spot_imgspot_img
8.8 C
Vaslui
27-apr.-2024

Statul neputincios în dosarul vamesilor acuzati de coruptie! Judecãtorii iau în discutie prescriptia cauzei

- Advertisement -

ÎNTORSÃTURÃ…Unul dintre cele mai rãsunãtoare dosare de coruptie din judetul Vaslui, cel al vamesilor din Albita, a ajuns într-un impas. Astfel, unii dintre cei judecati acum au cerut repunerea cauzei pe rol. Cererea a fost, însã, respinsã de judecãtorii Curtii de Apel Iasi. În schimb, instanta a decis ca pãrtile sã depunã concluzii scrise cu privire la prescriptie si i-au chemat, pe cei implicati, la judecatã, în luna august. De asemenea, o sentintã în acest dosar ar fi imposibil de dat în conditiile în care sunt respectate deciziile Curtii Constitutionale de egalitate. În plus, ar fi un caz unic în istorie ca un judecãtor sã se pronunte cu o pedeapsã asupra unor fapte prescrise.

Unul dintre cele mai rãsunãtoare dosare de coruptie instrumentate de autoritãtile vasluiene si iesene este pe cale sã ia o altã întorsãturã. Si asta dupã ce magistratii Curtii de Apel Iasi au respins cererea vamesilor, trimisi în judecatã pentru coruptie, de repunere a cauzei pe rol. În schimb, au cerut apãrãtorilor sã depunã concluzii scrise în ceea ce priveste prescriptia cauzei. Soarta lor va fi stabilitã, de judecãtori, peste aproximativ douã luni, în luna august, atunci când a fost ales urmãtorul termen de judecatã. De asemenea, o sentintã în acest dosar ar fi imposibil de dat în conditiile în care sunt respectate deciziile Curtii Constitutionale de egalitate. În plus, ar fi un caz unic în istorie ca un judecãtor sã se pronunte cu o pedeapsã asupra unor fapte prescrise. Reamintim cã, în 2013, DNA Iasi, prin vocea procurorului Emilian Eva, reuseste sã dea o nouã loviturã puternicã de imagine pentru cel mai mare punct de trecere a frontierei de stat de pe granita de est a UE, Vama Albita: 17 din cei 68 de vamesi au fost arestati preventiv, pentru luare de mitã si, într-un caz, trafic de influentã. Procurorii DNA, dupã luni bune de strâns probe, a reusit sã convingã judecãtorii, cel putin în faza propunerii de arestare preventivã, cã vamesii de la Albita obisnuiau sã ia mitã de la cei care tranziteazã cu diferite mãrfuri acest punct vamal. Situatia rusinoasã vine dupã ce, în 2011, nu mai putin de 47 de politisti de frontierã au fost „sãltati” cu mascatii pentru acelasi gen de infractiune si au petrecut câteva luni în arest preventiv.

Arestarea vamesilor nu a luat pe nmeni prin suprindere astfel cã multi s-au pregãtit de acest moment, apartinãtorii venind din timp pe holurile Tribunalului cu schimburile necesare unei sederi prelungite. „Bãnuiam sentinta. Asteptarea a fost mai grea decât rezultatul”, a sustinut,la acea vreme, unul dintre vamesii arestati.

