spot_img
22.4 C
Vaslui
20-iun.-2024
spot_img

Sterilizarea mamelor inconstiente!

- Advertisement -

Campanie „Vremea Nouã”: nu mai vrem copii chinuiti!

PROBLEMÃ În ultimele zile am asistat înmãrmuriti la o crestere alarmantã a cazurilor de copii maltratati, ucisi de inconstienta pãrintilor alcoolici sau, mai rãu, care îsi îmbatã cu voia lor proprii copii, punându-i în pericol de moarte. Ne-am întrebat, pe bunã dreptate, dacã nu existã vreo solutie ca sã nu mai fie nevoie ca acesti micuti, care vin pe lume nedoriti de pãrinti, sã aibã vreo sansã la o viatã normalã sau, pur si simplu, o sansã la viatã. O retrospectivã a ultimelor trei cazuri, petrecute numai în aceastã sãptãmânã, ne duce cu gândul cã ar fi necesarã o lege de sterilizare a femeilor care nu au calitatea de a fi mame! Din pãcate, specialistii spun cã ar fi încãlcate drepturile omului si cã cel mai necesar ar fi aparitia în fiecare comunitate a unor programe de educatie parentalã.

Primul caz este cel al copilului de 2 ani din Cioatele, internat în spital în ziua de Paste, în comã alcoolicã. Duminicã seara, bãiatul a fost transportat cu o ambulantã la spital. În momentul în care echipajul medical l-a preluat, acesta era inconstient si hipotermic. Medicii nu au putut discuta cu pãrintii lui, acestia fiind în stare avansatã de ebrietate. Au reusit totusi sã afle cã si micul pacient bãuse cel putin douã pahare de vin rosu, pe care le gãsise pe masã. I s-a fãcut rãu si a ajuns la spitalul din Vaslui, iar mama sa, care l-a însotit tot drumul, a fãcut un circ imens. Pe holurile spitalului, fiind beatã critã, aceasta s-a dezbrãcat si si-a arãtat cele mai intime pãrti ale corpului, A recunoscut cã i-a dat si copilului sã bea, însã datã fiind starea în care se afla nu se poate pune pret pe cuvintele ei. A înjurat si a spurcat pe toatã lumea, asa cã specialistii de la DGASPC Vaslui au apelat la justitie, scotând copilul din familie. Ieri, acesta a ajuns la un asistent maternal profesionist.

Copilul mort, pãrintii la crâsmã

La Chircesti, un bebelus a fost ucis a doua zi de Paste, de neglijenta pãrintilor, mari consumatori de bãuturi alcoolice. Tatãl a sunat la 112 si a anuntat cã fetita lui e „bolnavã si, posibil, moartã”. A plecat apoi împreunã cu sotia sa la Miclesti, sã caute medicul de familie si au lãsat copilul mort în grija fratilor mai mari. Pe drum, s-au oprit la crâsmã si au bãut de supãrare. La sosirea ambulantei, în locuinta mizerã, pe un pãtuc, trei copii mai mãrisori îsi vegheau surioara. Nici urmã de vreun adult prin casã. Echipajul medical a consultat copilul, însã acesta murise de câteva ore. A fost chematã politia, iar în scurt timp, la domiciliu, au revenit si cei doi pãrinti, Constantin si Doina Sasu. Bãuserã câte „un sfert de vin”, de supãrare. Aici specialistii DGASPC Vaslui sunt încã în anchetã, nefiind primite concluziile medico-legale în urma necropsiei. „Cel mai probabil copiii vor fi scosi din familie, dar încã este în desfãsurare ancheta”, a spus Irina Câmpeanu, purtãtorul de cuvânt al DGASPC Vaslui.

Bãtutã fãrã milã si abandonatã în spital de cãtre propria mamã

Micuta a ajuns la Spitalul „Sfânta Maria” din Iasi, dupã o corectie fizicã dureroasã primitã de la cea care i-a dat viatã. Medicii i-au pus piciorul în gips si, sãptãmâna trecutã, au dirijat-o cãtre sectia de Pediatrie Vaslui. A fost anuntatã Protectia Copilului care, în cursul zilei de miercuri, 18 aprilie, a preluat fetita care a ajuns la o familie ce o va iubi si o va creste cu drag. Fetita nu a fost doritã de mama ei, domiciliatã în comuna Epureni, chiar de la primele ore de viatã. A venit pe lume la Focsani, acolo unde s-a stabilit femeia împreunã cu iubitul ei. Si-a abandonat copilul, însã ulterior a revenit asupra deciziei si a luat-o pe fetitã acasã. Inima ei a rãmas însã de piatrã. La începutul lunii aprilie, într-o ceartã cu concubinul ei, a folosit copila ca scut sã se apere de loviturile lui. Medicii din Iasi i-au pus piciorusul în ghips, au tratat-o si, dupã ce starea i s-a îmbunãtãtit, au dirijat micuta pacientã cãtre sectia de Pediatrie din Vaslui. „Copilul a fost supus agresiunii fizice, a fost bãtut de mamã, aceasta fiind o persoanã neglijentã, iresponsabilã. Ea mai are opt copii dati la stat. A fost decãzutã din drepturi fatã de ceilalti opt copii, toti fiind scosi din familie cu ordonantã presedintialã. Mama este consumatoare de alcool, are tulburãri de comportament, nu prezintã garantia cã poate creste si educa acest copil, pe care l-a trântit de obiecte contondente”, a declarat psihologul Ionel Brãtianu, reprezentantul Directiei Generale de Asistentã Socialã si Protectie a Copilului Vaslui si seful CPRU-CANE Bârlad.

SOLUTIE?

„Trebuie urgent programe de educatie parentalã!”

„Atunci când un copil este agresat, maltratat, în forme prezentate de specialisti si apãrute în mass-media localã, vorbim de pãrinti care nu au abilitãti parentale. Cauzele pentru care un copil îndurã maltratarea sunt legate de lipsa de educatie a pãrintilor, consumul de alcool si pasivitatea comunitãtii (atât a vecinilor, a rudelor cât si a autoritãtilor locale). O solutie ar fi aparitia si dezvoltarea în fiecare comunitate a unor programe de educatie parentalã, intitulate, de exemplu, „Scoala pãrintilor”, precum si înãsprirea cadrului legislativ penal, iar sanctionarea celor care ar trebui sã intervinã si nu o fac sã fie mult mai severã”, a spus Ionel Brãtianu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

28 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.