spot_imgspot_img
17.2 C
Vaslui
28-sept.-2023

Studiu: Aproximativ 65% dintre studenţi se întreţin numai din veniturile părinţilor

- Advertisement -

Aproape 70% dintre studenţii români au venituri sub 500 lei pe lună, 65% se întreţin numai din veniturile părinţilor şi ale rudelor, aproximativ 25% au un job full sau part time, arată un studiu lansat oficial vineri de către Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România.

Studiul relevă că doar 7,4% dintre studenţi se întreţin în principal din burse şi doar 12,9% declară că dispun de un venit lunar de peste 700 lei pe lună.

Cea mai mare problemă rezultată din studiu o reprezintă taxele universitare. În 21 dintre cele 24 de universităţi problema principala invocată de către majoritatea studenţilor o reprezintă taxele de studiu, în două dintre universităţi un procent de peste 60% invocând această prioritate.

Astfel, aproximativ 71% din studenţi consideră valoarea taxei de studiu ca fiind mare şi foarte mare. „Pe lângă taxa de studiu, universităţile percep o serie de alte taxe, mai mult sau mai puţin justificate, ca de exemplu taxa de înscriere la facultate, taxa de înmatriculare, taxa de eliberare de adeverinţe, taxa de bibliotecă, taxa de eliberare a diplomelor”, susţin studenţii.

În ceea ce priveşte căminele studenţeşti, 90% dintre studenţi nu sunt informaţi cu privire la modul de cheltuire a regiei de cămin şi 41,8% dintre respondenţi consideră taxele căminelor ca fiind mari sau exagerate.

Cercetarea realizată de către ANOSR arată că doar 13,7% dintre respondenţi mănâncă zilnic în cantine şi 26.5% mănăncă o dată pe lună la cantină.

Din cele 24 de universităţi în care s-a realizat sondajul, în doar 3 universităţi peste 40 % din studenţi sunt multumiţi de cabinetele medicale şi în doar 6 universităţi procentul celor multumiţi de serviciul de pază depăşeşte 40%.

În peste un sfert dintre universităţi sub 20% dintre studenţii chestionaţi sunt mulţumiţi de bazele sportive.

Dintre toate serviciile sociale, cea mai nesatisfăcătoare situaţie este cea a Centrelor de Consiliere şi Orientare Profesională. Astfel, în 16 universităţi, sub 20% din studenţi au auzit de Centrele de Consiliere, în 22 de universităţi sub 20% de studenţi sunt mulţumiţi de Centrele de Consiliere.

Potrivit reprezentanţiilor ANOSR studiul „Nevoile sociale ale studenţilor -o prioritate ce necesită soluţii” este cel mai mare realizat vreodată în România cu privire la dimensiunea socială a educaţiei.

Studiul ANOSR este un rezultat al campaniei naţionale a ANOSR „Dimensiunea Socială a Educaţiei” implementată în perioada noiembrie-decembrie 2010. Prin acesta s-a urmărit sondarea nevoilor sociale ale studenţilor, precum şi promovarea unor politici educaţionale coerente privind echitatea în educaţie.

Studiul a fost realizat pe un număr de aproximativ 20.000 de studenţi din 24 de universităţi de stat din România, cu ajutorul a peste 50 de organizaţii studenţeşti locale.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.