Dosar „beton” prezentat în fata judecãtorilor

Asa cum au afirmat, la acea vreme, chiar si avocatii inculpatilor, probele din dosar au fost „foarte tari”, clare si greu de combãtut. S-a aflat cu acest prilej faptul cã omul-cheie din probatoriul anchetatorilor a fost un cetãtean moldovean, Igor Feodorov, care lucra sub acoperire, apãrând în fata vamesilor ca un transportator obisnuit. El însã avea nu doar aparaturã pe el, ci si tacticã deosebitã în a-i face pe vamesii nostri sã afirme rãspicat, asa cum reiesea de pe înregistrãri, cã vor sau sunt de acord sã primeascã mitã. Sumele nu era foarte mari, dar se pare cã judecãtorii nu au fost interesati de acest aspect, ci strict de comiterea infractiunii de luare de mitã, în sine. De pildã, în rechizitoriu se aratã cum, în discutia a doi vamesi cu „transportatorul” sub acoperire, moldoveanul, care avea câteva colete într-o remorcã, îl întreabã clar pe vamesi „vã dau 20 de euro, e bine asa?”. Unul din vamesi spune: „da”. Colega de serviciu însã, îi cere moldoveanului procurora: „scoate procura s-o vãd si eu”. „Dar am mai scos-o odatã”, i-a rãspuns agentul sub acoperire. Ei bine, acest gen de dialog a contat pentru anchetatori si instantã, care a considerat cã vamesul român a spus clar cã acceptã mita de 20 de euro, iar colega sa ar fi încercat, prin exprimarea „scoate procurora s-o vãd si eu”, cã ar pretinde si ea bani. Femeia însã s-a apãrat în fata procurorilor, spunând cã doar a vrut sã fie riguroasã în verificãri. Interesant este faptul cã dacã omul anchetatorilor din Republica Moldova, care a „pozat” în transportator si-a fãcut treaba perfect (înregistrãri expresive, dialoguri din care sã rezulte intentia vãditã a vamesilor de a primi foloase necuvenite), ofiterul sub acoperire infiltrat de anchetatorii români pentru a culege probe de coruptie, Cristea Ionitã Adrian, aproape cã a pierdut vremea degeabã în vamã, pânã în luna mai, când a intervenit agentul moldovenilor. În fata probelor video, audio si a martorilor, vamesii în cauzã nu au prea putut sã îsi probeze nevinovãtia, de aceea toti au recunoscut cã era o practicã luarea de bani de la cei care tranzitau Vama Albita. De altfel, spun avocatii, dosarul vamesilor este mult mai bine elaborat decât cel, din 2011, al celor 47 de politisti de frontierã, care a înregistrat un esec rusinos mai ales pentru cei care au instrumentat cazul. Magistratii au spus despre probele acelui dosar cã sunt neclare, cã nu este estimat prejudiciul, cã nu se stie cine a dat mitã, cât, iar filmãrile efectuate nu sunt de mare ajutor în dovedirea faptelor. De data aceasta însã, procurorul care instrumenteazã acest dosar, Emilian Eva, se pare cã a reusit sã adune probe mai concludente. Filmãri, înregistrãri audio, interceptãri telefonice, martori, etc. În acest caz pe lângã perchezitiile din cabinele de la Vamã au fost fãcute si perchezitii la toate casele vamesilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

19 COMENTARII

  1. Băi nenea ziaristule , pe așa zisul agent sub acoperie moldovean îl cheamă IGOR CARAMAN .
    Dacă tot scrii tu la un ziar măcar te informezi cum trebuie .
    Sau voi ziariștii stiți doar să șantajați în frunte cu unflatul șef?

    • Feodorov e un patronim, de fapt. Adica pe tac’su il chema Feodor, iar el se prezinta ca Igor Feodorovici (fiul lui Feodor) Caraman. Astfel de apelative (prenume + patronim + nume de familie) sunt permanent folosite in cultura rusa. In cea arabeasca e si mai greu: numele complet e format din prenume + prenumele tatalui + prenumele bunicului. Doar ca ziaristul nu stie sa faca deosebirea intre patronim si nume de familie, ca n-a invatat la scoala. Cultura si educatia nu cresc in copaci… Tre’ sa mergi la scoala, ori sa citesti, ca sa stii astfel de lucruri. Cu cititul e cam greu, in zilele noastre, iar profesorii facuti „cu plicul” nu te mai invata mare lucru. Nici macar sa citesti, ca nici ei nu stiu… 😀

      • Contează cum îl cheamă pe acel sub acoperire sau contează mai mult faptele făcute de vameșii care se imbogateau peste noapte?
        Din salariu nu reușești să-ți faci avere asa cum au făcut acești vameși. Toți vameșii erau cu ochii doar după euro, țigări și alte bunuri.
        Merita toți sa stea după gratii și sa le confiște averile care nu au cu ce demonstra ca sunt făcute cinstit.

