sentintã în acest dosar ar fi imposibil de dat dacã sunt respectate deciziile Curtii Constitutionale de egalitate. În plus, ar fi un caz unic în istorie ca un judecãtor sã se pronunte cu o pedeapsã asupra unor fapte prescrise.

Dupã mai bine de 9 ani de judecatã, statul îsi aratã, în sfârsit, muschii si decide pronuntarea în dosarul vamesilor acuzati de coruptie si trimisi în judecatã încã din 2013. Magistratii au decis sã-si spunã ultimul cuvânt la jumãtatea lunii viitoare, dar gurile rele vorbesc despre o eventualã prescriptie a faptelor. Si asta în conditiile în care vamesii trimisi în judecatã cu cerut, la ultima sedintã, repunerea pe rol a dosarului penal. Conform unor surse judiciare, o sentintã în acest dosar ar fi imposibil de dat în conditiile în care sunt respectate deciziile Curtii Constitutionale de egalitate. În plus, ar fi un caz unic în istorie ca un judecãtor sã se pronunte cu o pedeapsã asupra unor fapte prescrise. Reamintim cã, în 2013, DNA Iasi, prin vocea procurorului Emilian Eva, reuseste sã dea o nouã loviturã puternicã de imagine pentru cel mai mare punct de trecere a frontierei de stat de pe granita de est a UE, Vama Albita: 17 din cei 68 de vamesi au fost arestati preventiv, pentru luare de mitã si, într-un caz, trafic de influentã. Procurorii DNA, dupã luni bune de strâns probe, au reusit sã convingã judecãtorii, cel putin în faza propunerii de arestare preventivã, cã vamesii de la Albita obisnuiau sã ia mitã de la cei care tranziteazã cu diferite mãrfuri acest punct vamal. Situatia rusinoasã vine dupã ce, în 2011, nu mai putin de 47 de politisti de frontierã au fost „sãltati” cu mascati pentru acelasi gen de infractiune si au petrecut câteva luni în arest preventiv.

Arestarea vamesilor nu a luat pe nimeni prin suprindere, astfel cã multi erau pregãtiti de moment, apartinãtorii venind din timp pe holurile Tribunalului cu schimburile necesare unei sederi prelungite.

Dosar „beton” prezentat în fața judecãtorilor

Asa cum au afirmat la acea vreme chiar si avocatii inculpatilor, probele din dosar au fost „foarte tari”, clare si greu de combãtut. S-a aflat cu acest prilej faptul cã omul-cheie din probatoriul anchetatorilor a fost un cetãtean moldovean, Igor Feodorov, care lucra sub acoperire, apãrând în fata vamesilor ca un transportator obisnuit. El însã avea nu doar aparaturã pe el, ci si tacticã deosebitã în a-i face pe vamesii nostri sã afirme rãspicat, așa cum reiesea de pe înregistrãri, cã vor sau sunt de acord sã primeascã mitã. Sumele nu erau foarte mari, dar se pare cã judecãtorii nu au fost interesati de acest aspect, ci strict de comiterea infractiunii de luare de mitã, în sine. În fata probelor video, audio si a martorilor, vamesii în cauzã nu au prea putut sã îsi probeze nevinovãtia, de aceea toti au recunoscut cã era o practicã luarea de bani de la cei care tranzitau Vama Albita.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

10 COMENTARII

 1. Nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase! Dacă mai întârziau un pic, magistrații, dosarul ar fi avut termen de soluționare ca cel al Revoluției.

 2. Statul își arată forța. Care forța? Mai bine zis arată cât de impotent e. In jud Vaslui corupția e generalizată și aproape legalizata. Nu demult rutieriștii din barlad au fost prinși cu șpagă, au recunoscut și in continuare sunt polițiști. Intr o țara normala corupții fac închisoare, la noi sunt premiati

  • BRAVO prietene ……..aşa este….. raiul brfaşilor în acest judeţ mafia este legalizată ….instituţiile statului sunt GRUPURI INFRACŢIONALE ORGANIZATE doar amărăţii care fură o păine de foame sunt pedepsiţi cu ani mulţi de bulău de la HOŢIE toate ni se trag !

 3. Cumva nu s a luat mita? Ce inscenare e? În vama Albita nu se ia mita? Poți susține asta? Deci sunt inregistrari, sunt probe si tu susții ca e înscenare, nu? Ba tu ești nebun? E ca vorba aia: eu o tin de coarne si tu susții ca e ciuta! Lasa în pace legea sa si facă treaba si spagarii…….șpagarii la zdup!

 4. Băi ziaristu lui pește , un dosar beton nu durează 9 ani .
  Și pe Îgor nu îl cheamă Feodorov ci Caraman.
  Nu prea te documentezi cånd scrii prostii.

 5. Ce aberezi, fratioare… Care vames a recunoscut tâmpeniile alea de acuzatii? Si… ce „forta” arata statul? Forta de a inscena dosare impotriva lui, insusi, pentru ca Romania sa nu fie admisa in Schengen, ca asa venise ordin de la Berlin?
  Cat despre procurorul Eva, ai avut curiozitatea sa numeri dosarele in care e inculpat? Ia fa-o si dupa aia scrie! Ori nu poti scrie articole naspa despre cei care te platesc?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.