19.9 C
Vaslui
25-iun.-2022

Steaua sus rãsare, la Negresti! (foto)

EVENIMENTE A fost o zi istoricã, ieri, pentru cei 9.000 de locuitori ai Negrestiului. În timp ce, în sala de sedinte a primãriei, conducerea orasului analiza greutãtile în care se zbate urbea si faptul cã, pe ultima sutã de metri din 2010, Guvernul Boc a alocat 26 miliarde lei vechi pentru Negresti, în centru, presedintele Consiliului Judetean, Vasile Mihalachi, inaugura conducta de gaze a orasului. Nu singur, pentru cã alãturi s-au aflat colegii din CJ si conducerea Gaz Est. Asa cum se obisnuieste la noi de sãrbãtori, o fanfarã reprezentativã din Negresti a cântat cu foc. Peste toate, cireasa de pe tortul portocaliu: în ianuarie 2011, ministrul Elena Udrea vine la Negresti pentru a semna un contract de modernizare a orasului, în valoare de 10 milioane de euro, care va schimba din temelii fata localitãtii.

Vestea cã, în ultimele zile din 2010, orasul Negresti a primit din Fondul de Rezervã aflat la dispozitia Guvernului suma de 26 miliarde lei a luat prin surprindere pe toatã lumea. Ieri, consilierii locali au fost chemati în sedintã de urgentã, pentru a aproba rectificarea bugetului local tocmai cu suma primitã de la Guvern. Mai precis, orasul Negresti a beneficiat de 26,62 miliarde lei vechi, din rezerva Guvernului, prin HG 1308/23.12.2010, bani care au fost împãrtiti astfel: pentru proiectul cu groapa ecologicã a orasului – 26 miliarde, subventii pentru reabilitarea termicã a blocurilor din oras – 550 milioane, subventii pentru finantarea programului “Mere pentru elevi” – 70 milioane. Deputatul Dan Marian, presedintele organizatiei judetene PDL, prezent la sedinta Consiliului Local de ieri, a explicat cã Negrestiul a primit cea mai mare sumã din tarã, la nivel de alocãri bugetare pe final de an.

“Presedintele Mihalachi este afectat pentru cã a fost votat de 90 de oameni, în 1992”

Deputatul Marian a explicat cã, anul viitor, orasul Negresti va beneficia de toatã deschiderea din partea Guvernului Boc, inclusiv prin realizarea unor investitii extrem de necesare locuitorilor de aici. “Vã transmit mesajul Guvernului României: veti fi ajutati pentru a îndeplini tot ceea ce ati promis oamenilor de aici. Premierul a înteles cã disputele politice afecteazã grav situatia în care se aflã orasul Negresti, dar si judetul Vaslui. Alocarea sumei de 26 de miliarde a fost fãcutã special pentru orasul Negresti. Si, o informatie foarte importantã: în ianuarie anul viitor, veti avea vizita ministrului Dezvoltãrii, doamna Elena Udrea, care va semna un contract de 10 milioane euro, pentru modernizarea orasului Negresti, bani care se vor duce pe infrastructurã. Adicã, se va turna asfalt de 10 milioane de euro, iar în ianuarie se va semna acest proiect. Este munca dvs., a primarului si consilierilor locali, care au reusit sã facã un proiect de asemenea anvergurã. Sper cã, atunci când va veni la Negresti, doamna Udrea nu va mai avea parte de spectacolul politic jalnic pe care PSD-ul îl creeazã în acest oras“, a explicat presedintele PDL Vaslui, în prezenta consilierilor locali din Negresti. Primarul Ioan Cozma a avut un atac dur la adresa presedintelui Consiliului Judetean, Vasile Mihalachi, pe care l-a acuzat de atitudine rãu-voitoare fatã de locuitorii Negrestiului. Motivatia primarului? “De 20 de ani, locuitorii de aici trãiesc în umilintã si suferintã, pentru cã dl. Mihalachi nu a uitat cã a fost votat doar de 90 de oameni, la alegerile pentru primãrie din 1992. Dânsul a fost foarte afectat de acest lucru si, timp de 20 de ani, a trãit cu resentimente fatã de negresteni, oameni cu care trãieste si se întâlneste zi de zi”, a spus primarul.