        • Mhm… iar tomberoanele cu tigari tu le plimbai prin vama, in timp ce te rodea invidia si te rugai sa moara capra vecinului, asa-i? N-ai facut si vreo sesizare pe la DNA? Ce ti-e si cu romanul, bai frate. Lui ii pute curu’ de saracie, dar nici pe cel care-i arunca un blid de mancare nu-l lasa sa traiasca… Ia zi, ai vrea sa vina din nou Ceausescu si legea „ilicitului”, corect? 🙂
          Pentru informarea ta: in orice societate democratica se pleaca de la prezumtia de nevinovatie. Pana cand cineva nu dovedeste clar ca esti vinovat, nu poti fi bagat la inchisoare. Iar in acest caz, s-a mers doar pe speculatii.

  2. Eu cred ca judecatorilor de la Iasi le-a fost rusine sa condamne niste oameni in lipsa de probe solide (nu facaturi ale unui procuror murdar) si de aia au lasat faptele sa se prescrie. Ca nu va imaginati ca acei judecatori nu stiu ce fel de „poama” era procurorul Eva…
    Cum spunea cineva mai jos, teoretic, toti vamesii iau mita. E in fisa postului 🙂 Dar acelasi principiu se aplica si la judecatori, si la procurori, si la politisti, si la primari, si la… controlorii de tren. Hai sa-i bagam pe toti in puscarie, din oficiu, ca „stim noi ca asa e!”. Sau, mai bine, sa fie bagati la puscarie chiar inainte de a ocupa functia, asa… preventiv! 🙂

    Pentru informarea corecta a cititorilor – ca vaz ca redactorul a „uitat” sa spuna asta: in dosarul vamesilor, proba de temelie, „martorul acoperit”, un infractor basarabean condamnat de mai multe ori si in R. Moldova, si prin Italia, si… cine mai stie pe unde, s-a prezentat o singura data in fata judecatorilor – desi fusese citat de foarte multe ori – si a spus, in mare, ca… „nu-si mai aduce aminte exact”. Si atunci, cum sa-i condamni?!

    • Bravo! Eu propun ca toti demnitarii sa fie bagati 5 ani la zdup inainte sa ocupe functia. Pentru furaciunile pe care le vor face in viitor, in timpul mandatului. Ca asa se face la curve: plata inainte!

  3. Aci e vorba de corupţie şi mafiuţă … alde fraierică care fură o păine de foame e arestat , judecat ,condamnat in 30 de zile. Au trecut 11 anişori şi aceşti borfaşi speciali care se cred DUMNEZEI nu au făcut nimic ….un stat cu instituţii mafiote punct.

  4. Dada, poti sa comiti crime linisiti astepti catvia ani apoi nu ai probleme. Normal ca se incurajeaza criminalitatea asa, si cei ce la curtea constitutionala sunt niste spagari pusi politic care permit ilegalitati dupa bunul plac. Nu am auzit in alta tara ca legile sa fie aprobate de vreo „curte constitutionala”, practic acei mafioti de la acea curte decid totul in romania.

  5. Justitia se face cu PROBE, nu cu „interpretari”. Daca vamesul cere PROCURA, nu poti tu, procurorul, sa presupui, din preputul gandirii tale, ca „procura” ar insemna bani. Ca, daca faci astfel, ar trebui sa spui si CATI bani, in ce valuta, etc.
    Emilian Eva era o putreziciune de procuror DNA, care cauta sa se faca „remarcat”, pentru a abate atentia altor procurori de la propriile sale infractiuni. Ca… n-aveai cum sa arestezi un procuror cu imagine de „erou”, nu-i asa? Iaca, s-a putut! A avansat in functie turnandu-si calomnios colegii, timp de multi ani, catre prietenii sai din SRi, ofiterii Onutu si Tataru, si seful acestora, Simion. A santajat oameni de afaceri din Iasi cu „infractiuni” provenite din informatii cumparate de la „prietenii” sai din SRI, spunandu-le ca „prietenul lui”, Toni Hritac, redactorul-sef de la Ziarul de Iasi, va avea grija sa le publice. Pe cei care nu-l credeau, ii invita sa treaca „miercuri seara, pe la 7” pe la restaurantul „Motor” din Tudor Vladimirescu, sa-l vada cum serveste masa cu Toni Hritac.
    O jigodie care nu dorea decat sa parvina, turnand, mintind, inventand probe si calcand pe cadavre!
    Ca vamesii iau spaga, e lucru stiut dintotdeauna. Chiar si in Biblie scrie asta! 🙂 Dar lucrul asta trebuie probat in instanta! Cu probe, nu cu vorbe! Si altcumva decat printr-un procuror-infractor si printr-un denuntator-infractor!! Ca altfel, pe baza vorbelor, ar trebui arestati toti vamesii din lume…

    • Andrei, toti stim ca la VAMA s-au luat spagi crunte, moldovanii saracii au cotizat de-au behait.

