31.1 C
Vaslui
01-iul.-2022

Stefan, îmblânzitorul de câini: „dresarea nu ar trebui sa fie un moft, un câine educat e, totodatã, fericit, pentru cã îsi întelege stãpânul!” | FOTO | VIDEO

EDUCATIE… Un tânãr din Vaslui, pregãtit în dresajul câinilor, îi îndeamnã pe oameni sã-si educe cãteii, dacã vor sã se bucure cu adevãrat de ceea ce au ei mai bun de oferit. „Educarea cãtelului nu ar trebui sa fie doar un moft, un câine educat este un câine fericit, iar stãpânul sãu, multumit”, le explicã Stefan internautilor de pe pagina de Facebook – Câini de rasã România, acolo unde publicã si filmulete cu cãteii dresati de el. Tânãrul instructor canin îi ajutã sã înteleagã ce le cer stãpânii si îi învatã sã execute mai multe comenzi sau sã renunte la anumite deprinderi. Spre exemplu, pe Ares, un pui de Husky Siberian, l-a învãtat sã nu mai omoare pãsãri. Acum e educat si prieten cu ele. „Cum ne ducem copiii la scoalã, asa trebuie sã ducem si cãteii la dresat”, precizeazã instructorul vasluian.

Stefan iubeste câinii de când era copil, însã ca instructor canin profeseazã de aproximativ sase ani. Face asta din pasiune, atunci când timpul îi permite, pentru cã întelege mai bine ca oricine cât de importantã este educarea câinilor. „Este bine sã fie dresat imediat dupã ce terminã schema de vaccinare, adicã de pe la trei luni jumãtate si pânã când împlineste cinci-sase luni. În aceastã perioadã, ei absorb totul ca un burete. E aproape aceeasi situatie ca la noi oamenii, copiii încep sã meargã la scoalã la 6 ani, nu la 10. Toate lucrurile trebuie fãcute la timpul lor. Unii nu înteleg cât de important e sã fie dresat la timpul potrivit. Dupã 5-6 luni, e putin mai greu de dresat, pentru cã pânã atunci el deprinde anumite obiceiuri, începe sã aibã tabieturi greu de scos din comportament. Spre exemplu, unii nu acceptã sã punem mâna pe ei, iar când facem asta, încearcã sã ne muste. Înseamnã cã si-au format caracterul si e greu sã-i mai schimbãm”, explicã Stefan.

Câinii cei mai greu de dresat sunt cei din rasele Husky Siberian, Dalmatian, Akita Inu japonez, Amstaff

Cu cât cãtelul înainteazã în vârstã, cu atât e mai greu de lucrat, spune instructorul canin. „Am auzit foarte multe cazuri de cãtei care ajung la un an-un an jumãtate si sunt dati spre adoptie sau chiar pãrãsiti pe stradã, pentru cã nu sunt educati. Stãpânii îi agreeazã când sunt mici, dar ulterior, când cresc, încep sã fie deranjati de comportamentul acestora. În schimb, dacã sunt dresati, eliminãm obiceiurile care nu sunt bune. Neuronii sunt pusi în miscare, devin mai inteligenti, învatã sã fie cuminti… Un cãtel educat e, totodatã, fericit, pentru cã îsi întelege stãpânul. Îi întelege orice cuvânt rostit”, explicã instructorul canin. În ceea ce priveste durata procesului de dresare, acesta spune cã „depinde foarte mult de rasa câinelui, de vârsta lui si de problemele de comportament. În general, dureazã între douã si patru sãptãmâni. Dar, repet, depinde de cele trei elemente spuse mai devreme. Am lucrat foarte bine cu cãteii din rasele Ciobãnesc belgian, Ciobãnesc german, Akita american, Labrador… Sunt mai docili, mai ascultãtori si foarte inteligenti. Însã am întâmpinat multe dificultãti la dresarea cãteilor din rasele Husky Siberian, Dalmatian, Akita Inu japonez, Amstaff. Sunt câini foarte încãpãtânati”.

Câinii pot fi dresati sã facã pazã fãrã stãpân, sã apere o proprietate, un copil sau sã defileze într-o expozitie

Potrivit instructorului canin, dresajul se face în functie de ceea ce îsi doreste stãpânul de la câinele sãu. „Sunt oameni care vor sã-i lase singuri pe un teren proprietate personalã, iar câinii trebuie sã facã pazã fãrã stãpân. Asta înseamnã cã trebuie sã fie stârnitã agresivitatea cãtelului, ca nimeni sã nu intre pe acel teren. Mai este si atacul la comandã sau muscãtura sportivã, atunci când cãtelul e lângã stãpân si stãpânul îi dã comanda de a musca sau de a proteja stãpânul sau un anumit obiect. De asemenea, se poate lucra si pentru expozitii. Pentru astfel de evenimente, se cere un anumit mers, anumite pozitii, toti dresorii trebuie sã le stie, nu sunt cerinte foarte greu de executat, dar trebuie sã lucrezi putin mai mult cu cãtelul, nu e suficientã o sesiune, ci vreo douã-trei sesiuni. Pe la trei luni si jumãtate trebuie sã aibã loc prima sesiune, a doua sesiune, pe la sase luni si a treia, pe la opt-nouã luni. Dupã cele trei sesiuni, putem considera cãtelul pregãtit de expozitie. Am avut si astfel de pregãtiri, majoritatea îsi doresc sã merg cu ei (n.r. cu cãteii) la expozitie. Am fost de foarte putine ori, pentru cã nu îmi permite timpul. Însã sunt handleri, oameni care fac doar asta. Spre exemplu, eu pregãtesc cãtelul, însã un handler merge cu el la expozitie, stie exact ce are de fãcut, costã în jur de 50 de euro pe zi si cred cã avem si noi unul în Vaslui”, explicã instructorul vasluian. De-a lungul timpului, acesta a lucrat si cu cãtei din strãinãtate. „M-au contactat si persoane din afara României, din Danemarca, Anglia, Germania, vasluieni care, atunci când vin acasã, de obicei vara, vin si cu cãteii si îi duc la dresat. Cu ei lucrez în englezã”, mai precizeazã instructorul.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

6 COMENTARII

  1. Ar trebui sa știe lumea ca Exista politia animalelor, iubiți animalele pt ca șanț mult mai bune decât oamenii!!!!oamenii șanț jigodii ordinare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here