O afacere cu bani europeni, care se putea termina rãu

Faptul cã orasul a primit, în ultimele zile ale acestui an suma de 26 miliarde lei vechi din Fondul de Rezervã al Guvernului a deblocat o situatie care se anunta explozivã pentru cei care conduc localitatea. În noiembrie, conducerea primãriei a fost anuntatã cã trebuie sã returneze suma de 26 miliarde, primitã pe un fond de mediu cu finantare europeanã. Mai precis, primãria a început realizarea unei gropi ecologice, proiect care ar fi avut nevoie de sustinerea Consiliului Judetean, cu cofinantare. “Dl. presedinte Mihalachi nu a vrut sã ne ajute cu niciun leu, asa cã am ajuns într-o situatie criticã. Pentru cã nu am finalizat proiectul, Uniunea Europeanã ne-a cerut banii înapoi, respectiv 26 de miliarde de lei vechi, pe baza unei somatii din noiembrie. În document, ni se spunea cã, în termen de 45 de zile, trebuie sã plãtim toti banii, altfel vom risca blocarea conturilor. În plus, nu am fi putut semna contractul cu doamna Udrea, în ianuarie, si am fi pierdut finantarea de 10 milioane de euro. Dacã nu venea Guvernul sã ne ajute cu acesti bani, în doi-trei ani am fi ajuns la 100 de miliarde, cu tot cu penalitãti”, a spus Cozma.

Cum a pus Mihalachi bete în roate locuitorilor din Negresti…

“Cazul Mihalachi” a fost, de altfel, tema predilectã de discutie a consilierilor locali, ca si a conducerii primãriei, la sedinta de ieri. Edilul Negrestiului a spus cã, la o sedintã a Agentiei Regionale de Dezvoltare Nord-Est, presedintele CJ a fost singurul care s-a opus implementãrii unui program regional de modernizare a infrastructurii pentru Negresti. “Stiu sigur cã asa a fost. Singurul judet care a votat în sedintã împotriva proiectului Negrestiului a fost Vasluiul, prin dl. presedinte Vasile Mihalachi. Pentru noi au votat patru judete, inclusiv cele conduse de PSD, însã dl. Mihalachi nu a vrut”, a explicat primarul. Unii consilieri au acuzat faptul cã sefii de la CJ “vor sã-l îngroape pe dl. primar, dar îngroapã orasul”.

Bugetul pe 2011, strict pentru cheltuieli!

“Sfatul meu pentru conducerea primãriei este urmãtorul: bugetul anului 2011 nu îl veti folosi la investitii, ci doar pentru buna functionare a primãriei. Investitiile, atâtea câte sunt, vor veni de la Guvern. Toate sumele pe care le aveti la bugetul local pentru anul viitor vor merge pentru achitarea datoriilor si asigurarea bunei functionãri a institutiei. Eu, ca deputat, dar si ca reprezentant al partidului de guvernãmânt, PDL, vã asigurãm de tot sprijinul nostru pentru primãria Negresti, în 2011” – deputatul Dan Marian, presedintele organizatiei judetene PDL Vaslui

Gazul, realitate în Negresti!

Ieri, la prânz, în centrul Negrestiului, în prezenta oficialitãtilor judetene si a conducerii Gaz Est, s-a aprins flacãra de la noua retea de alimentare cu gaze a orasului. Un eveniment care a marcat mai mult de jumãtate de an de muncã asiduã a celor de la Gaz Est. Investitia s-a ridicat la 34 miliarde lei vechi, fiind deja bransati 200 de abonati din oras. În timp ce oficialitãtile judetene au marcat evenimentul cu mãsuri speciale de protectie – circulatia pe drumul national Vaslui-Roman a fost deviatã, în timpul aprinderii flãcãrii -, la primãrie a fost nervozitate maximã. Primarul Ioan Cozma a refuzat sã vinã la inaugurare, acuzând faptul cã sefii de la CJ “îsi asumã în mod nemeritat faptul de a fi adus gazul în Negresti”, întrucât “nu s-a respectat parteneriatul din 2006, când presedinte al CJ era dl. Corneliu Bichinet”. Deputatul Marian a încercat sã explice cum stau treburile cu noua conductã de gaze. “Gazul de la Negresti l-a adus Guvernul Boc, care a alocat bani cãtre judetul Vaslui, iar Consiliul Judetean i-a dirijat aici. Aceasta este realitatea, pe care trebuie s-o stie toti cetãtenii”, a mai adãugat parlamentarul.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here