      Ca sistemul e de cacat, ca niste procurori nu-s in stare sa adune dovezi si sa documenteze cum trebuie, asta e altceva si e doar oglinda starii de rahat in care se afla tara asta.

      • Daaa…. saracii mutanti… Au umplut Europa cu tigari de contrabanda, fete de consumatie, constructori care vin la munca la pranz si pleaca la 14 – si asta cand binevoiesc sa vina, si chiar si cu materiale radioactive din Ucraina, prin anii ’90.
        Sa ne pupe si-n dos ca le-a dat statul roman cetatenie UE degeaba, fara sa cunoasca o boaba de limba romana si cu domicilii fictive, cate 100 intr-o garsoniera din Vaslui! Daca te duceai tu, cetatean roman, la Pasapoarte, la Vaslui, vedeai cu stupoare ca un mutant mergea la etaj, sa vorbeasca cu seful institutiei, dupa care venea insotit de el si de 30 de alti mutanti, pe care-i baga in fata. Iar tu trebuia sa vii a doua zi, ca pentru tine, ROMANUL, nu mai era loc!
        Sa dea spaga, ca prea vor totul moca!! Daca statul roman nu stie sa ceara, macar vamesii s-o faca! Si inca li se cere prea putin! Rupeti-i fratilor!!

      • Pe „toti stim” nu se baga oameni la puscarie! Poate ca „toti stim” ca tu mergi cu masina de serviciu sa-ti rezolvi probleme personale (sa presupunem), dar nu poti fi sanctionat daca nu esti prins.

        Iar in cazul vamesilor si politistilor de frontiera, TOTI CHIAR STIM ca acele dosare au fost deschise si mediatizate INTENTIONAT, EXACT cand Romania voia sa intre in Schengen, de niste lichele care au primit ordine de la politicienii slugi ale ambasadelor straine, pentru ca UE sa ne poata arata cu degetul cat de corupti suntem (de parca ei n-ar fi) si sa-si justifice refuzul. Ca… nu te iluziona ca Romania ar avea drepturi in UE…

  6. Spaga ! Si acum vamesi romani de la Albita cer cate 300 de euro sau mai mult TIRistilor sa le dea drumul sa iasa mai repede din tara. In mod cert, cer si de la autoturisme. Sunt inca o banda de criminali impreuna cu procurorii care-i judeca si care-i scot basma curata pe ceilalti vamesi corupti, vamesi care au mai multe vile somptuoase fiecare.

    • Știi tu. Ai dreaku’ atoatestiutori! Vezi ca angajeazala Vama. Pentru 300 euro șpagă la mașină, ma-și risca. Lovele grupa mare. Nu ca fraierii care-s judecați exact pentru 200 lei de aproape 10 ani. Ăștia au fost inculpați dedoi infractori :un procuror și un mutant. Ambii arestați preventiv înainte și după….. Asa ca, dacă ai sânge în instalație…. Angajează-te.! Treci la treaba și apoi comentează. Succes.

    • De regula, nu prea exista coada la iesirea camioanelor din vama Albita, ci la intrare, in special in partea moldoveneasca. Deci, nu prea ar avea de ce sa ceara vamesii romani spaga „ca sa-i lase sa iasa mai repede din tara”, ca ei ies, oricum, repede. Iar tiristii nu prea lasa spagi, ca-s doar soferi, iar patronii lor nu prea le dau mii de uro pe mana pentru spagi. Vorbesti pe de rost…

  7. Am spus și ma repet: acesti ” judecatori ” ai curții constituționale sunt un grup infracțional organizat! Pana când acesti asa zisi judecatori nu vor fi aleși din rândul judecătorilor de cariera și pe mandate mici de 3…4 ani justiția în România va fi bătută în cap! Știe cumva un politician mai bine Constitutia României ca un judecator? O aplica mai bine un politician? Mafioții de la putere , își pun acoliții acolo ….. timp de 9 ani si incalca grosolan cu știrea lor Constitutia!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.