12.8 C
Vaslui
04-oct.-2022

Studentii Universitãtii ‘’Spiru Haret’’ primesc o nouã loviturã

- Advertisement -

SCANDAL Dupã scandalul-monstru din 2009, atunci când Universitatea “Spiru Haret” a fost scoasã de pe lista universitãtilor acreditate prin hotãrâre de guvern la cererea rectoratului, studentii facultãtilor din cadrul aceleiasi unitãti de învãtãmânt superior au parte de o nouã surprizã neplãcutã: sesiunea de examene nu se va mai organiza la nivel local, ci doar la centrele zonale. Ce este cu adevãrat grav este faptul cã studentii vasluieni nu au fost anuntati de la începutul anului despre aceastã modificare.

În 2009, era publicatã o hotãrâre de guvern potrivit cãreia Universitatea “Spiru Haret” nu mai era acreditatã pentru anul scolar 2009-2010. Atunci, 4000 de vasluieni care frecventau cursurile universitãtii au trãit o adevãratã dramã, luându-si gândul de la diploma de licentã. Între timp, situatia s-a clarificat, universitatea fiind introdusã în lista institutiilor de învãtãmânt superior particular acreditate. Surprizele neplãcute pentru studenti nu s-au oprit însã aici, acestia primind o nouã loviturã: examenele nu se vor mai tine la nivel local, ci doar la nivel zonal. Conducerea centralã a motivat aceastã decizie prin noile prevederi ale Legii Educatiei 1/2011. Legea Educatiei Nationale stipuleazã expres, în capitolul 3, sectiunea a II-a, art. 138, aliniat 5, urmãtoarele: ‘’Nomenclatorul domeniilor si al programelor de studii universitare, domeniile si programele de studii universitare acreditate sau autorizate sã functioneze provizoriu, locatiile geografice de desfãsurare, numãrul de credite de studii transferabile pentru fiecare program de studii universitare, forma de învãtãmânt sau limba de predare, precum si numãrul maxim de studenti care pot fi scolarizati, propus de cãtre agentiile de evaluare a calitãtii care au evaluat fiecare program, se stabilesc anual prin hotãrâre a Guvernului, promovatã de cãtre Ministerul Educatiei, Cercetãrii, Tineretului si Sportului.’’ Începând cu acest an universitar, vasluienii înscrisi la facultãtile din cadrul Universitãtii “Spiru Haret”, vor fi nevoiti sã parcurgã sute de kilometri pentru a-si sustine examenele. Astfel, în functie de facultatea a cãrei cursuri o frecventeazã, acestia vor fi obligati sã meargã la Bucuresti, Brasov sau la alte centre. Nicoleta Deliu, studentã în anul II la Facultatea de Litere, specializarea Românã – Englezã, a declarat: ‘’Sunt nemultumitã de faptul cã nu se mai dau examenele la Vaslui, mai ales cã nu a avut nimeni bunãvointa sã ne anunte la începutul anului. Despre noua hotãrâre am aflat în momentul în care au început partialele. Examenele le voi da la Bucuresti, efortul financiar pe care urmeazã sã îl fac pentru deplasare fiind destul de mare, ca sã nu mai vorbim de banii pe care îi voi cheltui pentru cazare, examenele fiind programate dupã sistemul o zi da,,una nu.‘’ Ca majoritatea studentilor înscrisi la ‘’Spiru Haret’’, si Nicoleta lucreazã, fiindu-i imposibil sã lipseascã prea mult de la serviciu. De asemenea, conditiile meteorologice nu sunt favorabile deplasãrilor, multi dintre studenti riscând sã nu ajungã la timp si sã piardã examenele.

Absolventii din anul 2009 nu si-au primit diplomele

Dupã ce diplomele licentiatilor din 2009 nu au fost recunoscute, conducerea universitãtii a hotãrât pregãtirea unei noi sesiuni de licentã în septembrie 2010, Ministerul Educatiei refuzând sã recunoascã noile examene. O parte dintre absolventi si-au primit diplomele abia în anul 2011, dupã ce au stat doi ani fãrã sã stie dacã vor primi sau nu una. Nu toti absolventii au fost însã norocosi, fiind eliberate diplome pentru 49 de specializãri, pentru cei care terminaserã forma de învãtãmânt la zi sau cu frecventã redusã. Cei mai multi studenti rãmasi fãrã diplome de licentã au urmat forma de învãtãmânt la distantã (ID). Dan Moraru, care a frecventat cursurile Facultãtii de Drept si a sustinut examenul de licentã în 2009, a declarat: ’’Am mers la Bucuresti pentru a afla dacã mi se va elibera sau nu diploma de licentã, însã mi s-a spus cã abia în vara acestui an se va lua o hotãrâre definitivã.’’ Si Rares Onofrei, absolvent al Facultãtii de Management, se confruntã cu aceeasi problemã: ‘’Initial, mi s-a spus cã va trebui sã mã reînscriu pentru a sustine încã o datã examenul de licentã, dupã care au revenit asupra hotãrârii. Au trecut mai bine de doi ani si am rãmas cu banii dati si fãrã diplomã.”

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

37 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.