1.9 C
Vaslui
03-dec.-2022

Strategia culturală a Vasluiului stârnește reacții: renunțați la gândirea “Hai să-i aducem pe ăia să cânte, că ne-au cântat nouă la nuntă”

- Advertisement -
REACȚIE… Florin Pătrașcu, chitarist al trupei “Hands of Angels”, i-a sfătuit pe cei care se ocupă de organizarea evenimentelor culturale să nu le mai politizeze, să fie mai deschiși colaborării cu tinerii și să mai “asculte și părerea celor care se pricep

OPINII… Vestea că autoritățile județene sunt în căutarea unei strategii culturale pentru perioada 2022-2028 a stârnit reacții în mediul online. Unul dintre cei care au răspuns este Florin Pătrașcu, chitarist al trupei “Hands of Angels”, care a venit cu cinci recomandări. Acesta i-a sfătuit pe cei care se ocupă de organizarea evenimentelor culturale să nu le mai politizeze, să fie mai deschiși colaborării cu tinerii și să mai “asculte și părerea celor care se pricep”. “Cu părere de rău vă spun că ați îmbătrânit publicul vasluian tocmai prin genul acesta de activități, politizat”, a scris în mediul online Florin Pătrașcu. De asemenea, acesta le-a recomandat să “motiveze și să remunereze artiștii locali, care au potențial și au dus cumva numele orașului mai departe!”. Managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Vaslui, Lucian Onciu, i-a replicat chitaristului că instituția pe care o conduce s-a implicat, anul acesta, în organizarea a două evenimente pentru tineri și că, din cunoștințele sale, “Primăria Vaslui are alocat “timp de antenă “ pentru interpreți și formații locale, între care și cea unde tu ești membru, respectiv Hands of Angels”. Acesta l-a invitat pe Florin Păstrașcu la o întâlnire în cadrul căreia să își poată prezenta viziunea despre cum ar trebui abordate evenimentele culturale ale Vasluiului, lansând, totodată, invitația către oricine ar vrea să se alăture.

Consiliul Județean Vaslui vrea să “refacă infrastructura culturală” și să “relanseze imaginea orașului”. Nu știe, momentan, cum să facă asta, așa că așteaptă ca o firmă specializată să îi realizeze “Strategia culturală și artistică a județului pentru orizontul de timp 2022-2028”. Potrivit anunțului publicat pe propriul site, pune la bătaie 148.880 lei fără TVA, bani pe care îi va plăti la final, dacă strategia va îndeplini toate criteriile. “Acest document de planificare strategică va oferi o viziune mai clară asupra resurselor și pachetelor de programe menite să contribuie la dezvoltarea socio-economică a județului”, se arată în Caietul de sarcini.

“S-au cam săturat vasluienii de artiștii de peste Prut”

Unul dintre cei care a reacționat la vestea că autoritățile județene vor să pună la punct o strategie culturală este Florin Pătrașcu, chitaristul trupei Hand of Angels. Acesta a scris în spațiul public cinci recomandări: “1. renunțarea la monopolul celor de la Consiliul Județean, primărie etc, asupra tuturor evenimentelor de tip cultural prin abordarea liberă și deschisă a ceea ce înseamnă cultură; 2. renuntarea la “afinități” culturale, gen relații, alegerea doar a unui om sau a unui grup de oameni total necalificați, care își dau și ei cu părerea: <Hai să-i aducem pe ăia să cânte, că ne-a cântat nouă la nuntă> la Zilele Culturale! Cu alte cuvinte, mai ascultați și părerea celor care se pricep; 3. abordarea tinerilor, a ideilor, a acțiunilor propuse de ei. Cu părere de rău vă spun că ați îmbătrânit publicul vasluian tocmai prin genul acesta de activități, politizat; 4. motivarea, lansarea și remunerarea artiștilor locali care au potențial și au dus cumva numele orașului mai departe! S-au cam săturat vasluienii de artiștii de peste Prut, asta v-o spun sigur, și de Paula Seling (cu tot respectul pentru ei, sunt niște legende), însă reacțiile sunt din ceea ce spune publicul larg; 5. organizarea regulată în incinte specifice (casa armatei, când o fi gata) de evenimtele culturale, teatru, concerte, expoziții etc”.

