1.4 C
Vaslui
31-ian.-2023

Strãnepoata marelui N.N.Tonitza, la aniversarea a 136 de ani de la nasterea pictorului!

- Advertisement -

INTERVIU…. Zi frumoasã de 13 aprilie, când a fost aniversat marele pictor N.N.Tonitza, nãscut pe 13 aprilie 1886. La 136 de ani de la nasterea lui, ultima descendentã a pictorului, strãnepoata sa, a vorbit în exclusivitate pentru Vremea Nouã, despre strãbunicul sãu faimos si orasul Bârlad, în care acesta s-a nãscut. Andra Tonitza trãieste din 1992 la Paris. Nu fãrã emotii, vizibil impresionatã de faptul cã se aflã la Bârlad, unde tot pe 13 aprilie, scoala care îi poartã numele marelui Tonitza aniverseazã 60 de ani de existentã, Andra Tonitza, împreunã cu prof. dr. Elena Monu, a oferit un parcurs inedit – presãrat cu date prea putin sau deloc cunoscute – prin viata familiei pictorului.

Iatã câteva repere despre N.N.Tonitza si familia acestuia, putin cunoscutã, cu date oferite acum un an de Andra Tonitza pentru fanii marelui pictor.

Nicolae Tonitza (1886-1940) a fost cãsãtorit cu Ecaterina Tonitza (1893-1993), care provenea din familia Climescu-Gusti din Iasi. Cei doi au avut trei copii, si anume: Catrina (Titi, 1913-2002), Petre (Puiu 1915-1986) si Irina (Mica 1917-1985). Al patrulea copil, Vasilicã, a murit la doar 8 luni de la nastere, însã în familie avea sã intre mai târziu, prin adoptie, si Nineta Gusti (1913-2002). Nici Catrina, nici Irina nu au avut copii. În schimb Petre (Puiu) a avut trei copii: Mihaela Tonitza (cãsãtoritã cu actorul Ștefan Iordache), dar si pe Nicolae si Petre, dintr-o a doua cãsãtorie. „Din aceastã primã cãsãtorie a fost Mihaela Tonitza, mãritatã cu actorul Iordache, si ea cu o carierã impresionantã de teatrolog, foarte iubitã de studentii de la Facultatea de Teatru. Puiu a divortat de prima sotie si a întâlnit-o pe bunica mea într-un accident de autobuz, a fost o iubire la prima vedere. Din aceastã cãsãtorie au fost doi copii: tatãl meu, Nicolae, si Petru, unchiul meu. Au avut amândoi pasiunea muzicii, tata cânta la violoncel si unchiul meu la vioarã. S-au decis sã rãmânã la Paris, astfel cã în 1992 ne-am mutat si noi la Paris. Din pãcate, amândoi au murit tot de atac cerebral, la fel ca Mihaela Tonitza. Unchiul meu nu a avut copii, nici Mihaela, nici Caterina, nici Irina, astfel cã sunt ultima descendentã directã a lui Tonitza”, a mãrturisit Andra acum ceva timp, la o expozitie în nordul Moldovei, lãmurind de ce este ultimul descendent al familiei Tonitza.

„Bârladul e un oras foarte cãlduros, cu oameni de exceptie”

R: Ce pãrere aveti despre Bârlad si oamenii de aici, din orasul natal al strãbunicului dumneavoastrã?

A.T. „Este un oras foarte primitor, foarte cãlduros. Pot spune cã sunt foarte onoratã sã fiu aici, în aceastã zi aniversarã. Am mai fost aici la inaugurarea Totem-ului strãbunicului meu, care se aflã pe locul unde a fost casa natalã a lui. Îmi place foarte mult la Bârlad si sunt onoratã de invitatia primitã.”

R: Cum este sã ai un strãbunic atât de celebru, fiind cel mai bine vândut pictor din România?

A.T.: Este foarte emotionant si simt din tot sufletul fiorul acela de mândrie, cã aici la Bârlad s-a nãscut si mã simt extrem de mândrã. Am doar amintiri transmise de familie despre strãbunicul meu si de aceea am fãcut multe cercetãri, deoarece îmi fac teza de doctorat cu activitatea lui politicã. Fac o biografie mai bine spus si m-am axat foarte mult pe copilãria sa, avutã la Bârlad, deoarece de aici se trage mentalitatea lui, din locul în care s-a nãscut. Asa cum spune doamna Elena Monu, publicistica de stânga a strãbunicului meu are rãdãcini aici, la Bârlad.”

R: Aveti urmasi?

A.T.- „Încã nu, nu m-am cãsãtorit, deocamdatã sunt la doctorat, unde îmi scriu teza despre care v-am explicat. Sunt la Facultatea din Bucuresti, la Stiinte Politice. Când mã voi cãsãtori, pentru cã sunt ultima descendentã a familiei Tonitza, îmi voi pãstra numele de familie si la acesta voi adãuga pe cel al sotului, astfel cã sã nu disparã numele Tonitza”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. “Un inteligent observă tot timpul, dar un prost face tot timpul observaţii”. Heinriche Heine
    Inteligentul este, bineanteles, dna Monu ! 🙂

  2. Ar putea mumia matusalemica Monu sa-i faca teza ca doar a fost colega de joaca a lui Tonitza, nu?
    La Alcatraz ajunge impreuna cu Udrea.

    • Stai linistit ca Andra Tonitza nu este unul dintre politicienii tampi care si-au cumparat titluri academice! In ceea ce o priveste pe „matusalemica Monu”, cred ca, daca ai avea macar 10% din cunostintele doamnei profesor doctor, am putea spune ca esti si tu o valoare a Barladului! Deocamdata, pentru ca nu poti face dovada „valorii”, trebuie sa te multumesti cu urmatoarea apreciere: Amice, esti IDIOT!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.