Invitație la o întâlnire care “să reprezinte un alt punct de vedere al abordării evenimentelor culturale în Vaslui, cu idei precise legate de conținut”

Managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Vaslui i-a explicat chitaristului că instituția pe care o conduce a organizat, anul acesta, două evenimente pentru tineri și că Primăria Vaslui a inclus în evenimentele sale trupe locale, inclusiv cea din care face parte: “Salut, Florin! Sunt unul dintre cei care au responsabilitatea organizării anumitor evenimente culturale în Vaslui, de la recent încheiatul festival al umorului până la Hora din Străbuni, Târgul meșterilor populari, Festivalul Fanfarelor etc… În acest an am fost implicați în organizarea Zilei Tineretului (2 mai), am propus conținut pentru TinFest (9-10 septembrie) și am realizat un film despre tinerii din Vaslui în regia lui Igor Cobileanski. Din cunoștințele mele, în cadrul Zilelor orașului, Primăria Vaslui are alocat “timp de antenă “ pentru interpreți și formații locale, între care și cea unde tu ești membru, respectiv Hands of Angels. În altă ordine de idei, te invit luni sau oricând altcândva dorești, la o întâlnire care să reprezinte un alt punct de vedere al abordării evenimentelor culturale în Vaslui, cu idei precise legate de conținut. Anul următor există posibilitatea apariției unui nou spațiu destinat evenimentelor culturale, Centrul Cultural Multifuncțional “Dimitrie Cantemir”, loc ce va permite punerea în practică a unor noi proiecte destinate copiilor și tinerilor. Aștept un semn de la tine și de la oricine altcineva dorește să se alăture acestei prime discuții!”, a scris Lucian Onciu, managerul CJCPCT Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

10 COMENTARII

 1. Pai caricatura asta de Onciul când e festivalul fanfarelor și ursii lui moș Crăciun se plimba prin piata civică cu aroganță face bai de mulțime .Mă întreb dacă el e conștient că dacă iei funcția aia e un nimeni ,are impresia că el e unic pe pământ .un arogant îmbâcsit care pupa n cur cu delicatețe pe alții .Ți e frica Onciule că-ti ia altcineva funcția aia de directoraș? Singurul om care a făcut ceva in Vasluiul asta pentru tineri e Hordila .Restul sunteți niște fripturiști cu aere de oamnei de cultura .Știați că Onciu mai are puțin și-si termina casa ,casa făcută cu salariu de bugetar?Onciule ți-s numărate zilele

 2. Poftim? Primăria și CJ au câte o armată de oameni pe cultura: consilieri, prezentatori, fotografi, purtatori de cuvânt, de imagine, de … dor de ducă (ca dacă pleacă un grup de copii la un eveniment cultural internațional e plina lista și autocarul de „oameni de cultura”), plătiți lunar din BANI PUBLICI, iar acum ăștia dorm pe ei și noi externalizam aceasta funcție???!!!! BRAAAAVOOO DOMNULE !!! „Cautam firma/oameni care sa ne facă o strategie !!!!” Nu va este rușine? Chiar vi se pare ca tot târgul asta e plin de idioți? Trimiteti oamenii la formări reale, la specializari adevărate, nu la spart aceiași bani de aceiași oameni de 20 de ani în delta cu toate neamurile lor. Nu va este frica ca spălând asa banii amaratilor vine el și dreptatea divina intr-o zi si-o sa va crape inimile în copii intr-o zi? Nu va e frica ca va blestema lumea? Grav este ca voi nici măcar nu percepeti realitatea. Vi se pare ca e corect și ca vi se cuvine !!!

 3. Atat timp cat in Vaslui, teatrele, cinematografele, salile de spectacole, chiar si spatiile in care functioneaza unele cluburi si discoteci vor apartine CJ sau CL, orice activitate „culturala” nu va fi, in realitate, decat o spalare a banilor facuti de alesii vostri prin diferite golanii sau o sursa de imbogatire lor cu banii vostri. Asta, ca sa nu spuneti ca n-ati stiut. In rest, vorbim… discutii.

 4. Domnul Florin,cred ca pana si chitara o manuiti prost,lasati cultura si arta in mana unor oameni cu experienta,acuma 5 ani luati premii la modeling,pe cand un premiu si la chitara ?

 5. Acum toată lumea din județ care a citit articolul o sa se întrebe cine este Hand of Angel? Și cine este Florin Pătrașcu?! Publicitate gratis!
  În plus bătrânii orașului votează nu este clar ca tot ei trebuie sa mai si primeasca?!

 6. Onciu asta se pricepe la toate.are impresia că lumea ilminghite dar nu e așa va spun eu.fica- mea a fost voluntară la el și își cam scutura ochii după fete.un pervers.

 7. După Florin chitaristul trupei ,ar trebui să participe cu abonament doar Hands of Angels??
  E adevărat că artiștii de peste Prut au fost omiprezenți e suficient, dar Paula Seling nici nu a cântat în august la Zilele Vaslui, din cauza vremii!
  Ci doar la 1 octombrie de Ziua Pensionarilor, un show superrr alături de Dimma”s! Nu este” legendă”!
  Omul este frustrat, fără dubii!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.